Gjennomgang: Pale Moon nettleser for Windows

Med den nylige nyheten om Googles bytte til Blink-motoren og Mozilla som eksperimenterer med en flerkjernetoptimalisert Firefox-motor som heter Servo, er det ganske mye endring i horisonten for under-the-hood-teknologier som driver nettleserne vi elsker.

Vi har nettleservalg i tillegg til standardpris for Firefox, Opera, Internet Explorer og Chrome. På et høyere nivå er det imidlertid prosjekter som regnes som avleggere av open source hovedline-nettlesere som Firefox og Chrome som bruker sine egne vendinger og spesiell saus, mens de holder en stor del av motoren under stort sett den samme.

Blek måne

For eksempel er en nettleser jeg vurderte i april 2012 kalt Waterfox, en spesiell 64-biters Windows-optimalisert bygging av Firefox, som sies å forbedre ytelsen og effektiviteten. I dag ser vi på konkurrerende prosjekt som heter Pale Moon, som er et annet Firefox-derivat.

Selv om målene og målene for Pale Moon er ganske like en avlegger som Waterfox, er utviklerens prioriteringer for funksjoner utover kjernefunksjonaliteten forskjellige. For eksempel, der Waterfox utelukkende henvender seg til 64-biters operativsystemer, gir Pale Moon optimaliserte bygg for både 32-biters og 64-biters versjoner av Windows, så vel som økser unødvendige ekstrautstyr, som tilgjengelighet og foreldrekontrollfunksjoner.

Pale Moon er utviklet for å dra nytte av nyere prosessorer på en veldig betydelig måte. Hvis du fremdeles sitter fast på en pokey Pentium III eller annen SSE-bare x86-prosessor, kjører ikke Pale Moon, og det er et tegn på at du kommer til en maskinvareoppgradering. I et slikt tilfelle er det eneste du bruker er standardversjonen av Firefox, selv om du lider av potensielle optimaliseringer som kan gjøre din nettopplevelse raskere, kraftigere og elegant.

Brukergrensesnittet ser nesten helt identisk ut med Firefox.

benchmarks

Når du installerer og kjører Pale Moon for første gang, ligner brukergrensesnittet sterkt på det for vanlige Firefox, med den eneste overfladiske forskjellen som et blåsentrert tema for brukergrensesnittet. Under den tilsynelatende kopikatte fasaden lurer en finjustert Gecko-motor som ifølge forfatterens nettsted vil gi sider opptil 30% prosent raskere enn vanlig Firefox. Som utvikleren nevner, kan selvfølgelig kjørelengden variere. I de første testene mine fant jeg at opplevelsen var nesten den samme som Firefox. Likevel følte jeg at syntetiske benchmarks var i orden, bare for å sikre at jeg dekket alle basene mine.

Merkelig nok, i min søken etter å benchmark Pale Moon og Firefox, gjorde jeg en ganske oppsiktsvekkende oppdagelse. Firefox ser alltid ut til å overgå Pale Moon i testene, og noen ganger med betydelig margin. Ta for eksempel Real-World Browser Benchmark av ClubCompy. Denne testen pumper sprite-kollisjoner, lerretmønstre og en Mandelbrot Set Fractal Zoomer alt i ett.

Da jeg fikk resultatene, var min totale iterasjonspoengsum for Pale Moon 64x rundt 8 168 av 50 000 mulige poeng. Firefox sammenlignet til sammen forbi Pale Moon med en 9 344 av 50 000 poeng. Å si at jeg var forvirret er en underdrivelse. Heldigvis gir syntetiske benchmarks ikke alltid hele historien, og det blir viktig å faktisk bruke en nettleser på daglig basis en kort stund for å se om det er noen merkbare gevinster eller tap i ytelsen, slik at erfaringene dine kan vise seg positive .

Som du kan se ga Firefox Pale Moon hodet på en tallerken.

Ærlig talt, når det gjelder disse variantene av Firefox, tror jeg det koker ned til personlig preferanse. Avhengig av konfigurasjonen din, kan du dra nytte av de spesielle optimaliseringene av Pale Moon, mens vanilla Firefox kan fordele mer. I alt dette er det imidlertid et viktig faktum å merke seg, og det er at Pale Moon er fullt kompatibel med alle Firefox-utvidelsene dine, delvis takket være det faktum at koden er helt hentet fra Firefox-prosjektet. Sammensatte plugins kan imidlertid bryte under Pale Moon, siden binærene er forskjellige og Pale Moon kan mangle det som kreves for å kjøre dem.

Bunnlinjen

Hvis du til slutt føler deg eventyrlysten og vil prøve en ny "ukens smak" som i Firefox-nettlesere, kan Pale Moon være av interesse for deg. Selv om rå score fra syntetiske benchmarks kan virke skuffende, om ikke potensielt misvisende, kan din spesielle maskinvare- og programvarekonfigurasjon være stedet der Pale Moon skinner inn i stedet for å lide.

Les også:

  • Gjennomgang: Firefox's uoffisielle 64-biters variant Waterfox
  • Fem funksjonsrike nettlesere for Android-plattformen
  • Avstemmingsresultater: Hvilket nettleser ville du valgt, gitt et friskt valg?
  • Benchmarking moderne nettlesere (Whitepaper)

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com