Avkrev faktum fra fiksjon: Dekonstruerer debuten til Windows 8

Forrige uke på All Things Digitals D9-konferanse i California introduserte Microsoft Windows og Windows Live Divisjon-president Steve Sinofsky den neste versjonen av Windows OS for verden. Og hva en kommende fest det var. Æresgjesten var alle kledd ut i en helt ny GUI i Metro-stil, og gjorde til skamme alle disse rapportene tidligere i år (basert på lekke skjermbilder av tidlige builds) om at dette bare ville være en "mindre oppdatering" av Windows 7.

Siden den presentasjonen har det vært utallige analyser av hva vi så, alt fra "bare fakta" -rapportering til noen ganske ville spekulasjoner, fylt med mange meninger. En ting vi vet: Microsoft fikk alle til å snakke om Windows igjen, og for et selskap som mange forståsegpåere hadde begynt å merke som irrelevant, er det en god ting.

Denne uken og neste gang skal jeg dele noen av tankene mine i kjølvannet av denne debuten om et helt nytt Windows - som begynner med navnet.

Et operativsystem med noe annet navn ...

Før denne offisielle avdukingen, har Microsoft prøvd å holde et tett lokk på alle detaljene i Windows-utgivelsen som Steve Ballmer kalte Microsofts "risikofylte produktinnsats." De i selskapet kalte det ikke engang Windows 8, til tross for den utbredte bruken av den monikeren i teknisk presse.

Faktisk var det interessant for meg at Sinofsky, da han ble presset av Wall Street Journal-spaltist Walt Mossberg på D9, sa "vi kommer til å kalle det et kodenavn" - selv om da Steve Ballmer kalte det Windows 8 på en utviklerkonferanse i Japan forrige måned, som fikk mange rapporter om at navnet var bekreftet. Sinofsky har tidligere referert til det som "det neste Windows" eller "Windows vNext." Under demonstrasjonen kalte han det "denne builden av Windows."

Alt dette får en til å lure på om det er uenighet i selskapet om navnet, eller om de bare ikke har tatt den endelige avgjørelsen ennå.

Det er åpenbart at selskapet i det minste har bosatt seg på Windows 8 som det offisielle kodenavnet. En video av Jensen Harris, direktør for programstyring for Windows brukeropplevelse som demonstrerer brukergrensesnittet, med tittelen "Building Windows 8."

Har det noen rolle? Tross alt ville en rose med noe annet navn lukte den samme - men Microsoft selger ikke roser. De selger programvare i et marked som blir stadig mer konkurransedyktig. I markedsføringsverdenen betyr navn mye.

Markedsføring er et område der Microsoft ikke alltid har utmerket seg - og det er noe som Apple gjør veldig bra. Navneplanen for OS X (Tiger, Leopard, Lion) trylle frem bildet av noe som er slankt og raskt og kraftig.

På den annen side har Microsoft vært over hele kartet når det gjelder å navngi Windows. Først hadde vi versjonsnumre (1.0 til 3.11), deretter årstall (95, 98, 2000), et par etiketter med to bokstaver (NT, ME, XP), deretter Vista (som Microsoft sannsynligvis vil slette fra tidslinjen helt), og til slutt, full sirkel tilbake til versjonsnumre igjen med Windows 7 (vel, slags. Det faktiske versjonsnummeret er 6.1).

Som OS-navn har Windows 8 noen fordeler: Det er kort og søtt og enkelt; den identifiserer tydelig denne versjonen som etterfølgeren til Windows 7, og kanskje det viktigste, den er allerede godt etablert i det offentlige. La oss bare håpe Microsoft ikke finner seg selv bak 8-ball med det nye operativsystemet.

Hvis Microsoft bestemmer seg for å slå seg løs og gå med et "ekte navn" igjen, i stedet for et tall, håper jeg at de får et godt tema som Apple har, og gi oss litt kontinuitet. Gitt deres "all in" -filosofi, burde de kanskje navngi fremtidige operativsystemer etter typer skyer. Windows Cirrus, noen?

Hold deg oppdatert på de siste Microsoft Windows-tipsene og -triksene med TechRepublics Windows Desktop-nyhetsbrev, levert hver mandag og torsdag.

Endrer dette virkelig alt?

