Windows 10: Hvor populær er Microsofts siste operativsystem sammenlignet med XP, Vista, 7 og 8?

Windows 10 kjører på 300 millioner enheter - og setter Microsoft på sporet for å nå målet om å få OS på en milliard maskiner innen juli 2018.

Men hvordan kan adopsjon av Microsofts siste operativsystem sammenlignes med tidligere versjoner av Windows. Vi samlet statistikk for å se hvordan det går med Windows 10 i forhold til forfedrene.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic


Dette diagrammet gir deg en ide om Windows 10s relative opptak så langt, basert på tall relatert til hastigheten som nyere Windows-operativsystemer ble tatt i bruk. Akkurat nå ser det ut til at Windows 10 klarer seg ganske bra, men det er en rekke advarsler å vurdere, som jeg drøfter på slutten av artikkelen.

Jeg bygde dette diagrammet fra datapunktene nedenfor:

  • Windows XP: 20 måneder - 130 millioner lisenser
  • Windows Vista: 17 måneder - ~ 180 millioner lisenser
  • Windows 7: 18 måneder - 350 millioner lisenser
  • Windows 8: 15 måneder - ~ 200 millioner lisenser
  • Windows 10: 9 måneder - 300 millioner enheter

Når PC-eierskapet øker hvert år, kan du forvente at antall personer som får Microsoft-operativsystemene øker med hver nye utgivelse. Mens PC-forsendelsene for eksempel har falt de siste årene, anslår analytikerhuset Gartner at 54, 2 millioner PC-er ble sendt i 2003, mot 288, 7 millioner i 2015.

Men antallet øker ikke med hvert nytt operativsystem, med noen av Microsofts innsats som viser seg å være mer populære enn andre.

Den svake etterspørselen etter både Vista og Windows 8 er tydelig. Vistas dårlige visning gjenspeiler klager den gang, som sentrerte seg om sikkerhet, digital rettighetsadministrasjon, maskinvarekrav og ytelse og programvarekompatibilitet. I mellomtiden endringer i Windows 8s grensesnitt, inkludert den kontroversielle fjerningen av Start-menyen, resulterte i etterspørsel så svak at analytikerfirmaet Canalys i 2014 advarte om at "Microsoft risikerer å miste fart, med mindre det gjør noe drastisk for å snu Windows-virksomheten sin".

Diagrammet fanger heller ikke den vedvarende populariteten til Windows XP, som viste seg å være en av Microsofts mest suksessrike Windows-utgivelser noensinne - med utvidet støtte for dette holdbare operativsystemet som ble avsluttet 8. april 2014, et enestående 12 og et halvt år etter det lanseringen.

Windows 10 legger helt klart flere brukere hver måned enn forgjengerne, men det er mange mulige forklaringer, som jeg diskuterer nedenfor.

Kontekst

Når det gjelder bruk av disse tallene for å måle den relative populariteten til Microsofts operativsystemer, er dette bare en grov guide, da følgende forbehold må vurderes.

Hva er varmt på TechRepublic

  • Hva gjør du hvis du fremdeles kjører Windows 7
  • Python programmeringsspråk: Et jukseark
  • Bilder: De 25 beste produktene fra CES 2020
  • Famous con man Frank Abagnale: Kriminalitet er 4000 ganger enklere i dag

Antallet PC-eiere har økt betydelig gjennom årene, spesielt siden Windows XP ble solgt på begynnelsen av 2000-tallet, så senere operativsystemer vil ha en fordel på grunn av den større installasjonsbasen.

Til dags dato har Windows 10 blitt tilbudt som en gratis oppgradering til Windows 7 og 8.x brukere som kjører Home-, Pro- eller Ultimate-utgavene. Til sammenligning måtte tidligere versjoner av Windows-operativsystemet kjøpes, så du kan forvente at et gratis produkt blir installert oftere enn et betalt for tilsvarende.

Microsoft har blitt kritisert for sin aggressive taktikk for å prøve å få brukere til å oppgradere til Windows 10, inkludert å skyve oppgraderingen til brukere via Windows automatisk oppdateringsfunksjon, som de fleste har aktivert som standard. Med tanke på at Microsoft ikke var engasjert i slik praksis med tidligere operativsystemer, vekter dette antagelig tallene i Windows 10s fordel.

Antall nye enheter som kjører hvert operativsystem, er også basert på tall samlet over forskjellige tidsperioder. Mens Windows 10-tallet er basert på tall for de første ni månedene etter lanseringen, er de tidligere Microsoft-operativsystemene basert på tall for de første 15 - 20 månedene. Dette kan skjule resultatene på flere måter, på den ene siden kan det lavere antallet forretningsbrukere i de første dagene av et operativsystem dempe veksten for Windows 10. På den annen side kan momentumet for Windows 10 godt falle bort etter sin tidlige spurt, spesielt etter at Windows 10 slutter å være en gratis oppgradering i juli.

En annen forvirrende faktor er at tall for operativsystemer eldre enn Windows 10 er basert på Microsoft-tall for solgte lisenser. Jeg tror Microsoft regnet en lisens som solgt når en enhet som kjører Windows var klar for salg, ikke når den ble solgt til en kunde. Dette er annerledes enn Windows 10, der tallene gjenspeiler antall kopier av operativsystemet som er aktivert på enheter.

Windows 10 kjører også på flere typer enheter enn tidligere versjoner av Windows, ikke bare PC-er, men også nettbrett og telefoner, Xbox One-konsoller, HoloLens og Surface Hubs.

Microsoft ser heller ikke ut til å gi presise tall, snarere avrundede tall eller tiltak for parkeringsplasser, for eksempel "mer enn 180 millioner".

Til slutt, ifølge noen analyser, kan en milliard enhetene som kjører Windows 10 i 2018 vise seg å være hovedsakelig PC-er. Hvis det er tilfelle, og hvis smarttelefoner fortsetter å være verdens mest populære dataenhet, kan det være noe av en hul seier for Microsoft å treffe dette målet.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com