Hvordan bruke Excel's fyllhåndtak for å gjøre det raskt å arbeide med seriedatoer

Bilde: ijeab, Getty Images / iStockphoto

Du bruker sannsynligvis Excel's håndtak ofte - det vet jeg. Men hvis du bruker den til grunnleggende inndataoppgaver, for eksempel kopiering av formler, tekst eller generering av en enkel serie, drar du ikke full nytte av denne funksjonen. Excel tilbyr mange snarveier for å legge inn datoer og klokkeslett. I denne artikkelen skal vi diskutere hvordan du bruker Excel's fyllhåndtak til å lage en serie datoer; i en fremtidig artikkel, lærer vi hvordan du jobber med tidsserier.

Offentliggjøring: TechRepublic kan tjene en provisjon fra noen av produktene som er omtalt på denne siden. TechRepublic og forfatteren ble ikke kompensert for denne uavhengige vurderingen.

LÆR MER: Office 365 Forbrukerpriser og funksjoner

Først bruker vi fyllhåndtaket til å lage en serie dager og måneder for å gjennomgå den grunnleggende funksjonen. Deretter går vi videre til hoppedager (eller måneder) og deretter videre til date-serien.

Jeg bruker Office 365 Excel desktop, men du kan bruke tidligere versjoner. Alt fungerer i nettleserutgaven, bortsett fra undermenyen med høyre museknapp. Det er ingen demonstrasjonsfil; du trenger ikke en.

Det grunnleggende

De fleste brukere er avhengige av autofyll for å kopiere formler og fullføre et hvilket som helst antall lister. I denne delen bruker vi den samme funksjonen til å lage en serieliste over måneder. Bare skriv inn en måneds forkortelse eller fullt navn og bruk fyllhåndtaket for å fullføre serien. Vi vil jobbe gjennom ett raskt eksempel.

 1. Skriv inn Mar (eller mars) i celle A1.
 2. Ta tak i fyllhåndtaket - det lille kvadratet i nederste høyre hjørne - klikk og dra ned for å utvide valget for flere rader ( figur A ). Når du drar i fyllhåndtaket, legger du merke til et lite tips som viser verdien for hver celle. Dette tipset kan være nyttig; det er en visuell ledetråd som du kan bruke til å bestemme når du har fullført serien.
 3. Slipp musen når du er ferdig med serien.

Figur A

Create a series of months using the fill handle.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Lag en serie måneder med fyllhåndtaket.

Det er det! Du har spart mye tid og forhindret potensielle feil (skrivefeil).

Denne serien er innebygd — Excel vet hva de skal gjøre. Det er flere innebygde serier: Ukens dager, forkortet og full; måneder, forkortet og full; datoer, kvartaler, både Q1 og kvartal 1; 1., 2., 3. og så videre. Det er noen få ting du bør vite.

 • Hvis du bruker en forkortelse, blir alle verdiene i serien forkortet. Det samme stemmer med fulle navn.
 • Du må bruke med de forhåndsdefinerte verdiene. Hvis du for eksempel skriver september i stedet for september i september, vil fyllhåndtaket kopiere september i stedet for å opprette en serie måneder. September er ikke en del av en innebygd serie, men september er det. Forkortelser må være tre tegn. Mai er det eneste unntaket fra regelen fordi dets fulle navn står i som en forkortelse i den forhåndsdefinerte listen. Hvis du begynner med mai, vil du få en serie med full navn, ikke forkortelser.
 • Seriene er store og små bokstaver.
 • Serien fungerer i rader, dra opp og til og med dra til venstre, som du kan se i figur B. Hvis du drar opp, fortsetter serien, men reduseres hver med en dag eller måned. Hvis du for eksempel starter med nov og drar opp, vil serien legge til oktober, september, august og så videre. På samme måte, hvis du drar til venstre, går serien bakover.
 • Hvis du vil gjenta dagen eller måneden i stedet for å lage en serie, holder du nede Ctrl mens du drar.
 • Hvis du vil lage en serie som hopper over dager (eller måneder), skriver du inn nok verdier til å lage mønsteret og bruker deretter fyllhåndtaket til å lage hoppserien. Figur C viser resultatene av å gå inn mandag og ons, velge begge verdiene og deretter dra.

