Inni i den oppdaterte Windows-konsollen

Cmd, PowerShell og Ubuntu Linux på WSL (Windows Subsystem for Linux), knyttet til uavhengige konsollforekomster.

Bilde: Microsoft

For alt arbeidet som har gått i grafiske brukergrensesnitt gjennom årene, er kommandolinjen fremdeles veldig levende. Det er ikke sikkert at du bruker det til det daglige arbeidet ditt i Windows, men hvis du er en utvikler eller en systemadministrator, eller til og med jobber i devops, er det et sentralt element i alt du gjør.

Mer om Windows

  • Slik bruker du God Mode i Windows 10
  • Windows 10 PowerToys: Et jukseark
  • Microsofts største flopper i tiåret
  • 10 triks og finpusse for tilpasning av Windows 10 (gratis PDF)

Vi er alle kjent med cmd.exe, Windows-kommandolinjen. Det er en del av arven fra Windows, og bygger på verktøyene som ble levert med DOS. Mens kommandoer fremdeles har mange av de samme navnene, og mange DOS-apper fremdeles vil kjøres i Windows-konsollen, er det langt fra den gamle DOS-ledeteksten for tekstmodus, og bygger på utviklingen av Windows-plattformen. Gjennom årene har PowerShell, standard administrasjonsskriptspråk for Windows og Windows Server, blitt tilknyttet Windows-konsollen, med verktøy for fjernstyring av både Office 365 og Azure.

PowerShells blå konsoll og fargekodede kommandostrenger er fjernet fra det gamle svart-hvite DOS-vinduet. Det handlingsorienterte kommandoforholdet er også veldig forskjellig, og lar deg få og angi systeminnstillinger, bygge handlinger til komplekse skript som kan administrere hele serverflåter. Hvis Windows-kommandolinjen er et verktøy for å jobbe med en enkelt PC, er PowerShell en sysadmins sveitsiske hærkniv for en hel organisasjon full av PCer og servere.

Windows 10 hadde nylig med seg et tredje kommandolinjemiljø - Linux - takket være Windows Subsystem for Linux. Ved å tilby en måte å kjøre native Linux-binærprogrammer på Windows, er konsollen nå verten for det kjente Bash-skriptmiljøet, og håndterer Linux-varianter fra Suse, Canonical, Debian og den sikkerhetsfokuserte Kali.

Det hele førte til en betydelig fornyelse av det som var en av de eldste Windows-appene, utviklet for nesten 30 år siden for den opprinnelige utgivelsen av Windows NT. I mange år har det vært en enkel kommandolinjevert, med grunnleggende støtte for klipp og lim og en enkel historie. Du kan velge farge og skrift for kommandoene dine, og finpusse størrelsen og antall tegn på skjermen - vanligvis en variant av de gamle, kjente VT100 80-kolonneskjermene som pleide å være hvordan vi koblet til delte datamaskiner.

Moderne terminalapplikasjoner gjør mye mer enn de gamle grønne og gule skjermene. De kan gi oss en historie med kommandoene vi har brukt, slik at vi raskt kan gjenta dem, eller trekke dem ut for å bruke som grunnlag for fremtidige skript. De kan også tilpasses, i stand til å velge ikke bare farger og kolonner, men også legge til snarveier for tastatur og integrere med de andre verktøyene vi bruker. Flere konsollvinduer kan være terminaler på eksterne systemer, eller kan kjøre flere forskjellige miljøer lokalt.

Den opprinnelige Windows-konsollen forble omtrent den samme fra introduksjonen til utgivelsen av Windows 10. Mens PowerShell la til fargekodet kommandoparsering, var det fremdeles omtrent det samme settet med buffere som satt mellom de forskjellige kommandoskallene. Til og med feilene var de samme, ettersom noen selskaper kjørte kommandoer som var avhengig av disse feilene! Det ble vanskeligere for Microsoft å endre verktøyet for kommandolinjen, og tredjeparts terminalapper fikk raskt oppmerksomhet fra brukere og utviklere - i likhet med de mer UNIX-orienterte macOS og forskjellige Linux-distribusjoner.

Windows 10: en mulighet

Windows 10 ga Microsoft en mulighet til å omarbeide sin kommandolinjeværktøy fullstendig. Siden selve operativsystemet ble designet for å oppdateres regelmessig, vil konsollteamet kunne skyve ut oppdateringer ved å bruke Insider-programmet for å teste nye funksjoner. I bakgrunnen hadde det samme teamet startet arbeidet med å støtte Linux på Windows, og det trengte en konsoll som ville gjengi Linux-konsoll brukergrensesnitt riktig. Det trengtes også å levere de nye funksjonene i et verktøy som ikke ville ødelegge millioner av eksisterende skript som var i bruk over hele verden.

