Lagringsprotokollkonfigurasjonsvalg med FreeNAS

Tidligere på året gjorde jeg et blogginnlegg på FreeNAS og skisserte hva det kan og ikke kan gjøre. Siden den gang har jeg lekt med den innimellom og liker konfigurasjonsalternativene som er tilgjengelige. Selv om den ikke gir tilkoblingsmuligheter for blokkfiberkanaler som en rekke andre produkter, har den et veldig bredt tilbud av lagringsprotokoller tilgjengelig.

FreeNAS tilbyr over åtte lagringsspesifikke protokoller, inkludert iSCSI-mål, CIFS (Windows-fildeling), NFS (nettverksfilsystem) og iTunes. Figur A viser FreeNAS-nettverkstjenestens konfigurasjonspanel:

Figur A

Klikk for å forstørre.

Dette bringer opp et godt diskusjonspunkt, - når er det riktig tidspunkt å bruke forskjellige lagringsprotokoller? Noen er ganske greie, for eksempel hvis du vil lage en iTunes-server. Men å skaffe ressurser via NFS, CIFS eller iSCSI er en ganske kritisk beslutning; Likevel kan de alle brukes effektivt på samme måte.

For generell levering av lagring med FreeNAS er iSCSI-målet et av de beste alternativene. På denne måten vil lagringskonsumentene (datamaskiner) kjøre en iSCSI-initiativtaker for å motta disker som en fast lokal disk, selv om de er tilgjengelige over nettverket via iSCSI-lagringsprotokollen. Hvis dataene skal være en filserver, kan iSCSI-målet tilordnes en Windows (eller Linux) server og deretter dele og tillatelser tilordnet der til den faste lokale stasjonen som deles via iSCSI.

FreeNAS kan selvfølgelig utføre fildelingsprosessen naturlig ved å kjøre sin CIFS-motor. Denne lagringsprotokollen er det jeg turnerte med å konfigurere i dette galleriet for å skaffe en diskressurs som en Windows-deling via CIFS med FreeNAS. For veldig små miljøer er dette sannsynligvis et solid valg. Puristen i meg synes ikke den er så ren som iSCSI LUN som er gitt til filserveren, men igjen kan de små miljøene finne en god brukssak for en spesialbygget server som sådan.

NFS-motoren i FreeNAS er den vanskeligste saken for meg når det gjelder tradisjonelle lagringshåndteringsalternativer. NFS-aksjer kan for eksempel brukes til virtualisering med VMware vSphere. Men hvis jeg er vSphere-administrator; Jeg bør alltid velge VMFS datastores fremfor NFS datastores når jeg får valget. Dette er fordi vSphere-funksjonene først er i tråd med VMFS-lagring, da VMware har spesialbygget filsystemet for vSphere. NFS er et alternativ når ikke-Windows-klienter er involvert annet enn VMware ESX (i) verter, for eksempel Linux- eller UNIX-systemer.

For typisk fildeling ved bruk av et gratis lagringsprodukt som FreeNAS, hvilken lagringsprotokoll velger du? NFS, CIFS eller iSCSI? Fortell oss hvilken du velger og hvorfor.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com