Figur B

You can drag down, up, right, and left.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Du kan dra ned, opp, høyre og venstre.

Figur C

You can even skip days.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Du kan til og med hoppe over dager.

Datoserie

En serie med dager i uken eller månedene er flott, men fyllhåndtaket er mye mer fleksibelt; den gjenkjenner også datoer og klokkeslett. La oss starte med å lage en enkel date-serie.

 1. Gå inn første dag i serien. Hvis det skjer den aktuelle datoen, trykker du på Ctrl + ;.
 2. Bruk fyllhåndtaket for å dra ned. hver celle vil øke med en dag ( figur D ).

Figur D

Use the fill handle to create a quick date series.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Bruk fyllhåndtaket for å lage en rask dataserie.

Hvis du drar opp eller til venstre, reduseres datoene med en dag. Nesten alt du lærte om dager i uken og månedene fungerer på samme måte med datoer (og tider). Hvis du ikke får serien du forventet, kan du gå gjennom originaldatoen (er); mest sannsynlig har du ikke spesifisert serien riktig. Hvis serien kopierer datoen, må du forsikre deg om at den første datoen er en gyldig dato.

Du kan til og med lage en serie med samme dag i uken (eller måneden) etter dato. For å lage en mandagsrekke, kan du for eksempel legge inn de to første mandagsdatene i serien - si 27. mai og 3. juni - velge både datoer og dra. Figur E viser den resulterende serien. Hvis du velger begge cellene og drar opp, vil håndtaket legge inn de foregående mandagsdatoene.

Figur E

Create a series of Monday dates.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Lag en serie mandagsdatoer.

La oss anta at du vil lage en månedlig serie. Igjen, skriv inn den første datoen for de to første månedene, velg begge datoene og dra. Serien vil generere en serie samme dag i måneden. Hva om du vil ha den siste dagen i måneden? Du kan komme inn på den siste dagen i de to første månedene, men det er en annen måte.

La oss anta at du vil lage en serie av den siste dagen i måneden, som begynner 31. januar. For å gjøre det, skriv inn 31. januar, men ikke skriv inn 28. februar i cellen nedenfor. Velg i stedet cellen med 31. januar, hold høyre museknapp nede og dra. Dette er litt annerledes. Når du slipper høyre museknapp, viser Excel en undermeny med seriemuligheter, som vist i figur F. (Til høyre kan du se serien.) Fordi den første datoen er den siste dagen i måneden, vil alle oppføringene være den siste dagen i måneden. For å lage en serie 31. januar fra år til år, velger du Fyll år. Hvis du vil lage en serie datoer som ignorerer helgene, velger du Fyll hverdager. Sjekk ut alle mulighetene på den menyen; det er flere som brukes kreativt vil hjelpe deg med å lage enda mer komplekse serier.

Figur F

Hold down the Ctrl key while dragging to display this submenu.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Hold Ctrl-tasten nede mens du drar for å vise denne undermenyen.

Følg med

Du lærte noen ryddige triks for fyllhåndtak for å generere dataserier. I en fremtidig artikkel utvider vi funksjonene til fyllhåndtaket og lager tidsserier.

Send meg spørsmålet ditt om Office

Jeg svarer på lesernes spørsmål når jeg kan, men det er ingen garanti. Ikke send filer med mindre du blir bedt om det; innledende forespørsler om hjelp som kommer med vedlagte filer, blir slettet ulest. Du kan sende skjermbilder av dataene dine for å avklare spørsmålet ditt. Vær så spesifikk som mulig når du kontakter meg. For eksempel "Vennligst feilsøk arbeidsboka mine og fikse hva som er galt", vil sannsynligvis ikke få noe svar, men "Kan du fortelle meg hvorfor denne formelen ikke returnerer forventede resultater?" kanskje. Nevn appen og versjonen du bruker. Jeg får ikke refundert TechRepublic for min tid eller kompetanse når jeg hjelper leserne, og ber heller ikke om et gebyr fra lesere jeg hjelper. Du kan kontakte meg på e-postbeskyttet

Microsoft Weekly Newsletter

Vær din virksomhets Microsoft-innsider ved hjelp av disse Windows- og Office-opplæringsprogrammene og våre eksperters analyser av Microsofts bedriftsprodukter. Leveres mandager og onsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com