De resulterende oppdateringene har produsert et mye mer fleksibelt verktøy, som kan tilpasses og fargerikt. Det er også en som støtter kjente Windows-funksjoner som aldri kom seg til den gamle konsollen: nå kan du bruke Ctrl-C og Ctrl-V til å klippe ut og lime inn tekst mellom konsollen og resten av Windows-miljøet. Det er også støtte for tilgjengelighetsverktøy for Windows, slik at du kan bruke Narrator til å legge til tekst-til-tale-funksjoner på konsollen.

Windows-konsollen er bygget oppå en kjernemodusdriver som håndterer forbindelsen mellom konsollen og eventuelle kommandolinjetjenester du bruker.

Bilde: Microsoft

Windows-konsollen er dypt integrert i operativsystemet, bygget oppå en kjernemodusdriver som håndterer forbindelsen mellom konsollen og eventuelle kommandolinjetjenester du bruker. Denne tilnærmingen lar deg ha mange forskjellige konsollvinduer åpne, alt håndterer forskjellige operasjoner. Selve konsollapplikasjonen er skrevet i C for effektivitet, og administrerer buffere og parsere som tar strømmen av data til og fra kommandolinjeappene. Det er faktisk ikke sending av tekst, i stedet bruker den Windows I / O-kontrollmeldinger.

Det er viktig å forstå at Windows Console ikke er vert for kommandolinjeprogrammer - det er ikke verktøyet som lanserer dem. I stedet er det et brukergrensesnittlag til kommandolinjeappene som lanseres av den underliggende appen. Det er ingen direkte forbindelse mellom de to: alt håndteres av kontrollmeldinger sendt mellom APIer.

Den underliggende API-modellen i Windows Console er en av tingene som har gjort det vanskelig for Windows å støtte UNIX- og Linux-applikasjoner, ettersom de begge har forskjellige måter å levere tekstmodus-applikasjoner på. Å støtte Linux-tekst-brukergrensesnitt har betydd å forbedre støtten for ANSI / VT-sekvenser. Disse brukes til å lage komplekse fargede tekstsekvenser som tilbyr lignende opplevelser som DOS-applikasjoner, med verktøy som forbannelser som gjør den kjente konsollen til et interaktivt miljø. Hvis du kjører Linux-binærprogrammer på Windows, lar OS avskjære disse kommandostrømmene, og oversette dem til å trøste API-anrop (og omvendt).

Microsoft gjør mye for å forbedre Windows-konsollen: det vi har i dag er en betydelig forbedring i forhold til tidligere utgivelser, og nesten på nivå med forskjellige UNIX-konsoller. Det er fortsatt problemer, og de underliggende arkitektoniske forskjellene mellom Windows og UNIX vil påvirke hva som kan støttes og når.

Utviklere og systemadministratorer vil alltid trenge et kommandolinjeverktøy. En oppdatert og forbedret Windows-konsoll er kanskje ikke et verktøy for oss alle, men det er definitivt et som et veldig innflytelsesrikt samfunn ønsker. Med forbedret Linux-støtte for WSL som driver mye av Windows-kommandolinjeutviklingen, kan vi se frem til å se mange flere forbedringer i løpet av de neste par årene.

Microsoft Weekly Newsletter

Vær din virksomhets Microsoft-innsider ved hjelp av disse Windows- og Office-opplæringsprogrammene og våre eksperters analyser av Microsofts bedriftsprodukter. Leveres mandager og onsdager

Registrer deg i dag

Videre lesning

Hvordan forhindre problemer med ekstern skrivebordsautentisering etter nylige oppdateringer til Windows-servere

Problemet ser ut til å være forårsaket av en oppdatering fra mai 2018 og påvirker tilkoblingen til virtuelle Windows-systemer.

Slik løser du nettverksproblemer forårsaket av Windows 10 april 2018-oppdateringen

Microsofts siste Windows 10-oppdatering kan forårsake problemer med nettverkstilkobling. Slik har en systemadministrator løst dem.

Evernote: Et jukseark

Notisblokkens alder er avsluttet. I stedet er apper som Evernote, som legger notatene dine i skyen slik at du kan hente dem hvor som helst. Her er hva du trenger å vite om Evernote.

Slik låser du innstillinger-appen i Windows 10

Microsofts strømlinjeformede innstillingsapplikasjon lar brukere endre viktige Windows 10-komponenter. Slik forhindrer du uautoriserte endringer i hvordan operativsystemet fungerer.

10 PowerShell-cmdlets du kan bruke i stedet for CMD-kommandoer

CMD har eksistert i flere tiår, men PowerShell har blitt et mer effektivt verktøy for å administrere Microsoft-produkter. Disse PowerShell-cmdlets kan slå ut oppgaver du brukte til å håndtere via kommandolinjen.

Slik administrerer du organisasjonens Microsoft Store Group Policy

En Microsoft Store Group-policy kan endres for å forhindre at uautoriserte installasjoner og blokkerer eksisterende native apps fra å bli lansert ved hjelp av AppLocker.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com