Diagnostiser oppstartsproblemer i Windows XP ved hjelp av MSCONFIG

Originalartikkel av Steven Pittsley

Blant alle veivisere og verktøy i Microsoft Windows XP er ett stort verktøy som har sine røtter i produktlinjen Windows 9.x: System Configuration Utility, eller MSCONFIG. Dette praktiske verktøyet lar deg gjøre endringer i oppstartsfiler og oppstartsparametere når du feilsøker oppstartsproblemer. Jeg skal lære deg alt om funksjonene som følger med MSCONFIG, slik at du kan utrydde irriterende oppstartsproblemer fra en Windows XP-arbeidsstasjon.

Lansering av MSCONFIG

For å bruke MSCONFIG, klikk på Start-knappen og velg Kjør. I Åpne-boksen skriver du MSCONFIG og klikker OK. Verktøyet vil åpne, som illustrert i figur A.

Figur A

Du må være logget på datamaskinen ved å bruke en administratorkonto før du kan kjøre MSCONFIG.

MSCONFIG-vinduet inneholder seks faner: Generelt, SYSTEM.INI, WIN.INI, BOOT.INI, Services og Startup. Vi vil se nærmere på hver av disse kategoriene i de følgende seksjonene.

Fanen Generelt

Fanen MSCONFIG General gir deg noen grunnleggende alternativer for å starte en datamaskin. Som vist i figur A, er standardinnstillingen for verktøyet Normal oppstart. De to andre alternativene for å starte datamaskinen er Diagnostic Startup and Selective Startup.

Diagnostisk oppstart lar deg starte datamaskinen med bare de mest grunnleggende enhetene og tjenestene som er nødvendige for at datamaskinen skal kunne kjøres. Denne oppstarten gir deg et rent miljø for feilsøking.

Selektiv oppstart gir en rekke oppstartsalternativer som du kan bruke til feilsøking. Som standard velges alle alternativene under Selektiv oppstart. Når du fjerner valget av et av disse forhåndsvalgte alternativene, kan du imidlertid forhindre at ett eller flere av alternativene for selektiv oppstart kjøres.

Hvis du for eksempel tror at et av programmene som starter ved oppstart forårsaker et problem, kan du fjerne markeringen av alternativet Last inn oppstartselementer for å forhindre at noe oppstartprogram starter. Selv om dette ikke vil hjelpe deg med å finne ut hvilket program som forårsaker problemet, vil det hjelpe deg å isolere problemet til et bestemt område. Vær oppmerksom på at du ikke kan velge filen Bruk modifisert BOOT.INI med mindre du gjør en endring i fanen BOOT.INI, som jeg vil diskutere senere.

Endelig gir Start System Restore-knappen enkel tilgang til System Restore-funksjonen, og Expand File-knappen er en veldig nyttig funksjon hvis du støter på en ødelagt fil og ønsker å gjenopprette den.

Kategoriene SYSTEM.INI og WIN.INI

Fanene SYSTEM.INI og WIN.INI er inkludert for eldre kompatibilitet, og det er ikke sikkert at du trenger å bruke dem ofte. Disse fanene gir deg muligheten til å endre SYSTEM.INI- og WIN.INI-filene eller forhindre kodelinjer fra å utføres når datamaskinen startes.

I figur B vises hver linje i SYSTEM.INI-filen i vinduet. Deler av filen, for eksempel drivere, kan utvides, slik at du kan arbeide med kodelinjene i disse seksjonene. Du kan også fjerne markeringen av et avsnitt for å forhindre at hele seksjonen blir kjørt.

Figur B

Fjern markeringen for en seksjon for å forhindre at hele seksjonen blir kjørt.

Flytt opp og flytt ned-knappene lar deg flytte linjer eller seksjoner til andre steder i filen. Finn-knappen brukes til å søke i filen; den nye knappen lar deg legge til nye linjer; og Rediger lar deg endre verdien på en linje. Knappene Aktiver alle og Deaktiver alle nederst i vinduet vil velge eller fjerne markering av alle linjene i programmet. Å bruke disse knappene for å endre disse filene er mye enklere og tryggere enn å bruke en tekstredigerer for å utføre de samme oppgavene.

Som du ser i figur C, gir kategorien WIN.INI samme funksjonalitet som fanen SYSTEM.INI.

Figur C

Samme som før, velg og fjern merket.

Startalternativer ved å bruke fanen BOOT.INI

Fanen BOOT.INI, vist i figur D, gir deg mange alternativer for å starte datamaskinen. Den øverste delen av vinduet inneholder BOOT.INI-filen som datamaskinen bruker for øyeblikket. Du kan ikke redigere denne filen ved å bruke MSCONFIG. Du kan endre timeout-verdien for oppstartsmenyen. Selv om du ikke kan redigere filen, er det enkelt å se filen når du bruker MSCONFIG.

