Få en håndfull nyttige Windows Vista-konfigurasjonstips og -triks

Som du sikkert vet nå, er Microsoft Windows 7 rett rundt hjørnet med den planlagte utgivelsesdatoen 22. oktober 2009. Imidlertid er det ikke alle som kommer til å hoppe på Windows 7-bandet når den først kommer, og mange av dere som laget flyttingen til Vista holder seg til det en stund. Sjansen er stor for at du fremdeles er ute etter noen nyttige tips og triks for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av operativsystemet.

I denne utgaven av Windows Vista og Windows 7-rapporten vil jeg dele en håndfull nyttige Windows Vista-konfigurasjonstips og -triks.

Dette blogginnlegget er også tilgjengelig i PDF-format i en gratis nedlastning av TechRepublic.

Bruk systemkonfigurasjonens Verktøy-fane

Vista har mange verktøy som du kan bruke når du feilsøker et problem. Dessverre er disse verktøyene plassert forskjellige steder i operativsystemet. Noen er for eksempel i kontrollpanelet, noen ligger på Start-menyen, og noen er tilgjengelige fra kommandolinjen. Ukjent for mange Vista-brukere, gir imidlertid Verktøy-fanen i systemkonfigurasjonsverktøyet deg et enkelt tilgangspunkt for et bredt utvalg av nyttige verktøy.

Du kan raskt starte Systemkonfigurasjonsverktøyet ved å trykke på Windows Start-knappen og skrive ordsystemet. Når du skriver sys, skal systemkonfigurasjon vises øverst i resultatruten hvor du kan velge den. Husk at du først må gå gjennom en UAC-dialogboks.

Når systemkonfigurasjon er startet, klikker du bare på Verktøy-fanen og du vil oppdage at listen over tilgjengelige verktøy er omfattende og til og med inneholder detaljerte beskrivelser, som vist i figur A. I tillegg er det enkelt å bruke: bare velg verktøyet du ønsker og klikk på Start-knappen.

Figur A

Verktøy-fanen gjør det enkelt å få tilgang til og kjøre operativsystemets avanserte diagnostiske verktøy - bare velg verktøyet du ønsker og klikk på Start-knappen.

Som du ser, når du velger et verktøy i listeboksen, vises kommandolinjen som ble brukt for å starte det verktøyet i den valgte kommandoboksen. Dette lar deg enkelt lage snarveier til de verktøyene du bruker mest - bare velg kommandolinjen og lim den inn i veiviseren for å lage snarveier.

Du vil også legge merke til at kommandolinjene for Internet Protocol Configuration and Performance Monitor gir en avmerkingsboks for Avanserte alternativer som når du velger en bryter til kommandolinjen. For eksempel viser utskjæringer vist i figur B kommandolinjen for konfigurasjonsverktøyet for Internet Protocol med og uten avmerkingsboksen Avanserte alternativer.

Figur B

Kommandolinjen for Internett-protokollkonfigurasjonsverktøyet gir en avmerkingsboks for Avanserte alternativer som, når du velger, legger en bryter til kommandolinjen.

Legg til Run-kommandoen til Start-menyen

Mens du enkelt får tilgang til dialogboksen Kjør ved å trykke på Windows + R, vil du oppdage at Kjør-kommandoen ikke lenger vises på Windows Vistas Start-meny som standard. Den ble fjernet for å gi plass til andre kommandoer. Du kan imidlertid enkelt sette den på plass igjen.

Høyreklikk på Start-knappen og velg Egenskaper-kommandoen. Når dialogboksen Egenskaper for oppgavelinjen og Startmeny vises, må du sørge for at kategorien Startmeny er valgt og klikke på Tilpass-knappen ved siden av alternativet Startmeny. Når du ser dialogboksen Tilpass startmeny, blar du nedover listen og merker av for Kjør kommando, som vist i figur C, og klikker deretter OK to ganger - en gang for å lukke dialogboksen Tilpass startmeny og en gang for å lukke oppgavelinjen og Start menyegenskaper-dialogboksen.

Figur C

Merk av for Kjør kommando-avkrysningsruten i dialogboksen Tilpass Start-menyen, og legg Run-kommandoen til Start-menyen.

Kopier en sti øyeblikkelig til utklippstavlen

Har du noen gang ønsket å skaffe en kopi av banen til en fil som er nestet dypt nede i harddiskens organisasjonsstruktur? I så fall kjenner du drillen: start Windows Utforsker, krysse katalogen til filen, velg innholdet i adressefeltet, kopier banen, lim den inn i Notisblokk, og skriv deretter inn selve filnavnet.

Heldigvis, med Windows Vista, trenger du ikke lenger å utføre slik akrobatikk bare for å få banen til en fil. Alt du trenger å gjøre er å holde nede Skift -tasten, høyreklikke på filen eller mappen og velge den nye kommandoen med tittelen Copy as Path, som vist i figur D. Når du gjør det, blir banen til filen eller mappen kopiert til utklippstavlen, og du kan ganske enkelt lime den hvor du vil.

Figur D

Kommandoen Copy as Path sparer mye tid og krefter når det gjelder å få stioppføringer.

Match tjenester til prosesser i Task Manager

Tjenester-fanen er helt ny i Oppgavebehandling i Windows Vista. Dette gir deg en praktisk måte å raskt se Tjenestene som kjører mens du feilsøker. Det vil også tillate deg å undersøke om en løpende tjeneste er knyttet til en bestemt prosess. Høyreklikk på et tjenestenavn og velg Komme til prosess, som vist i figur E. Når du gjør det, vil Task Manager deretter bytte til Prosesser-fanen og fremheve den tilhørende prosessen.

Figur E

Bruke kategorien Gå til prosess gjør det enkelt å identifisere tjenester som kjører som prosesser.
Husk at hvis du klikker Gå til prosess og ingen prosesser er uthevet i Prosesser-fanen, kjører ikke prosessen under brukerkontoen din. For å se alle prosesser må du merke av i boksen Vis prosesser fra alle brukere og gå gjennom UAC, som vist i figur F.

Figur F

Hvis prosessen ikke kjører under brukerkontoen din, må du merke av i boksen Vis prosesser fra alle brukere og gå gjennom UAC for å se den tilhørende prosessen.

Hva tar du?

Planlegger du å holde deg med Vista en stund? Har du i så fall noen Vista-tips eller triks du vil gi videre til andre Vista-brukere? Som alltid, hvis du har kommentarer eller informasjon å dele om dette emnet, kan du ta et øyeblikk til å komme innom TechRepublic Community Forum og la oss høre fra deg.

TechRepublics nyhetsbrev om Windows Vista og Windows 7, levert hver fredag, tilbyr tips, nyheter og skuttknapp på Vista og Windows 7, inkludert en titt på nye funksjoner i den siste versjonen av Windows OS.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com