Nerdete vårvitenskapelige eksperimenter

Våren kom ganske plutselig i nakken på skogen, og vi klatrer alle sammen for å komme oss utenfor. Husholdningen min forbereder senger for blomster og grønnsaker, og reparerer skaden som landskapsarbeidene våre pådro seg gjennom den tunge vinteren. Når vi jobber i skitten, kan vi ikke la være å legge merke til hvilke planter som allerede våkner opp, og hvilke insekter som allerede rukker ut (det virker som om den tunge vinteren er laget for tidlig klekking av mygg).

Hagearbeid er et naturvitenskapelig eksperiment i seg selv, men her er noen få vitenskapelige eksperimenter for å gjøre friluftsliv morsommere, selv for gamer geek som foretrekker å holde seg inne. ( Merk: Disse eksperimentene er ikke fra boken 365 Simple Science Experiments med hverdagslige materialer, som er omtalt i mitt TechRepublic-galleri Barnebøker om Star Wars, vitenskapelige eksperimenter og rom. Omslaget til bokbildet er med tillatelse fra Amazon.com.)

Dufter av våren

Hva trenger du
 • planter
 • Papir og blyant
 • Nese (og en luktesans)

Hver plante har en annen duft, selv i bladene. Disse duftene forteller insekter og fugler mye om hva som er spiselig, og hva de bør unngå. Når de nye bladene kommer inn, kan du ta en tur med en liten notisbok. Knus blader fra forskjellige planter du møter, og notiser hva de lukter. Vurder hvilke planter som lukter som de kan være giftige, og hvilke lukt spiselige. Bruk deretter ressurser fra det lokale biblioteket eller Internett for å slå opp plantene du fant og se om gjetningen din om giftighet er riktig. Mange blader har sterke dufter, som rosmarin og basilikum. Andre, som eiketrær, har veldig svake dufter. Dette eksperimentet gjøres best på en vind med lav vind.

Kritertelling

Hva trenger du
 • En hage
 • øyne
 • Papir og blyant
 • Feilboks og forstørrelsesglass (valgfritt)

Å lære om hva bugs som bor i hagen din, er en fin måte å planlegge for vedlikehold av plenen på sommeren. Pluss at insekter er ganske interessante. Merk av en del av hagen din (du kan bruke spraymaling på gresset, eller streng for å merke den av) og deretter, bli skitten og skitten. Du må komme deg i øyehøyde med gresset for å se hva som skjer der inne. Beveg deg sakte og systematisk over den markerte delen, og notater om alle typer insekter og insekter, og hvor mange av hver du kommer over. Bruk forstørrelsesglasset til å få øye på små critters, og en bugbox eller en krukke med hull i lokket for å samle spesielt interessante prøver. Bruk deretter ressurser fra det lokale biblioteket eller Internett for å slå opp i det du fant og for å lære hvilket formål hver kritiker tjener i den naturlige naturen.

Meteoritter fra himmelen

Hva trenger du
 • Et hvitt ark
 • Bergarter eller andre vekter
 • En klar natt
 • En magnet
 • Et forstørrelsesglass
 • En glasskrukke eller en klar plastbeholder

Små jernpartikler faller fra verdensrommet på ganske regelmessig basis. Tro meg ikke? Prøv dette: På en klar natt, spre et hvitt ark ut på bakken. Forsikre deg om at ingenting henger over arket, og vekt det godt med steiner eller andre vekter. Om morgenen vil arket se skittent ut av støv og andre ting som blåser på det (det er et eksperiment i seg selv - se hva detritus er på arket og finne ut hvor det kom fra). Noen av partiklene som ser ut som skitt, vil faktisk være jern som falt gjennom atmosfæren. Bruk magneten til å plukke opp jernpartiklene, og tørk dem deretter av i beholderen. Dette eksperimentet gjøres best på en natt når det forventes en meteordusj, fordi jernet faktisk kommer av meteorer.

Lett forurensningsløsning

Hva trenger du
 • Klart nattehimmel
 • Et toalettpapirrør
 • Papir og blyant
 • Lommelykt

Lys fra menneskelig sivilisasjon og astrologiske kropper (som månen) har en negativ innvirkning på antall stjerner som kan sees på en gitt natt, fra et gitt sted. Dette kalles lysforurensning, og det er verre i urbane områder, hvor det er mer kunstig lys om natten. Dette eksperimentet er en flott unnskyldning for å gå på camping, da du trenger å gjøre det flere steder for å få poenget. Eksperimentet er enkelt: se gjennom papprøret på et bestemt sted på himmelen. På den nordlige halvkule kan du bruke stjernebildet Orion for å orientere deg. På samme tid hver natt, men fra forskjellige steder, kan du se gjennom røret på Orion og telle antall stjerner som er synlige for det blotte øye. Husk å legge merke til værforholdene, som for eksempel sky, og selvfølgelig mengden av lysforurensning i området. Å ha notater i en liten notisbok gjør det enkelt å gjøre dette gjennom alle vår- og sommerreiser. På slutten av sesongen har du en god oversikt over hvordan lysforurensning påvirker stjernens synlighet.

Rumpetroll Viewer

Hva trenger du
 • Stor kaffekanne, med endene fjernet
 • Plast kjøkkeninnpakning (butikkmerket fungerer bedre for dette)
 • Kanalbånd
 • Stort gummibånd

Først dekker du den ene enden av kaffekannen (husk å fjerne endene) med plastfolie. Bruk gummibåndet og kanaltapen for å feste plastfolie på sidene av boksen (sørg for at den er godt festet). Deretter bruker du bare den innpakkete enden av boksen under vannet og ser inn gjennom den åpne enden. Vanntrykket får plastfolien til å boble i boksen, og gjør det til en konkav linse som forstørrer ørsmå undervannsvesener.

Har du noen gang sett froskeegg? De er slags gjennomskinnelige, og du kan se rumpetrollene endre seg der inne. Gå over til den lokale andedammen med denne rumpetrollviseren, og du vil sannsynligvis se mer enn rumpetrollene under vannet. Tips: Froskeegg finnes lettere i de møkkete, plantestokkede områdene langs dambredden.

For flere nerdete vitenskapseksperimentideer, sjekk ut noen av titlene i mitt TechRepublic galleri Barnebøker om Star Wars, vitenskapelige eksperimenter og rom.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com