Android-apper på BlackBerry? Strålende idé eller hvitt flagg?

Med nesten all fart i mobilverdenen samlet seg rundt Apple og Android på vei inn i 2011, har BlackBerry sett ut som om det var på vei mot nok et grovt år med tap av markedsandeler og falt ytterligere bak i produktinnovasjon. Hvis det var en mobil plattform som i desperat behov for et dristig trekk, var det BlackBerry.

Det ser ut som om det kan være et dristig trekk i verkene. Ifølge en rapport i BGR vurderer Research in Motion (selskapet bak BlackBerry) "seriøst" et trekk der neste generasjons operativsystem QNX (uttales som "que-nix") ville kjøre Android-apper. Husk at BlackBerry PlayBook-nettbrettet kjører QNX og RIM har sagt at det til slutt vil bruke QNX på smarttelefonene også.

Her rapporteres BGR om muligheten for Android-apper:

"Vi har blitt fortalt av flere pålitelige kilder at RIM seriøst vurderer en funksjon som gjør at BlackBerry-enheter kan kjøre Android-apper. Dette er hva vi vet: Research In Motion har prøvd å finne ut hvilken vei den vil ta så langt som hvordan det eksisterende Java-miljøet vil fungere på det kommende QNX-nettbrettet og smarttelefonene. Selskapet har offentlig uttalt at det ser på å få en virtuell Java-maskin som kjører på PlayBook - ikke så mye for apputvikling fremover, men for eldre støtte, tilpasset apps selskaper har distribuert og ønsker ikke å gjenskape osv. ... Vi har blitt fortalt at RIM vurderer veldig den virtuelle Dalvik-maskinen, og vi forventer til slutt at selskapet velger Dalvik. Hvis det høres kjent ut, er det fordi det samme VM som Android OS bruker, og det vil tillate RIMs PlayBook og andre QNX-enheter å kjøre omtrent alle applikasjoner som er bygget for Android-plattformen. "

Dette er fornuftig fra et teknisk synspunkt siden både den gamle BlackBerry OS og Android er bygd på Java. Siden QNX er en helt ny plattform basert på programvare fra et selskap som RIM kjøpte, måtte de kjøre en emulator (virtualisering) for å være bakoverkompatible og kjøre eksisterende BlackBerry-applikasjoner. Mens de jobber med det, er det ikke mye strekk å også gjøre en emulator for Android, siden begge plattformene har et lignende Java-fundament.

Fordi Android er åpen kildekode, kan RIM bruke den og tilpasse den til det bruksområdet det passer seg. Imidlertid vil det større spillet åpenbart være å samarbeide med Google og bringe det offisielle Android Market til BlackBerry QNX-plattformen. Det må eksistere sammen med BlackBerry App World - og de må begge være komfortable med det - men det kan gi begge selskapene noe de trenger. BlackBerry trenger desperat en bedre katalog over tredjepartsapper, og Google trenger flere Android Market-kunder som er villige til å kjøpe apper for å holde utviklere fornøyde.

Det ville virke som et kupp hvis BlackBerry kunne sette av noe slikt. Hvis rapporten er sann - og den stemmer overens med noen ting jeg har hørt om hva som skjer bak kulissene på RIM - så er det fint å se denne typen dristighet fra RIM når de prøver å forny BlackBerry-plattformen. En BlackBerry-enhet som kjører QNX, en dual core-prosessor, og Android Market, ville være uendelig mye mer attraktivt enn noe annet i dagens utvalg av BlackBerry-smarttelefoner.

Når det er sagt, kan det hende at dette trekket ikke er den smellen dunk som så mange mennesker i teknologibransjen ser ut til å være klar til å erklære. Det er fulle av en rekke ulemper og utfordringer, inkludert følgende:

  • Hvis RIM tar med seg Android-apper til BlackBerry, vil det egentlig være som å vifte med det hvite flagget og innrømme at det har tapt krigen for utviklere i mobilverdenen. Hvis Android-apper ble mer populære enn BlackBerry-apper, ville RIM overlevere et stort antall potensielle inntekter - dets kutt av salg av apper - til Google.
  • Dette trekket ville også knytte BlackBerrys formuer til Android på noen potensielt ubehagelige måter. Hva om Google senere ombestemte seg og bestemte seg for å hente Android Market-støtte fra BlackBerry? Hva om utviklere blir lei av å ikke selge nok apper på Android og skifte i større antall mot den mer lukrative Apple App Store? På det tidspunktet skulle RIM ønske at den hadde gått den alene med sin egen app-plattform.
  • Å integrere Android Market og få Android-apper til å spille bra på BlackBerry QNX-enheter vil trenge litt UI-magi, og BlackBerry har ikke vist seg å være veldig god i UI. Kanskje TAT, UI-selskapet det nylig kjøpte, kan hjelpe.
  • Selv om den QNX-baserte PlayBook kommer på markedet i Q1 2011, må du huske at QNX-smarttelefoner er minst 9-12 måneder unna. Det er mye tid for BlackBerry å fortsette å miste terreng i smarttelefonmarkedet, og når den trenden akselererer vil det være vanskelig å snu.
  • Fremfor alt vil en oppkobling med Android sannsynligvis henvise BlackBerry til andre nivå i mobilmarkedet. Som en spillere på andre nivåer kan det gi en god fortjeneste og være en nisjeleverandør, men selskaper som en gang var alfahunden, har en tendens til ikke å like å bli relegert til andre nivå og vanligvis gjøre stadig mindre pragmatiske og mer desperate grep for å prøve å gjenerobre den gamle herligheten.

Uten å legge til Android Market ser selvsagt utsiktene for BlackBerry enda verre ut. Vi kan ikke glemme det heller.

Hva tenker du om muligheten for Android-apper på BlackBerry-enheter? Svar på avstemningen nedenfor, og hopp deretter inn i diskusjonen.

Ta avstemningen

Les også

  • RIM som kjører Android-apper? En nøtteaktig, men likevel genial idé (ZDNet)
  • Misfornøyd med sakte vekst av Android-appkjøp, Google Talks 2011 veikart (Forbes)

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com