Påminn musikkappen hjelper Alzheimers pasienter med å bringe tilbake minner

Remind er en musikkspillende enhet og app som hjelper Alzheimers pasienter å huske gjennom musikk. Bilde: Påminn

Alive Inside er en prisbelønt dokumentar om musikkens evne til å vekke sjelene våre på nytt. Den utforsker de positive virkningene av musikkterapi på mennesker som lever med Alzheimers. I en scene legger en sykehjemsarbeider en iPod shuffle på en 90 år gammel Alzheimers-pasient som hadde vært ukommunikativ. Når mannen hører favorittmusikken sin, begynner han å synge og danse.

Scenen inspirerte Emily Keller, designstudent ved Umeå Institute of Design i Sverige, og de tre andre kvinnene som jobbet med et prosjekt sammen med henne.

"Dette scenariet er veldig vanlig, med musikk som forvandler et individ fra å være isolert og katatonisk til 'levende inne', " sa Keller.

Etter omfattende undersøkelser ønsket Keller å lage en plattform for musikkterapi med hensyn til alle behovene til en Alzheimers pasient og deres familier, venner og omsorgspersoner. Så hun og tre andre personer i et masterstudium, Miglė Padegimaitė, Lina Trulsson og Darja Wendel, bygde Remind, en digital musikkspiller som kobles til en smarttelefon-app, under et to ukers prosjekt.

Musikk er en utrolig opplevelse. Det minner oss om viktige tider i livene våre og følelsene vi assosierte med disse tider. I følge Alzheimers Foundation of America kan musikk være veldig kraftig i gnistrende minner for mennesker med sykdommen, selv i de sene stadier. Stiftelsen oppfordrer folk til å bruke musikk gjennom alle stadier av sykdommen. For eksempel i tidlige stadier, danse og reise til forskjellige arenaer og konserter; i mellomtrinn, bruk som bakgrunnsmusikk for å forbedre humøret; eller i sene stadier, spill gamle samlinger av favoritter og fremfør allsang.

Diagram over hvordan Påminn fungerer. Bilde: Påminn

I 2014 bodde omtrent 5, 2 millioner mennesker med Alzheimers sykdom, ifølge Alzheimers Association. Nesten to tredjedeler av personer over 65 år med det var kvinner. Disse tallene forventes å øke de kommende årene etter hvert som babyboomer-generasjonen eldes.

"For meg handler design om å gjøre teknologien meningsfull ved å identifisere og imøtekomme behovene til disse menneskene, " sa Keller.

Reminds utseende var inspirert av en glatt stein som innbyr til berøring, og den har et veldig minimalt, brukervennlig grensesnitt, som utvides gjennom mobil- og nettapplikasjonen.

"Alle elsker iPods, men noen med Alzheimers lytter til musikk veldig annerledes, så det må være noe designet spesielt for dem, " sa Keller. "Gjennom skissering, intervjuer og prototypering kom vi frem med vårt påminnelseskonsept."

Musikkspilleren brukes av pasienten, og sangbiblioteket administreres gjennom appen av familiemedlemmer eller omsorgspersoner, noen som har kunnskap om favorittmusikken deres og hvilke sanger som spilte en betydelig rolle i livet deres.

Mobilappen kan synkroniseres med musikkspilleren, slik at når personen har besøkende, kan et familiemedlem spille "deres sang" hvis deres kjære ikke gjenkjenner ansiktet sitt.

"Jeg husker for eksempel besteforeldrene mine sang sanger til hverandre hver morgen, den samme om og om igjen. Så den sangen er noe som kan brukes til å utløse minner, " sa Keller.

Familier eller omsorgspersoner kan også programmere forskjellige sanger som skal spilles til forskjellige tider av døgnet, som avslappende musikk for å bekjempe "sundowning", som er forvirring på sene dager, eller deres favoritt optimistiske sangsanger i sosiale tider. I mellomtiden kan familien holde kontakten ved å sjekke ut statistikken som lyttevaner. Og når pasienten er alene, fungerer enheten som en følgesvenn, med en omgivende glød som inviterer dem til å spille.

Musikkterapi er viktig for Alzheimers pasienter fordi det øker hjerneaktiviteten. Det kan skifte humør, redusere stress og uro og stimulere til mer positive interaksjoner.

Påminnelse deltar på Interaction Awards i februar som finalist i Empowering-kategorien, og konseptet har generert mye surr i en tid der teknologi - særlig apper og bærbare apparater - brukes til å takle ekte helsevesen.

Teamet har ikke bevist produktet ennå, siden det fremdeles er et konsept, men de tester det kontinuerlig. Med alle de positive tilbakemeldingene hun har fått, sa hun at hun tror det er et stort potensial for en "ikke så sterkt medisinert fremtid for mennesker med Alzheimers." Hun ønsker å bidra til å bevisstgjøre at en enkel sang muligens kan bringe bestemoren din tilbake en stund.

"Hvis det fungerer, tror jeg det kan lønne seg å danne disse musikkminneforeningene på de tidligste stadiene av demens, " la hun til.

Det er bevist at musikk har stor innvirkning på denne sykdommen fordi den utløser så mange minner. "Musikk har blitt brukt som en terapi for alltid, men jeg tror fortsatt at det er en bedre måte å oppleve den på, " sa Keller. "Tilsynelatende har lukt makt til å fremkalle minner også, men det er et annet prosjekt."

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com