Scrapbook: En Firefox-utvidelse for personlige nettarkiv og mer

World Wide Web er et fantastisk stort, rotete og kontinuerlig skiftende sted. Kan du huske (og noen ganger kunne bevise ) nøyaktig hvordan en webside så ut da du fant den? Denne uken vil jeg vise deg en av de enkleste måtene å løse dette problemet, og litt kjent bruk for det.

Husker du hvordan websider så ut? Hva mener du?

Online tjenester som InstaPaper eller Evernote Web Clipper lagrer komplette kopier for senere lesing, enten på nettet eller i bedriftens intranett. Lagring som PDF tjener et lignende formål, på en helt annen måte. Og selvfølgelig, hvis en side er 100% statisk og du bokmerke den, kan du alltid legge den på nytt når du er online. "Å huske nøyaktig hvordan en webside så ut" er imidlertid noe annerledes enn alle disse tjenestene og handlingene. Det handler om å bevare noe nøyaktig slik det var i øyeblikket da du så det, selv om det inkluderer dynamiske deler som en PDF ikke kan reprodusere, eller den opprinnelige siden forsvinner fra nettet - eller du har ingen Internett-tilgang.

ScrapBook-løsningen

Scrapbook-utvidelsen for Firefox er en veldig enkel måte å lage perfekte øyeblikksbilder av websider. Dokumentasjonen på nettet er veldig tydelig, så jeg vil bare forklare hva som er mine fordeler, ulemper og nyttige måter å tilpasse det etter mine meninger.

Figur A

ScrapBook-brukergrensesnittet ( figur A ) ligner det for Firefox-bokmerkene. En dedikert meny i topplinjen lar deg lagre den gjeldende siden, eller åpne de du allerede har lagret. Lagring av innholdet i alle åpne faner tar bare ett klikk. Det er mulig å kopiere bare deler av en side, eller forskjellige versjoner av den samme hele siden i forskjellige øyeblikk. Du kan organisere kopiene i så mange mapper som du ønsker, og deretter bla gjennom dem i en sidefelt, som også inkluderer en tekstsøkefunksjon. Figur B viser hvor fleksibel selve Save-operasjonen er. Du kan legge til kommentarer, bare laste inn teksten, ekskludere visse vedlegg og definere nivåene på lenken som skal kopieres.

Figur B

ScrapBook er ikke bare en arkivering. Når du velger en mappe i sidefeltet og klikker på Kombinert visning, får du alle kopiene den inneholder, etter hverandre, i den nåværende Firefox-fanen. Det har også muligheten til å redigere og / eller kommentere de lokale kopiene: du kan utheve tekst, fjerne uønskede deler av en side og legge til klistrede eller innebygde merknader. De første ser ut som en Post-It-lapp, de andre vises når du svever med musen over den tilsvarende teksten.

Grensene for ScrapBook ...

Så kult som det er, har ScrapBook noen grenser som, i det minste for meg, er vanskelig å ignorere. Til å begynne med er den nettleserspesifikk. Dessuten er de lokale eksemplarene dine, vel, bare lokale: de er ikke tilgjengelige fra smarttelefonen din, eller fra en lånt bærbar PC. En delvis løsning er å velge Verktøy | Alternativer | Organiser i sidefeltet, rett etter installasjonen, og be ScrapBook bruke riktig mappe: en som automatisk synkroniseres, via tjenester som UbuntuOne eller vanlig gammel rsync, til et eksternt sted. Dette vil gi deg alltid det samme, personlige webarkivet fra hvilken som helst datamaskin som kan kjøre Firefox og ScrapBook.

For meg er imidlertid ScrapBooks største problemer mangel på integrasjon med bokmerkene og det faktum at du ikke kan legge til flere tagger på hver side. Min drømmepersonlige Web-arkivløsning vil være en helt integrert med personlige, online bokmerke-systemer som SemanticScuttle: Jeg vil både bokmerke en webside og lage en komplett kopi av den på min egen webserver med ett klikk, uansett hvilken nettleser eller datamaskin jeg bruker. Hvis du allerede vet hvordan du gjør dette, vennligst fortell oss i kommentarene!

... og en flott måte å bruke den på

Til tross for disse grensene, har ScrapBook to andre funksjoner som er veldig nyttige for meg. Den andre tingen å gjøre rett etter installasjonen, i det samme panelet der du angir arkivstedet, er å aktivere Multi-ScrapBook-modus. Når kombinert med "Eksporter som HTML", gjør ScrapBook denne funksjonen til en god assistent for forberedelse av kursutstyr, som er en av mine aktiviteter. Jeg lager separate ScrapBook-mapper for hvert av mine online kurs, og kommenterer, uthev eller kommenter hver kopierte side etter behov. Når alt er klart, klikker jeg på Verktøy | Eksporter som HTML, velg riktig mappe (r) og lagre. Deretter kjører jeg dette skriptet, med navnet på en ny, ikke-eksisterende mappe som første argument:
 1 #! / Bin / bash 
 2 SCRAPBOOK_HOME = / absolutt / banen / til / din / ScrapBook / mappen 
 3 COURSE_FOLDER = $ 1 
 4 mkdir $ COURSE_FOLDER 
 5 cd $ SCRAPBOOK_HOME 
 6 tar jfr. Skrap.tarre `grep ../data/ tre / indeks.html | kuttet -d / -f2-3` 
 7 mv skrap.tar $ COURSE_FOLDER 
 7 cd $ COURSE_FOLDER 
 8 tjære xf skrot.tar 
 9 rm skrot.tar 
Linje 6 er den eneste viktige. ScrapBook oppbevarer alle kopiene den lager i en "data" -mappe, en undermappe per side. Grep-kommandoen på linje 6 finner nøyaktig hvilke av disse undermappene som er koblet fra HTML-indeksen, og gir bare disse navnene til tjære.

Figur C

Konqueror-vinduet i figur C viser resultatet (merk innholdet i stedsfeltet): en komplett kopi av alle og bare de kommenterte sidene jeg ønsket, med en dynamisk meny. Det hele er i en mappe som elevene mine kan laste ned, få via e-post eller på en CD, for å studere og gjøre lekser selv når de ikke er frakoblet!

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com