Apple macOS Catalina: Et jukseark

Apple macOS Catalina: Et jukseark Apples siste oppføring til operativsystemlinjen er macOS Catalina. Les om funksjonene, applikasjonene og sikkerhetsoppdateringene som følger med macOS 10.15.

3. juni 2019 på sin Worldwide Developer Conference (WWDC) ga Apple et etterlengtet første glimt inn i neste iterasjon av sitt stasjonære operativsystem: macOS Catalina.

Ved å ta i bruk den nå kjente timeplanen for årlige utgivelser på tvers av alle operativsystemlinjene sine, med macOS Catalina Apple, gjør den ytterligere linjen mellom det tradisjonelle skrivebordsmiljøet og det som finnes i mobilområdet ved å gifte seg med stabilitet og ytelse med lett effektivitet, en kjent opplevelse for de som bruker både Mac-datamaskiner og iPad- eller iPhone-enheter regelmessig. Catalina bringer også mye dypere integrasjon enn noen gang har vært sett før.

Dette macOS Catalina juksearket dekker funksjoner, applikasjoner og sikkerhetsoppdateringer som forbedrer ytelsen ytterligere og samtidig opprettholder skrivebordsopplevelsen brukerne kjenner og liker. Denne guiden vil bli oppdatert regelmessig for å gjenspeile den nyeste informasjonen om dette Apple OS. Det er også tilgjengelig som nedlastning, Cheat sheet: Apple macOS Catalina (gratis PDF).

Topp 20 Apple-tastatursnarveier for forretningsbrukere (gratis PDF)

Hva er macOS Catalina?

macOS Catalina er den 16. store utgivelsen av macOS, Apples desktop-operativsystem for sin datamaskinutstyr av enheter. Apple ble offisielt ansett som versjon 10.15, og fortsetter å utlede sitt sentrale operativsystem fra Unix, mens de legger til mange nye funksjoner for å styrke det eksisterende rammeverket for tjenester som brukerne har blitt kjent med og elsker. Denne gangen har Apple ytterligere eksperimentert med macOS DNA for å injisere iPad-funksjonalitet, i tillegg til å utvide arbeidsmiljøet for brukere av begge enhetstyper.

Tekniske krav:

 • OS X 10.8 eller nyere
 • 2 GB minne
 • 15 GB tilgjengelig lagringsplass for å utføre oppgradering
 • Noen funksjoner krever en Apple-ID
 • Noen funksjoner krever internettilgang

Tilleggsressurser

 • RIP iTunes: Apple slipper MacOS 10.15 Catalina (ZDNet)
 • Møt Catalina: Apples nyeste MacOS (CNET)
 • WWDC 2019: Mac Pro, iPadOS, iOS 13, WatchOS 6, og alt Apple kunngjorde (ZDNet)
 • WWDC: iOS 13, iPadOS, Mac Pro og mer av det virksomheter trenger å vite (TechRepublic)

Hvilke funksjoner kommer med macOS Catalina?

Mer om Apple

 • Apples 5 viktigste forretningstjenester i tiåret
 • iPhone 11: Et jukseark
 • Apple Watch Series 5: Et jukseark
 • 20 Apple-tastatursnarveier forretningsbrukere trenger å vite

macOS Catalina inneholder flere nye funksjoner og applikasjoner ved siden av oppdateringer som ytterligere forbedrer ytelsen og optimaliserer strømforbruket. Dette inkluderer det delte DNA-økosystemet som gir mulighet for tett integrasjon med iPad når du samtidig bruker begge enhetene - en bragd som aldri før har opplevd slik før nå.

Apple utviklet macOS Catalina med tanke på personvern og implementerte et system med kontroller der operativsystemet vil kreve at alle appene får brukergodkjenning før tilgang til dokumenter og data, sammen med den tidligere introduserte funksjonen som forhindrer tilgang til systemkomponenter. I et forsøk på å holde macOS kjører problemfritt, vil Catalina kjøre på et eget eget systemvolum og atskilt fra andre apper og data på et skrivebeskyttet område, slik at systemfiler forblir sikre og beskyttet mot overskriving.

Alle jukseark fra TechRepublic og smarte personguider

Apple dobler ned på T2 Security Chip, som er den sikre enklaven som gjør at Touch ID kan autentisere, Apple Pay for å autorisere kjøp, og nå er utnyttet til å støtte Activation Lock på støttet maskinvare, slik at brukerne muligheten til eksternt å slette og reaktivere deres Mac hvis den går tapt eller blir stjålet, og forhindrer at uautoriserte brukere sletter innholdet og setter opp systemet som nytt - akkurat som på iOS.

Blant de nye applikasjonene som leveres med MacOS Catalina, en av de største som ikke lenger er til stede i den forrige inkarnasjonen, er iTunes. Apple har gjort unna mediehåndteringsappen til fordel for et underinndelt sett med tre applikasjoner (à la iOS): Musikk, TV og Podcasts. Hver applikasjon håndterer sitt respektive innhold, inkludert kjøp, nedlasting og synkronisering på egen hånd. En annen app overført fra iOS er Find My, den frittstående applikasjonen som brukes til å hjelpe deg med å finne manglende Mac-utstyr, selv om enheten din er frakoblet eller sover.