Uansett hvilket navn ender med å bli, som Walt Mossberg bemerket under demonstrasjonen, ser det nye Windows veldig annerledes ut fra tidligere inkarnasjoner. Fra begynnelsen av v1.0 har Windows vært menysentrisk. Selv om utseendet endret seg og ble mer raffinert med årene, ble de fleste oppgavene utført ved å klikke på en meny, som åpnet en liste over valg. Dette fungerer fint med en mus eller styrekule, men på berøringsskjermene, ikke så mye - spesielt hvis skjermen er liten.

Det er en av grunnene til at Windows-baserte nettbrett aldri virkelig har fanget på (sammen med premiumprisene som de tidlige nettbrett-leverandørene la på dem). Det er også grunnen til at Windows Mobile var så frustrerende for brukerne sine. Å sette et skrivebordgrensesnitt på en håndholdt enhet fungerte bare ikke - i det minste, ikke bra.

Og det er grunnen til at Apple så ofte får æren for å "endre alt" med introduksjonen av iPhone og iPad. Apple-enhetene lyktes der andre (inkludert Apples eget forrige stikk på nettbrettmarkedet med Newton) mislyktes. Det skjedde fordi de sluttet å prøve å lage en liten enhet som fungerte som en stasjonær datamaskin (og dermed trengte en inndataenhet som en pekepenn for å etterligne musen) og designet iOS for en helt ny måte å gjøre ting på.

Jeg leste en kommentar som påsto at Windows 8 bare "kopierer" Apple. Selv om det kan være sant i veldig bred forstand (det vil ha integrert berøringsstøtte; det ryktes at den vil ha en app-butikk), er det litt som å si at GM kopierte Ford fordi de begynte å bygge biler med fire hjul og ratt i 1908, etter at Ford gjorde det først i 1896.

Hvis du så på D9-demoen, vet du at Windows 8 ikke ligner verken Mac OS X eller iOS. Apple-produktene er fremdeles ikonbaserte, mens Windows 8 bruker "live-fliser" i stedet. Ved første øyekast kan det se ut som om fliser bare er store firkantede ikoner som støtter tettere opp mot hverandre - men forskjellen er i hvordan flisene oppfører seg, og gir deg informasjon uten behov for å åpne programmet en flis representerer.

I tillegg representerer fliser ikke bare "apper." En brikke kan også representere et bestemt nettsted, en spesifikk sosialt nettverkskontakt, et sted på kartet, etc. Du kan feste fliser til skjermen din (vi ser ikke ut til å kalle det et "skrivebord") og ordne dem i grupper for bedre organisering.

Dette kopierer ikke Apple, men det er selvfølgelig heller ikke helt nytt. Microsoft bruker konseptet med levende fliser på Windows Phone 7, som først ble introdusert i februar 2010 på Mobile World Congress. Telefonens OS henter også elementer fra grensesnittet på Zune musikkspiller.

Men det grunnleggende utseendet til den nye Metro UI går lenger enn det - det er veldig kjent for fans av Windows Media Center. Da jeg så WMC-utgaven av Windows XP, sa jeg faktisk at Microsoft burde utvide det vakre grensesnittet til Media Center-applikasjonen til hele OS. Hvem visste at de hørte på?

I tillegg til WMC / Windows Phone 7 utseende og inntrykk, inkluderer Windows 8 noen innovative elementer som vi ikke har sett før, for eksempel det delte tastaturet som vil gjøre det lettere å tommeltype på en enhet i nettbrettet.

I D9-demonstrasjonen sa Sinofskys medprogramleder, visepresident Julie Larson-Green, at dette er den største endringen til Windows siden overgangen fra Windows 3.x til Windows 95. Jeg vil gå enda lenger. Fra brukeropplevelsessynspunktet, kan dette nærmest konkurrere med overgangen fra MS-DOS til Windows.

Passer ett design til alle?

Mens noen anklager Microsoft for å ha kopiert Apple med Windows 8, tror andre - inkludert vår egen Jason Hiner - at de ikke kopierte Apple nok. I sin Windows 8-analyse med tittelen One Thing Right and Two Things Wrong tar han problem med Sinofskys uttalte "no compromise" -tilnærming og sier Microsoft burde ha opprettet et eget nettbrett OS som Apple gjorde med iOS. Han argumenterer for at fordi det ikke fungerte så bra å sette Windows 7, som ble opprettet for skrivebordet, på nettbrett, vil det ikke fungere å sette den berøringsvennlige Windows 8 på skrivebordet.

