Syv svindel med riddeler å passe på

Kunne biometrisk sikkerhet ha forhindret brudd på Uber-data? Dårlig passordhåndtering hos Uber, sier BioCatchs VP Frances Zelazny, resulterte i datainnbruddet som utsatte 57 millioner brukerkontoer. Atferdsbiometri kan ha forhindret hackingen.

Ride-delingstjenester er her for å bli, etter å ha bevist deres nytte og verdi. Jeg har hatt opp- og nedturer med Uber og Lyft. (Hver tur jeg har bedt om, kjørte ut i et nei-show, men jeg har hatt vellykkede turer med slektninger eller venner som hyllet kjøretøyet, så kanskje det bare er meg.)

Mer om mobilitet

  • Hvorfor Android vil ha et bannerår i 2020
  • 10 mobilitetsprognoser for 2020: AI, 5G, sammenleggbare telefoner med mer
  • Lær et språk før neste tur med disse appene
  • Bilder: De 10 beste alternativene til Apple Watch

Mange mennesker lever av å tilby turtilbud til passasjerer. Kontorfester som er vertskap utenfor stedet innebærer ofte refusjon av selskapet for riddeling eller førerhustransport, og uttrykket "Uber" har blitt et veritabelt verb i næringslivet og forbrukerfellesskapet.

No-show-sjåførene jeg opplevde påsto at de ikke kunne finne meg - selv på offentlige arenaer som en flyplass og et stadion - så jeg endte opp med å avlyse turen, men ble deretter belastet et gebyr. Det ble tydelig for meg at dette var en mulig svindel, så jeg begynte å undersøke rip-deling av rip-offs, spurte noen av mine kolleger om deres opplevelser, og lærte derfor ganske mye.

Noen få dårlige epler kan ikke nødvendigvis ødelegge tønnen; Jeg har venner som sverger til Uber og Lyft, og jeg har hørt mange positive historier. Jeg er sikker på at det er nok av bona fide-sjåfører der ute, men jeg hørte noen få forsiktighetsfortellinger også.

Her er syv typiske svindel for deling av turer du kan se etter, sammen med råd om hva du kan gjøre med dem. Noen svindel gjelder uærlige sjåfører, men andre for passasjerer som oppfører seg dårlig. Jeg anbefaler å varsle brukerne / ansatte om disse svindelene hvis de bruker ride-delingstjenester for bedriftsvirksomhet eller hvis du jobber for et ride-delingsfirma.

SE: Ebook: Viktige reisetips for forretningsfolk (Tech Pro Research)

Svindel rettet mot passasjeren

1. Avbestillingsgebyr

Som beskrevet fungerer denne ved at sjåføren ikke viser seg, og kontoen din blir deretter dinged for et gebyr. Jeg ser egentlig ikke hvorfor denne til og med eksisterer, siden jeg kan forestille meg at de fleste vil bli rasende og bestride gebyret. Det var det jeg gjorde, og jeg lyktes hver gang.

Det generelle rådet jeg fant her er dette: Ikke vedta en avbestilling av ri hvis du er grøftet og ta et skjermbilde av gjeldende status for appen din. (Google detaljer om hvordan du tar et skjermbilde avhengig av modell av telefonen din.)

Be deretter om en ny tur, vent til den blir overført til en annen sjåfør, og enten ta turen eller avlyse den - og det er visstnok ingen pålagt avgift. Etter dette, kontakt Uber / Lyft support for å diskutere situasjonen. Hvis den opprinnelige sjåføren har en historie med ingen forestillinger som resulterer i kanselleringer, bør dette gjøre seg tydelig.

En annen variant av avbestillingssvindelen kan innebære en sjåfør som prøver å utnytte en språkbarriere eller skjule forvirring rundt turinformasjonen. Du kan komme inn i kjøretøyet og få et varsel fra appen om at turen ble avbrutt av sjåføren. Sjåføren later som han ikke forstår innvendinger, og sier til slutt at du kom i feil kjøretøy, men de vil frakte deg til en dyrere turpris. Siden den opprinnelige turen ble avbrutt, er det ingen oversikt over den på kontoen din.