MacOS Catalina anmeldelse: Apple lar Mac være en proff, og gjør iPad til en partner (CNET)

I tillegg til nye applikasjoner, tilbyr macOS Catalina oppdateringer til noen av favorittappene dine, for eksempel dynamiske visninger og organisasjonsoppdateringer, sammen med større forhåndsvisninger av fotosamlingen din i Bilder-appen. Det er forbedrede samarbeidsverktøy som er innebygd i Notat og påminnelser for å lette deling med enkeltpersoner eller grupper etter element eller i en mappe. Safaris oppdaterte startside organiserer også favoritter, lenker og feeder for raskere surfing.

Blant disse funksjonene er uten tvil den mest etterspurte av iPad-brukere muligheten til å utvide en Mac-stasjonær PC ved å bruke en iPad som en sekundær skjerm. Denne teknologien kalt Sidecar er offisielt bakt inn på macOS Catalina og vil også gi skjermspeilingsfunksjon, om ønskelig, apper som er Sidecar-kompatible og som støtter Apple Pencil, og vil gi det populære innspillverktøyets funksjonalitet til macOS, noe som gir brukerne muligheten til å skrive, redigere og tegne ideer på iPad-en, transformere dem til Mac-en.

Apple har utviklet en ny plattform kalt Catalyst som gjør det mulig for programvare å målrette mot både macOS og iPadOS (en annen kunngjøring fra WWDC'19), slik at iPad-utviklere i det vesentlige kan port over appene sine med få endringer på macOS-plattformen, og åpne for mulighetene for integrert app støtte på tvers av Apple-økosystemet.

Tilleggsressurser

 • Tim Cook sier Apple flytter personvernet fremover (CBS News)
 • WWDC 2019: Apples Project Catalyst bringer iPad-apper til Mac (ZDNet)
 • WWDC 2019: Apples Marzipan er faktisk Project Catalyst og betyr flere iPad-apper på din Mac (CNET)

Hvilke enheter støtter macOS Catalina?

Apple har gått veldig langt for å sikre at macOS Catalina fungerer bra med ikke bare de nyeste maskinvareversjonene på sin stasjonære og mobile databehandlingslinje, men også at den fungerer like beundringsverdig på eldre maskinvare med lite til noe tap av funksjonalitet mellom de to. Dette er en liste over maskinvarekravene etter modell som offisielt støtter Apples siste operativsystem.

 • MacBook: 2015 og nyere
 • MacBook Pro: 2012 og nyere
 • MacBook Air: 2012 og nyere
 • Mac Mini: 2012 og nyere
 • iMac: 2012 og senere
 • iMac Pro: 2017 og senere
 • Mac Pro: 2013 og senere, med en Metal-kapabel GPU

Tilleggsressurser

 • Slik gjør du Mac-en klar for MacOS 10.15 Catalina (ZDNet)
 • Vil Mac-en din oppgradere til macOS Catalina? (TechRepublic)
 • 10 viktige apper og verktøy for din Mac (gratis PDF) (TechRepublic)
 • Retningslinjer for programvarebruk (TechRepublic Premium)

Er macOS Catalina tilgjengelig?

Som avslutning på WWDC-keynote i 2019, begynte Apple å frø den aller første versjonen av macOS Catalina. Den endelige utgivelsen av macOS Catalina ble gjort tilgjengelig 7. oktober 2019.

Tilleggsressurser

 • Mac-brukere kan nå teste det iTunes-frie MacOS Catalina (ZDNet)
 • Apple slipper tredje utvikler beta av iOS 13, iPadOS, macOS 10.15 Catalina, WatchOS 6, TVOS 13 (ZDNet)
 • iOS 13, iPadOS, MacOS Catalina tilgjengelig for offentlig betatesting (CNET)
 • MacOS Catalina: Apples neste MacOS åpnes for iPad-apper, kommer i høst (CNET)
 • Få de siste Apple-nyhetene og -tippene våre (TechRepublic på Flipboard)

Hvordan kan jeg få macOS Catalina?

Du kan få macOS Catalina som en gratis nedlasting i Mac App Store.

Tilleggsressurser

 • MacOS Catalina er ute nå: Hvordan laste ned og installere på Mac (CNET)
 • macOS Catalina: Unngå feilen min, og vent før du oppgraderer (ZDNet)
 • macOS Catalina advarsel: Ikke oppgrader hvis du er avhengig av en Drobo 8D (ZDNet)
 • Apple WWDC keynote: Scener og overraskelser (ZDNet)

Hva er alternativer til macOS Catalina?

Apple skreddersyr macOS for å tilsynelatende arbeide hånd-i-hanske med sitt utvalg av datamaskiner. Å bruke macOS på Apple-maskinvare er fremdeles den eneste metoden for å bruke operativsystemet i en lovlig lisensiert kapasitet.