Figur D

Microsoft anbefaler at du ikke prøver å bruke MSCONFIG for å redigere BOOT.INI med mindre du blir bedt om å gjøre det av en Microsoft-støttepersonell.

Tre av de fire knappene som leveres i dette vinduet er for redigeringsformål og er som standard nedtonet. Kontroller alle oppstartsstier-knappen brukes til å bekrefte at oppstartsstiene i BOOT.INI-filen er riktige. Når du klikker på denne knappen, får du enten en feilmelding du kan bruke til feilsøking eller et vindu som advarer deg om at oppstartsstiene er bekreftet.

Oppstartsrute

De mest verdifulle funksjonene på BOOT.INI-fanen er oppstartsalternativene, som blir forklart nedenfor. Du kan bruke disse valgene for en rekke feilsøkingsteknikker:

 • / SAFEBOOT gir deg undervalg for å starte datamaskinen.
  • / SAFEBOOT med MINIMAL starter datamaskinen i sikkermodus.
  • / SAFEBOOT med NETWORK starter datamaskinen i sikkermodus med nettverksstøtte. Merk: / SAFEBOOT med NETWORK laster ikke den normale nettverkskonfigurasjonen; i stedet laster den en generisk TCP / IP-nettverkskonfigurasjon.
  • / SAFEBOOT med DSREPAIR brukes til å reparere katalogtjenester på domenekontrollere.
  • / SAFEBOOT med MINIMAL (ALTERNATESHELL) starter datamaskinen i sikkermodus med ledetekst.
 • / NOGUIBOOT starter datamaskinen uten VGA-videodriveren som viser grafikk under oppstartsprosessen og Blue Screen-krasjinformasjon.
 • / BOOTLOG gjør det mulig å starte opplogging for å feilsøke og løse oppstartproblemer.
 • / BASEVIDEO starter datamaskinen ved å bruke en standard VGA-videodriver, i motsetning til den som er installert for grafikkortet.
 • / SOS får drivernavnene til å vises når de er lastet inn. Du kan bruke denne bryteren til å diagnostisere driverrelaterte problemer.
Skjermbildet for avanserte alternativer for BOOT.INI, vist i figur E, gir deg flere alternativer for å starte datamaskinen:
 • / MAXMEM begrenser mengden minne som Windows XP kan bruke. Du kan bruke denne bryteren hvis du mener at systemet ditt har en dårlig minnebrikke.
 • / NUMPROC begrenser antall prosessorer som brukes i et flerprosessorsystem.
 • / PCILOCK hindrer Windows XP i å dynamisk tilordne systemressurser til PCI-enheter. Enhetene vil bruke BIOS-konfigurasjonen i stedet.
 • / DEBUG starter datamaskinen i feilsøkingsmodus. Det lar deg konfigurere maskinen med tre ekstra underoptioner, som følger:
  • / DEBUG with / DEBUGPORT spesifiserer kommunikasjonsporten som skal brukes til feilsøking.
  • / DEBUG with / BAUDRATE spesifiserer baud rate som skal brukes til feilsøking. Standard baud rate er 9600 med et modem og 19200 med en null-modemkabel.
  • / DEBUG with / CHANNEL spesifiserer 1394 kommunikasjonskanalen for feilsøking.

Figur E

Dette er de avanserte alternativene.

Arbeide med fanen Tjenester

Fanen MSCONFIG Services, vist i figur F, lar deg forhindre at bestemte tjenester starter når datamaskinen startes. Dette er ekstremt nyttig når du feilsøker service-relaterte problemer.

Figur F

Microsoft har designet de fleste tjenestene i Windows XP. For å gjøre det lettere å finne en tjeneste som ikke er fra Microsoft, kan du velge Skjul alle Microsoft-tjenester.

Feilsøking ved å bruke Start-fanen

Fanen Oppstart lar deg forhindre at elementer i oppstartsmappen starter når du logger deg på. Som du ser i figur G, kan du bare fjerne markeringen av tjenesten for å forhindre at den starter. Hvis du vil deaktivere alle tjenestene, klikker du på Deaktiver alle-knappen. Klikk Aktiver alle for å aktivere alle tjenestene igjen.

Figur G

Dette er oppstartsvalgene.

Min favorittfunksjon

Systemkonfigurasjonsverktøyet er enkelt å bruke og hjelper deg med å feilsøke et stort utvalg av Windows XP-oppstartsproblemer. Enkeltheten du midlertidig kan endre oppstartsfilene, systemtjenestene og oppstartsfilene, gjør MSCONFIG til et ekstremt nyttig feilsøkingsverktøy. De beste feilsøkingsfunksjonene jeg har funnet er oppstartsalternativene som ligger i BOOT.INI-fanen. Husk å være forsiktig når du manipulerer oppstartsalternativparametere, og skriv alltid ned endringer du gjør i tilfelle du blir sittende fast.

Hold deg oppdatert om de siste XP-tipsene og -triksene med TechRepublics Windows XP-nyhetsbrev, levert hver torsdag.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com