Hvordan du enkelt kan rense uønskede depoter i Linux

Slik renser du depoter fra din Linux-distribusjon TechRepublic's Jack Wallen forklarer hvordan du fjerner depoter fra Linux-distribusjonen din, ved hjelp av et brukervennlig GUI.

Etter et år med å jobbe med Ubuntu Linux (eller derivat som Elementary OS), befinner jeg meg nesten alltid med et antall lagringsplasser fra programvare jeg kanskje har installert og fjernet eller aldri egentlig trengte i utgangspunktet. Det betyr at /etc/apt/sources.d kan bli ganske overfylt og den oppdaterte prosessen blir litt treg. Eller enda verre, depotene kan bli ødelagte, og få en oppdatering til å stanse. På grunn av dette prøver jeg hardt å holde depotene på et minimum. En måte å gjøre dette på er å bare åpne et terminalvindu og kamme gjennom den katalogen (slette unødvendige .list-filer).

Jada, du kan installere tredjeparts ppa-purge-verktøyet, men med det må du kjenne det offisielle navnet på depotet. Jeg vet ikke om deg, men etter å ha installert en PPA, slipper det offisielle navnet meg øyeblikk senere. Heldigvis er det en enklere måte - en som allerede er innebygd i distribusjonen. De som heller vil håndtere kommandolinjen så lite som mulig, vil finne dette verktøyet utrolig enkelt å bruke.

Mer om Open Source

  • 8 av tiårets verste open source-innovasjoner
  • Åpen kilde i 2020: Fremtiden ser lys ut
  • Linus Torvalds: "Git beviste at jeg kunne være mer enn et en-rart."
  • 20 raske tips for å gjøre Linux-nettverk enklere (gratis PDF)

La meg vise deg hvordan du fjerner depoter fra Linux-distribusjonen din, ved hjelp av et brukervennlig GUI.

Det aktuelle verktøyet

Verktøyet jeg vil introdusere deg for, programvareegenskaper-gtk, finnes på mange smaker av Linux. Hvis distribusjonen din bruker GNOME-skrivebordet, finner du et Software Repositories-verktøy som er gjemt i GNOME-programvaren. I noen distribusjoner er verktøyet installert uavhengig av hvilken app store som brukes. Hvis distribusjonen din bruker KDE, kan denne prosessen håndteres i Discover-appen under Innstillinger.

For enkelhets skyld skal jeg demonstrere på Ubuntu 18.04. Prosessen for å fjerne depoter er lik i de fleste distribusjoner som tilbyr en GUI for oppgaven. Når du er kjent med programvareegenskaper-gtk, bør du enkelt kunne ta vare på å fjerne depoter på de fleste distribusjoner.

SE: IT pro sin guide til å jobbe smartere med Linux (Tech Pro Research)

Fjerne depoter

På Ubuntu Linux kan du komme til verktøyet på to måter:

  • Fra kommandolinjen
  • Fra Ubuntu-programvaren (også GNOME-programvare)

Kommandoen for å åpne verktøyet er (som du kanskje har forventet) programvareegenskaper-gtk . Hvis du ikke vil rote med kommandolinjen, åpner du Ubuntu Software, klikker på menyen (den vises i øverste stolpe på skrivebordet) og velger Programvare og oppdateringer.

Etter at verktøyet åpnes, vil du se seks faner ( figur A ).

Figur A

Programvareegenskapene-gtk-appen er i aksjon.


Fanen du vil jobbe med er Annen programvare. Klikk på det, så ser du alle tredjepartsdepotene du har lagt til ( figur B ).

Figur B

Bare noen få repo er lagt til denne Ubuntu 18.04 virtuelle maskinen.

For sammenligningens skyld åpnet jeg opp programvareegenskapene-gtk-verktøyet på mitt Elementary OS-skrivebord (som jeg har brukt i mer enn ett år). Antall tredjepartslagre er betydelig ( figur C ).

Figur C

Et stort antall tredjepartslagre er lagt til på mitt Elementary OS-skrivebord.


For å fjerne depoter, trenger du bare å bla gjennom listen og fjerne merket for dem du ikke vil ha. Til å begynne med blir du bedt om å angi passordet ditt. Etter det skal du være i stand til å kamme deg gjennom de lagrede lagringene (fjerne etter behov) uten å måtte skrive inn passordet igjen. Hvis du har like mange lagringsplasser på maskinen din som jeg, vil du oppdage at hver gang du fjerner merket for en repo, kan programvareegenskaper-gtk godt bla tilbake til toppen av listen. Dette er irriterende, men ikke en avtale. Etter at du har gått gjennom listen, klikker du på Lukk-knappen. Deretter blir du bedt om å laste inn informasjonen om tilgjengelig programvare (også passende oppdatering). Gjør dette, og når oppdateringen er fullført, lukkes programvareegenskaper-gtk. Du er ferdig. Du har ryddet opp i depotene dine.

SE: Hvordan finne filer i Linux med grep: 10 eksempler (gratis TechRepublic PDF)

Hold det rent

Hvis du ønsker å holde systemet rent og kjørt effektivt, bør du vurdere dette som et must (spesielt etter å ha brukt operativsystemet i en lengre periode). Repositories kan legge opp og jo mer du har, jo lenger kan oppdateringsprosessen være. Så hvis det er depoter for programvare du ikke bruker lenger (eller depoter som er ødelagte), kan du kvitte deg med dem. Systemet ditt vil takke deg ved å kjøre mer effektivt.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com