Slik trygt sletter du en brukerkonto på Linux

Hvordan trygt slette en brukerkonto på Linux Slette brukere på en Linux-server skal håndteres med denne beste praksis.

Hvis du benytter deg av Linux i datasenteret, eller bare lokale servere av noe slag, er sjansen stor for at du har brukere som logger seg på serverne for å dra nytte av en eller annen tjeneste. Sannsynligheten er også stor for at du på et tidspunkt må slette en bruker. Dette kan være fordi en ansatt går videre til en annen avdeling, jobb eller firma.

Uansett årsak må du vite hvordan du trygt kan slette den brukerkontoen på Linux-serveren din. Jeg skal vise deg hvordan du gjør akkurat det.

10 farlige appsårbarheter å passe på (TechRepublic nedlasting)

Hva du trenger

For å fullføre denne oppgaven, trenger du en Linux-server som er i gang (det betyr ikke hvilken distribusjon av Linux du bruker) og en brukerkonto med sudo-rettigheter. La de tingene være klare, la oss slette noen brukere.

Lås dem ute

I stedet for å dykke rett inn og slette en bruker, er det best å først låse brukeren ut av kontoen sin. Ved å gjøre dette forhindrer du den brukeren i å få tilgang til kontoen sin. Dette er også et godt skritt å ta hvis en bruker blir satt i suspensjon eller permisjon (der de ikke har lov til å logge seg på kontoen sin).

For å låse ut en brukerkonto, logger du på Linux-serveren de har en konto for, og deretter utgir kommandoen:

 sudo passwd -l USERNAME 

Hvor USERNAME er brukeren som skal låses ut.

Før du fortsetter, kan du prøve å bytte til den brukeren med kommandoen su USERNAME . Du bør se (uansett hvor mange ganger du skriver passordet riktig) et varsel om godkjenningsfeil ( figur A ).

Figur A

User don has been locked out.

" data-credit="" rel="noopener noreferrer nofollow">

Brukeren er ikke sperret.

Hvis du ikke er sikker på om den aktuelle brukeren allerede er logget inn (før du låser dem ut), kan det være lurt å tvinge en avlogging på dem med kommandoen:

 sudo killall -9 -u USERNAME 

Hvor USERNAME er navnet på brukeren det gjelder. Når du er sikker på at de ikke er logget inn, kan du låse dem fra kontoen.

Sikkerhetskopier brukerdata

Før du sletter brukeren, kan det være lurt å ta en sikkerhetskopi av hjemmekatalogen (i tilfelle det er data du vil lagre). For å gjøre det, gi følgende kommandoer:

 sudo tar -zcvf USER_backup.tgz / home / USER 

Hvor USERNAME er navnet på brukeren det gjelder.

Du kan deretter flytte den nyopprettede tjærefilen til en sikkerhetskopikatalog (hvor du oppbevarer slettede brukerdata).

Slett cron og utskriftsjobber

Det siste trinnet, før sletting, ville være å slette cron og utskriftsjobber. Disse to oppgavene kan utføres med følgende kommandoer:

 sudo crontab -r -u USERNAME sudo lprm USERNAME 

Hvor USERNAME er navnet på brukeren det gjelder.

Slett brukeren

Nå kan du trygt slette brukerkontoen. For å gjøre dette, gi kommandoen:

 sudo userdel -r USERNAME 

Hvor USERNAME er navnet på brukeren som skal slettes.

Ved å bruke alternativet -r vil du også slette brukerkatalogen til brukeren (det er derfor vi sikkerhetskopierte den før du sletter den).

Og det er slik du trygt sletter en bruker på en bedriftseid Linux-server. Ja, det er andre måter å ta seg av denne oppgaven på, men ved å følge prosessen jeg har skissert, kan du slette brukere trygt og uten mye bry.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com