Løsningen her er å sikre at turen er startet på appen av sjåføren før du kjører inn i kjøretøyet. På den måten vil turen vises på kontoen din, og eventuelle klager kan lettere tas opp. Ikke delta i en planlagt tur til en høyere pris.

2. Bedrageriske anklager

Det kan høres spesielt lavt ut, men jeg har kommet over rapporter om sjåfører som belaster syklister for et rengjøringsgebyr for rot de ikke har gjort eller påstått skade på bilen. I noen tilfeller har avgiftene kostet opp til $ 200 eller høyere.

Jeg har også hørt om "oppgraderinger" på overraskelsesreisen basert på et falskt antall påståtte passasjerer, hvor ryttere blir belastet mer for folk som ikke var i kjøretøyet til å begynne med.

For å bekjempe slike shenanigans anbefaler jeg å ta bilder av kjøretøyets indre under og ved utkjørselen. Tidsstemplet på bildet skal være tilstrekkelig som bevis, og du kan inkludere armbåndsuret ditt i det siste skuddet for å bekrefte hvilken tid du forlot bilen.

Bare å ta bildene med sjåførens kunnskap vil sannsynligvis avverge de fleste falske anklager av denne art. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å gjøre dette uten å fornærme det som kan være en perfekt hyggelig person ved å antyde at du ikke stoler på dem. Jeg skal ikke gå inn for å lyve, men en enkel kommentar som "Mitt firma krever fotografiske bevis for å refunderer min tur" eller "Jeg holder en collage av alle Uber / Lyft-rittene for utklippsboka mi" (ikke latter; jeg ' har sett sprøere påstander) vil fungere helt fint.

3. Å lytte etter uvitenhet

Noen vanlige ordninger som involverer bytte av uvitenhet av ryttere, er de som sannsynligvis har eksistert så lenge drosjetjenester selv - kanskje til og med hesten og buggy - men det er verdt å påpeke.

Drivere kan be om ekstra penger av en påstått grunn (bompenger, kanskje); husk alltid at appen skal betale for turen i sin helhet.

Å ta deg den "lange veien" er en annen vanlig ordning for å blåse opp prisene. I løpet av denne GPS-retningen er det en ganske risikabel manøver, men det kan fortsatt være verdt å slå opp Google Maps, Waze eller et annet GPS-program for å sikre at driveren er på nivå.

En annen taktikk jeg har hørt om innebærer at sjåføren ikke avslutter kjøreturen offisielt når du går ut av kjøretøyet - noe som betyr at du kan bli belastet for privilegiet av å kjøre noen få kvartaler til og med miles uten din glede. Sørg alltid for at appen indikerer at turen er avsluttet når du avslutter.

Sist, men ikke minst, må du være på utkikk etter falske sjåfører som hevder å være fra Uber eller Lyft, men som virkelig er uavhengige renegater. Du kan ende opp med mer belastning enn du hadde forventet, eller verre. Gå aldri inn i et kjøretøy som ikke samsvarer med det appen indikerer.

SE: Business pro sin guide til problemfri reise (gratis TechRepublic PDF)

4. Phishing-svindel

I kjølvannet av et alvorlig datainnbrudd som Uber opplevde å involvere mer enn 50 millioner kunder, kan noen av disse kundene ha mottatt phishing-e-poster angivelig fra Uber som ba dem om å tilbakestille et passord via en gitt lenke. Koblingen er selvfølgelig falsk og omdirigerer intetanende brukere til et ondsinnet nettsted som ber om det gjeldende passordet som en del av den påståtte tilbakestillingsprosessen. Hvis angripere får tilgang til kontoen din, kan de ha glede av mange gratis turer på din bekostning.

Ikke endre passordet ditt ved å klikke på en kobling. Bruk alltid appen selv eller gå direkte til nettstedet for å gjøre det.

