Slik aktiverer du alternativet for kryptering / dekryptering i Ubuntu-filbehandleren

Bilde: iStock / ChakisAtelier

Ubuntu-skrivebordet (aka GNOME) er et utrolig brukervennlig miljø. Alle standardapplikasjonene gjør det enkelt for ethvert brukernivå å jobbe effektivt og pålitelig. Og hvis du vil inkludere et ekstra lag med sikkerhet i arbeidsflyten, er det et programvare du kan legge til den innebygde filbehandleren (GNOME Files) som gjør det enkelt å kryptere og dekryptere filer og mapper.

Mer om cybersecurity

  • Cybersikkerhet i 2020: Åtte skremmende spådommer
  • De ti viktigste cyberangrepene i tiåret
  • Slik blir du en cybersecurity-proff: Et jukseark
  • Famous con man Frank Abagnale: Kriminalitet er 4000 ganger enklere i dag

Denne prosessen kan brukes på hvilken som helst Linux-distribusjon som bruker GNOME-skrivebordet. Avhengig av pakkebehandleren din, vil installasjonsprosessen variere (f.eks. Apt vs yum). Jeg skal demonstrere på en fersk installasjon av Ubuntu Desktop 18.04.

Installasjon

Du må installere bare en pakke. Åpne terminalvinduet og gi kommandoen:

 sudo apt install seahorse-nautilus 

Når denne kommandoen er fullført, start Nautilus på nytt med kommandoen:

 nautilus -q 

bruk

Nå er du klar til å kryptere. Åpne filbehandleren og naviger til mappen eller filen du vil kryptere. Høyreklikk på den, og du vil se en kryptert oppføring ( figur A ).

Figur A

Den nylig lagt til krypterte oppføringen til Nautilus høyreklikk-menyen.

Velg Krypter oppføringen. Hvis du ennå ikke har laget en krypteringsnøkkel, blir du bedt om å opprette en ( figur B ).

Figur B

Ingen krypteringsnøkkel, ikke noe problem.


Du kan også ganske enkelt bruke en delt passord for krypteringen. Dette er et godt valg hvis du planlegger å dele filen eller mappen med en annen bruker (og ikke ønsker å bekymre deg for å bytte krypteringsnøkler). Hvis du velger å gå nøkkelruten, klikker du på Opprett eller importer en nøkkel. Dette vil åpne Seahorse-appen, der du kan gå gjennom prosessen med å lage din PGP-nøkkel.

SE: Hvordan kryptere filer på en Ubuntu-server med Tomb (TechRepublic)

Når nøkkelen er opprettet, gå tilbake til filbehandleren, høyreklikk på filen eller mappen og velg Krypter. Dette åpner et nytt vindu, der du kan velge den nyopprettede krypteringsnøkkelen ( figur C ).

Figur C

Velge den nyopprettede krypteringsnøkkelen.


Etter at du har valgt tasten, kan du eventuelt signere meldingen ved å velge en tast fra rullegardinmenyen. Når du er ferdig, klikker du OK. Hvis dette er en mappe, blir du spurt om du vil kryptere hver fil som er i eller pakke dem sammen i en komprimert fil ( figur D ).

Figur D

Krypter individuelle filer eller en enkelt pakke.


Du blir deretter bedt om å angi passordfrasen for den valgte krypteringsnøkkelen. Når vellykket godkjenning blir filen / mappen kryptert, og du kan gjøre med den krypterte filen det du vil.

Når du trenger å dekryptere den filen, er alt du trenger å gjøre å høyreklikke på den, velge Dekryptere og (når du blir bedt om det) angi passordfrase for kryptering.

Enkel kryptering

Å konfigurere muligheten for å kryptere / dekryptere filer og mapper på Linux-skrivebordet blir ikke mye enklere. Hvis du ønsker å legge til et nytt lag med sikkerhet til skrivebordets bruk, kan dette være akkurat det du leter etter.

Cybersecurity Insider Nyhetsbrev

Styrke organisasjonens IT-sikkerhetsforsvar ved å holde deg oppdatert om de siste nettbaserte sikkerhetsnyhetene, løsningene og beste praksis. Leveres tirsdager og torsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com