Noen mennesker insisterer på solid byggekvalitet, prosjektering og estetikk som kommer fra Apples maskinvarekonstruksjon, men foretrekker å bruke et operativsystem som ikke er macOS. Det er flere alternativer tilgjengelig for disse individene.

Siden Apple gjorde hoppet til Intel-baserte prosessorer for år siden, sammen med å ha introdusert BootCamp-drivere, fikk Mac-brukere muligheten til å installere og kjøre operativsystemer foruten macOS - enten virtualisert ved hjelp av tredjeparts vertprogramvare installert sammen med macOS for dual-boot evne eller som et frittstående operativsystem. Her er noen av de vanlige operativsystemene som kan installeres på Mac-en din i stedet for macOS Catalina (dette er ikke en uttømmende liste).

Microsoft Windows: Windows-klientens operativsystem blir ofte sett på som den direkte konkurrenten til Apples macOS. I tillegg til å ha den største markedsandelen for brukerbaser, er Windows en vanlig armatur i forretningsverdenen, ettersom den brukes til å drive datamaskiner og lede produktivitet for de fleste sektorer - fra administrativ til medisinsk til utdanning - og deretter har det største utvalget av programvare og støtte for sentralt å administrere brukere og enheter i enterprise class-nettverk.

VMware ESXi: Enterprise-class, Hypervisor type 1 som installerer på maskinvare av metall som er utviklet av VMware, består av en proprietær Linux-kjerne som kjører det underliggende vertssystemet for å håndtere ressurser som brukes av gjester som virtuelle maskiner som kjører av verten og laget gratis å bruke gjennom en GPL-lisens. Mens core hypervisor er gratis å bruke, er forbedrede administrasjonsfunksjoner valgfritt tilgjengelige, inkludert 1: mange, høy tilgjengelighet (HA) og live migrering av VM-er.

Ubuntu Linux: Ubuntu er ansett som den mest populære Linux-distribusjonen, og er åpen kildekode og støttes fullt ut i klient- og serverversjoner. Canonical, utvikleren, holder Ubuntu oppdatert med sikkerhetsoppdateringer som løslates regelmessig og pantsetter fortsatt støtte til visse utgivelser i 3-5 år. Et sterkt samfunn er den viktigste støttekilden, støttet av et forum med ekstremt talentfulle, lojale støttespillere til gratis forespørsler fra brukere.

Video: WWDC 2019: Alt Apple kunngjorde og hva som virkelig betyr noe for virksomheten (TechRepublic)

Linux Mint: I likhet med Ubuntu, er Mint en samfunnsdrevet distro som tilbyr full multimedia-støtte og inkluderer open source-applikasjoner for et komplett skrivebordsmiljø uten sidestykke. Avhengig av hvilken versjon som er lastet ned, støtter Mint flere forskjellige miljøer å velge mellom som standard med tilleggsstøtte utvidet ved hjelp av sin CLI eller forskjellige pakkeledere.

Microsoft Windows Server / Hyper-V Server: I likhet med sitt stedsfokuserte søsken, tilbyr Windows Server robust skalering og tilbyr tjenester som brukes over hele verden for å etablere support i bedrifter for bruker- og enhetsadministrasjon, nettverkstjenester som DHCP og DNS til konfigurerer IP-adresser automatisk og behandler internettoppslag, og fungerer som grunnlaget for et hvilket som helst antall vertsbaserte tjenester, for eksempel e-post, nett og mislykketholding bare for å nevne noen. Støtte for virtualisering er også tilgjengelig, noe som gjør det mulig for delte maskinvareressurser å kjøre flere virtuelle maskiner (VMer) uten behov for flere fysiske enheter.

Citrix XenServer: En annen hypervisor med et Linux-fundament, og basert på Xen Project som er gratis og åpen kildekode-programvare som støtter skalerbarhet på høyt nivå, og utvides til over 4000 fysiske CPUer, 256 vCPUer per gjest VM, 16 TB RAM per vert, og 1 TB RAM per gjest. Citrix-versjonen av XenServer er utgitt som en kommersiell distribusjon med proprietære tillegg til kjernen, noe som gir tilleggsfunksjoner og støtte fra et større selskap i motsetning til samfunnsbasert støtte som standard med de fleste open source Linux-distros.

Tilleggsressurser

 • Video: Er det mulig å forlate Apple-økosystemet? (TechRepublic)
 • Hvordan velge mellom Windows, macOS og Linux (gratis PDF) (TechRepublic)
 • Hvordan lage et USB-installasjonsprogram for distribusjon av macOS Catalina (TechRepublic)

Redaktørens notat: Denne artikkelen ble først publisert 4. juni 2019. Den ble sist oppdatert 8. oktober 2019.

Apple Weekly Newsletter

Enten du trenger tips om iPhone og Mac eller oversikt over bedriftsspesifikke Apple-nyheter, har vi deg dekket. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag Bilde: Apple Inc.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com