Jeg er ikke så sikker på det. Basert på Sinofskys demo, vil Windows 8 tilby mye fleksibilitet. På skrivebordet kan det være berøringssentrisk. Eller det kan fungere som et mus-og-tastatur OS. Eller det kan kombinere det beste fra begge disse verdenene, slik at du kan samhandle via berøring for noen oppgaver og via tradisjonelle inndataenheter for andre. Presentasjonen gjorde det klart at oppgavelinjen og menyene fremdeles lurer der inne, for de som bare føler seg mer komfortable med den "gamle måten", eller som trenger den muligheten på grunn av mangelen på en berørbar skjerm.

Det synes jeg var en god avgjørelse. Etter demonstrasjonen, hørte jeg flere personer beklage det faktum at det "gamle huset" (utseende i Windows 7-stil med oppgavelinjen) ikke er blitt gjort helt unna. De har tilsynelatende aldri jobbet med virkelige brukere i den virkelige verden. Jeg har, og selv om noen brukere lykkelig omfavner et nytt grensesnitt, vil mange andre ha muligheten til å høste fordelene med et nytt OS uten drastisk endring i utseendet og følelsen (derav populariteten til "Windows Classic") tema). Å gi begge gruppene det de vil er en del av "intet kompromiss" standpunkt.

Hadde Sinofsky spurt meg, ville jeg ikke ha kalt det slik. Når du bygger et produkt som med alt annet i livet, er det alltid noen kompromisser. Jeg hadde merket det noe som "full fleksibilitet" - fordi det er egentlig det det handler om.

Jeg vil være i stand til å sitte på flyet eller en parkbenk og surfe på nettet, sjekke posten min eller se en video på skifer. Jeg vil være i stand til å gå på et møte og ta håndskrevne notater. Når jeg kommer til hotellrommet og trenger seriøst arbeid, vil jeg kunne koble til et tastatur og en mus og komme til virksomheten - uten å måtte ha med meg flere enheter. Jeg vil ha noe som lar meg både konsumere og lage innhold, og gjør de to like bra. Jeg vil ha det beste fra begge verdener.

Jason bekymrer seg for at Windows 8 ikke vil gjøre det veldig bra når du prøver å gjøre jobben med både stasjonær og nettbrett. Den posisjonen er fornuftig hvis du antar at det bare vil være en "smak" av Windows 8. Men jeg antar at vi vil se flere forskjellige utgaver, som vi gjør med Windows 7. Og jeg tror utgaven som er designet for å kjøre på ARM-enheter vil være slankere og mer myke enn de som er laget for stasjonære stasjonære datamaskiner - mens de fremdeles er i stand til å gjøre mye av det fullverdige Windows kan gjøre, hvis det er det du trenger.

Jeg tror noen ganger harde kjerneteknikker glemmer hvor viktig det er, for vanlige brukere, å kunne kjøre programmene de er kjent med. Microsofts forsikring om at alt som kjører på Windows 7 vil kjøre på Windows 8, er en stor sak for disse menneskene, og det kan være den avgjørende faktoren når de står overfor beslutningen om hvilken nettbrett de skal kjøpe.

Jeg liker Android-nettbrettet mitt veldig, men noen ganger blir jeg frustrert over begrensningene. Jeg grøftet iPaden etter noen måneder fordi funksjonaliteten var enda mer begrenset. Jeg er spent på muligheten for mer kontinuitet på min stasjonære, bærbare datamaskin og skifer uten å ofre brukervennlighet eller ytelse. Vil Microsoft trekke det av? Jeg vet ikke, men hvis de kan, kan det sette Windows foran både i skrivebords- og nettbrettspill.

Neste uke:

Er det mer med Windows 8 enn bare et pent (inter) ansikt? Og hva med skyen?

Mer lesing:

  • Windows 8 build 7959 - Første 64-biters lekkasje
  • Kan Microsofts Windows 8 virkelig gjøre alt?
  • Forhåndsvisning av 'Windows 8'

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com