To dynamiske diagramforbedringer ved bruk av Excel

Kartlegging er et stort emne for brukere, og vår beste innsats kan vanligvis forbedres. For de fleste av oss er det umulig å vite alle mulighetene. I dag vil jeg vise deg to enkle forbedringer for et dynamisk diagram (dashbord).

Vi skal jobbe med et dynamisk diagram fra en gammel blogg, lage et dynamisk Excel-diagram og lage ditt eget instrumentbord. Du kan jobbe med mest hvilket som helst diagram som du har lagt inn sammen med dataene. Du kan også laste ned eksemplet på arbeidsboken. Som det er, er det dynamiske diagrammet greit, men vi kan gjøre det enda bedre, med veldig liten innsats:

 • Vi vil omorganisere y-aksen etiketter slik at de samsvarer med rekkefølgen på kildedataene.
 • Vi bruker betinget formatering for å fremheve kartets nåværende data.

Y-aksen rekkefølge

Rekkefølgen på Y-aksen etiketter i dette eksemplet er ikke kritisk. Fordi diagrammet er synlig ved siden av kildedataene, kan du imidlertid raskt se at rekkefølgen ikke stemmer overens med dataene. Det er ikke så veldig bra, men av hensyn til konsistensen kan du endre kartets rekkefølge som følger:

 1. Velg Y-aksen. Klikk i akseområdet. Hvis du ikke kan få det til, velger du Vertikal (Category) Axis fra mini-verktøylinjen.
 2. Høyreklikk på den valgte aksen og velg Format Axis fra den resulterende kontekstuelle menyen.
 3. I dialogboksen resulterer du i alternativet Kategorier i omvendt rekkefølge.
 4. Klikk Lukk.

Denne lille endringen er ikke noe brukere vil legge merke til, med mindre du ikke klarer det!

Du har kanskje lagt merke til at denne endringen også beveget X-aksen. Det er mest sannsynlig at du vil at aksen skal vises nederst i diagrammet, der brukerne forventer å se den. Heldigvis kan du legge den tilbake der den hører hjemme slik:

 1. Velg og høyreklikk på X-aksen. Velg Format Axis fra den resulterende undermenyen.
 2. I delen Axis Options velger du High fra rullegardinmenyen Axis Labels.
 3. Klikk Lukk.

Betinget format

Du tenker kanskje ikke å legge til et betinget format til denne skjermen, men hvis du gjør det kan det forbedre brukerens opplevelse ved å visuelt relatere de kartlagte dataene til kildedataene. La oss legge til et betinget format som fremhever de kartlagte dataene i kilden, som følger:

 1. Velg kildedata. I dette tilfellet er det B3: E6.
 2. Klikk på Betinget formatering i Stiler-gruppen (på Hjem-fanen) og velg Ny regel. I Excel 2003 velger du Betinget formatering fra verktøylinjen Format.
 3. Uthev alternativet Bruk en formel for å bestemme hvilke celler som skal formateres i toppruten. I Excel 2003 velger du Formel Er fra den første rullegardinmenyen.
 4. Skriv inn formelen = B $ 2 = $ I $ 8.
 5. Klikk på Format-knappen og klikk deretter på Fyll-fanen.
 6. Velg en uthevingsfarge. Jeg valgte lyseblå for å matche diagrammet.
 7. Klikk OK to ganger for å gå tilbake til arket.

Umiddelbart er det nye formatet tydelig. Bytt gjerne år (klikk på pilene på rullefeltet) for å oppdatere diagrammet og kildedataformatet, tilsvarende.

Takk til leseren ronwwallace for å ha foreslått begge disse forbedringene.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com