Kjører eksterne økter med NX på Linux eller Solaris verter

NX er det samlenavnet for en protokoll og en serie server- og klientprogrammer for en tilsynelatende meningsløs, men i praksis, virkelig nyttig oppgave: å kjøre lokale eller eksterne X-økter på Linux- eller Solaris-verter.

På vanlig engelsk betyr dette at du har de fullstendige grafiske stasjonære PC-ene du normalt vil ha på en bestemt vertsdatamaskin (NX-serveren) på den datamaskinen eller fra eksterne som kjører NX-klienter (inkludert Windows eller Mac-bokser!), Akkurat som om du var sitter foran serveren. Jeg skal forklare hvorfor du ønsker å kjøre en NX-klient og server på samme datamaskin på slutten, etter å ha sett på de grunnleggende funksjonene til NX.

Hva tilbyr NX egentlig?

Ved første blikk kan NX ikke virke mye, om ikke et ubrukelig programvare: Tross alt, har det å kjøre grafiske applikasjoner eksternt ( nettverksgjennomsiktighet i teknisk lingo) vært en fantastisk standardfunksjon i X Window-systemet siden 80-tallet. Strengt tatt trenger du ikke NX i det hele tatt for å kjøre et eller mange Linux-grafiske programmer eksternt.

I praksis er ting mye annerledes. Så flott som den er, er X Window-protokollen veldig "nettverksintensiv". Selv de enkleste grafiske operasjonene, som museklikk, krever så mange tur-retur-kommunikasjoner mellom en X-server og dens klient (er) at bruk av X eksternt kan være en veldig frustrerende opplevelse, selv på bredbåndstilkoblinger.

I stedet reduserer NX i stor grad mengden byte som reiser over nettverket, takket være få triks. De første er pakkekomprimering og en hurtigbuffer som lagrer og gjenbruker så mange data som mulig, i stedet for å be om dem gang på gang. Funksjonen kjent som "lat koding" forsvarer alle skjermoppdateringer til sist mulig øyeblikk. Dessuten justeres flere overføringsparametere automatisk slik at de samsvarer med gjeldende koblingshastighet og latenstid.

Sluttresultatet er eksterne stasjonære datamaskiner som er mye mer brukbare enn vanlige X, selv om du bruker grafikkintensive applikasjoner, bakgrunner og skrivebordseffekter over veldig tregte lenker!

På toppen av dette krypterer NX som standard all trafikk ved bruk av standard SSH-funksjoner, inkludert passordløse pålogginger med nøkler! Ytelsen hit er ubetydelig, med mindre du kjører NX på veldig, veldig begrensede datamaskiner. Programvaren støtter også tilkoblinger til RDP- og VNC-servere.

NX er utviklet av NoMachine. Det er både gratis og kommersiell versjon av NX-servere og klienter, med forskjellige funksjoner. GPL FreeNX-serveren mangler for eksempel Samba, CIFS og CUPS-utskriftsstøtte som er tilgjengelig i det viktigste, offisielle produktet. DEB- og RPM-pakker for den gratis klienten er tilgjengelige fra NX-nettstedet: etter min erfaring kjører de uten problemer på nylige versjoner av både Ubuntu og Fedora.

Konfigurere NXclient

NX er så effektiv som standard at du kanskje ikke trenger noen finjustering, men her er noen forslag for å få mest mulig ut av det.

Til å begynne med, når du er ferdig med å bruke en NX-klient, kan du enten logge av, det er faktisk avslutte den eksterne økten, eller bare koble fra. I det andre tilfellet, neste gang du kobler til, finner du alle de samme vinduene som du har åpnet, alt i nøyaktig samme tilstand. Det er kult ... med mindre serveren trenger mer enn deg, for å gjøre noe mer presserende, blir RAM-en du forlot fylt med ventetiden.

Første gang du starter den, vil NXclient starte en veldig enkel veiviser, slik at du kan konfigurere den første fjerntilkoblingen. Bare husk å velge "Tilgjengelig område" for NX-vinduet, hvis du jobber med en bærbar datamaskin som er festet hver gang til skjermer i forskjellige størrelser. Du kan endre innstillingene når som helst eller legge til tilkoblinger ved å starte klienten med alternativet - veiviseren .

Du bør også leke med knappene i veivisers avanserte konfigurasjonspanel (vist i figur A ), for å finne kombinasjonen som gir best mulig forestillinger på din spesielle kombinasjon av klient, server og internettforbindelse.

NXclient-konfigurasjonen er lagret i vanlige tekstfiler, som du kan kopiere og gjenbruke på forskjellige datamaskiner, i mappen $ HOME / .nx : husk å legge den til i sikkerhetskopiplanene dine, hvis du ikke lager kopier av hele $ HOME !

Det beste for sist: NX-øktskygge

Jeg nevnte i begynnelsen at du kan starte en X-økt med NXclient selv på den samme datamaskinen, foran deg, som kjører NX-serveren. I praksis er det noe som tilsynelatende meningsløst som dette gir mening i et par situasjoner. Det ene er desktop-deling, muligens på flere skjermer, for å lære Linux til noen: takket være NX kan lærer og student ha separate økter side om side, ved å bruke bare en datamaskin.

Du vil finne NX virkelig nyttig selv om du rutinemessig bruker Unix eller Linux grafisk programvare som:

  • er så tung at dine egne datamaskiner vil ta evig tid å kjøre den, eller ...
  • kan ikke installeres på andre datamaskiner, av lisenser eller andre grunner, eller ...
  • det tar så lang tid å fullføre hvert enkelt kjør (en typisk sak med mange CAD-simulatorer) at du ikke kan logge av, det er å stoppe applikasjonen og starte den på nytt via SSH hjemmefra: du mister en dags verdt arbeid!

Hva bør du gjøre i slike tilfeller? Bestiller du å ta ut mat og tilbringe lange timer på kontoret alene? Aldri!

Løsningen er å begynne å jobbe på kontormaskinen din til en NX-økt, la den ligge der, gå hjem og bruke NXclient for å koble (i stedet for å starte en ny økt) til den samme økten som allerede kjøres på kontormaskinen!

NX kaller denne trikseseansen skygge . Velg det når du konfigurerer en ny NXclient-økt, og du vil være klar! Bare husk at denne spesifikke bruken av NXclient kan ha problemer hvis visse X-utvidelser, som kompositt, er aktive på serveren. For mer informasjon, sjekk den offisielle dokumentasjonen eller denne diskusjonen.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com