Svindel som er rettet mot sjåføren

5. Passasjerer avbestiller turen midt på en tur

Noen rapporter indikerer at passasjerer kan avbestille en tur under en tur for å redusere beløpet de må betale. Det er klart det er viktig for sjåførene å overvåke appen og undersøke alle varsler som kan komme inn under turen. Det er enkelt nok å koble en Bluetooth-forbindelse fra en smarttelefon til moderne biler slik at disse kommer gjennom bilens høyttalere, noe som gjør kjøringen tryggere.

6. Flere phishing-svindel

Nettfiskforsøk mot sjåfører kan innebære påstander fra ondsinnede personer om å være Uber / Lyft-ansatte. Disse personene bruker en sammenlagt historie som ber om tofaktorkoder som er sendt til sjåføren og ber dem klikke på en tekstkobling til et bestemt nettsted (som selvfølgelig er uredelig og innhøster passord), eller de kan be om driverens passord direkte. Alt dette er vanligvis tildekket i et såkalt forsøk på å gi penger eller bonuser til sjåføren for å øke sannsynligheten for samsvar. Når sjåføren er vellykket dupet, har personen tilgang til sjåførens konto så vel som pengene sine.

Vær oppmerksom på at Uber- og Lyft-ansatte sjelden ringer drivere, og selv i de scenariene vil de aldri tilby økonomiske insentiver og heller ikke be om kontodetaljer eller annen privat informasjon. Del aldri personlig informasjon, enten det er telefonnummer, e-postadresser, passord, personnummer, kredittkort eller koder som er sendt til deg.

SE: Den nye pendlingen: Hvordan førerløse biler, hyperloop og droner vil endre reiseplanene våre (TechRepublic cover story)

7. Falske passasjerklager

Passasjerer kan sende inn falske klager for å få refusjon eller gratis ritt eller bare for å være rettferdig overfor en liten uenighet eller misforståelse. Klagene kan innebære en rekke uredelige påstander, for eksempel som at sjåføren var hensynsløs, beruset, tok en rundløype, ikke dukket opp, var voldelig eller utviste fordommer mot passasjerens løp eller kjønn.

Dette kan være en seriøs virksomhet. Passasjerklager vil sannsynligvis føre til suspensjon eller deaktivering av fører.

Drivere har benyttet seg av dette som lar dem få mer informasjon om klagen for å bestride den og avslutte suspensjonen / aktivere kontoen på nytt. Det er best å avgjøre når hendelsen skjedde, om turen ble avlyst, og i så fall av hvem.

For å unngå denne situasjonen i utgangspunktet, anbefaler jeg å få et dashbordmontert videokamera med tilstrekkelig lagringsplass til å vare flere dager. Vær oppmerksom på at du bør konsultere lokale lover for å sikre at dette er tillatt, ettersom det ikke er lovlig i alle stater.

Hvis siktelsen allerede er kommet, kan det også være nyttig å legge til rette for at Uber eller Lyft tar kontakt med andre passasjerer du kjørte i løpet av den tidsrammen, slik at de om mulig kan underbygge din side av historien.

5G og Mobile Enterprise Nyhetsbrev

Mobilsikkerhet, fjernstøtte, 5G-nettverk og de nyeste telefonene, nettbrettene og appene er noen av temaene vi dekker. Leveres tirsdager og fredager

Registrer deg i dag

Les også ...

  • Uber kaller feil slik at hackere kan omgå tofaktorautentisering "forventet oppførsel" (TechRepublic)
  • Hvordan en Android-basert Uber imposter kan stjele nøklene dine (TechRepublic)
  • Kunne biometrisk sikkerhet ha forhindret brudd på Uber-data? (TechRepublic)
  • Uber anklaget for å bruke "Hell" -programvare for industriell spionasje mot Lyft (TechRepublic)
  • Singapore søker å bedre forstå turister med tur-delingspartnerskap (ZDNet)

Historiene dine

Har du møtt noen skisserte situasjoner med ride-andel, enten som passasjer eller sjåfør? Del erfaringer og råd med andre TechRepublic-medlemmer.

Bilde: iStock / toeytoey2530


© Copyright 2021 | pepebotifarra.com