Geek Gifts 2011: Steve Jobs-biografi av Walter Isaacson

Steve Jobs er en av de sjeldne moderne skikkelsene som legitimt kunne hevde å ha forandret verden eller, som han formulerte det, "satte en bukke i universet." Men hvilke personlige demoner drev Jobs til å sette et så uutslettelig preg på ikke bare teknologi, men medmenneskelighet? Dette er spørsmålene som journalisten vendte biograf Walter Isaacson forsøk på å svare på i Steve Jobs, den tette og detaljerte beretningen om mannen, hans personlige liv og hans fantastiske karriere.

spesifikasjoner

 • Produkt: Steve Jobs av Walter Isaacson
 • Innbundet: 656 sider
 • Utgiver: Simon & Schuster; Første utgave utgave (24. oktober 2011)
 • Språk: engelsk
 • Produktdimensjoner: 9, 8 x 6, 5 x 2 tommer
 • Fraktvekt: 2, 2 pund
 • Kostnad: $ 17, 88 for Hardcover-utgaven på Amazon, $ 14.99 for Kindle-utgaven

Hva jeg liker

 • Frankness: Steve Jobs var en veldig urolig mann, som selv hans nærmeste og mest hengivne venner og familie ville innrømme. Vi vet dette fordi Jobs venner og familie innrømmer det i posten, i detalj, i denne boken. En fordel med å ha skrevet en biografi i løpet av fagets levetid er tilgang til originale kilder og vitner, og Isaacson utnytter journalistens fulle fordel. Han trekker heller ikke noen slag. Jobs har mange uvennlige ord for sine tidligere kollegaer, ansatte og rivaler, og de for ham - og alt er der, sitert ordrett, på siden. Narsissismen, sinne, genialitet og innsikt som førte Jobs til suksess og fiasko er på full skjerm, inkludert fra Jobs selv.
 • Suspensjon av uunngåelighet: Som med alle postume biografier, vet vi slutten. Jobb er bestemt til å bli en suksess, lage enheter som er i endring av verden og dø på bare 56, og hans arbeid er noe ufullstendig. Likevel klarer Isaacson å gjenerobre den følelsen at - i øyeblikket - den endelige seieren langt fra var sikret. Beretningen om Jobs opprinnelige oppsigelse fra Apple formidler følelsen av nederlag, kanskje permanent, som Jobs sannsynligvis følte den gangen. Den kvikksølvkarrieren til en kvicksilversmann er åpenbar, og det er også den emosjonelle tenoren for de fleste andre store livshendelser som er avbildet i boken.
 • Design: Som Isaacson erkjenner i forordet sitt, hadde Jobs innspill til utseendet og følelsen av hans autoriserte biografi, og det viser. Fra det minimalistiske omslagsdesignet til typografien til den sparsomme bruken av fotografering i gråtoner, kommer Steve Jobs over like mye den typen bok Steve Jobs ville ha laget.

Det jeg ikke liker

 • Ikke-lineær tidslinje: Isaacsons fortelling følger den generelle kronologien i Jobs karriere, men den forsøker også å bryte store begivenheter i sine egne diskrete kapitler. Jobs tilsyn med Pixar er sitt eget kapittel, men det overlapper med slutten av hans første stint hos Apple og hans tid på NeXT. Denne ordningen gjør en ekstremt lang bok enkel å prøve stykkevis, men gjør det også vanskelig å få en solid ide om hvilke hendelser som skjer når. Det samme er forholdet, da noen av Jobs mer minneverdige romantiske sammenkoblinger tjener sine kapitler eller underkapitler, noe som både er noe distraherende og gjør at tidslinjen fortviler ytterligere. Jeg vet at jobber med Joan Baez, men ikke når, og jeg vet ikke hvilke prosjekter han arbeidet med den gangen. Jeg vil gjerne tro at romanse av en folkemusikklegende hadde en viss effekt på Jobs arbeid, men jeg vet ikke hvordan de to opplevelsene henger sammen. Det er både forvirrende og utilfredsstillende.
 • Inobjektivitet: Det er akkurat der på forsiden: Walter Isaacson får nesten lik fakturering med Steve Jobs. Det er aldri noen tvil om at Isaacson selv er fortelleren her, og hans egne meninger om hendelser og enkeltpersoner skinner gjennom med jevnhet. Noe av det er rettferdig, ettersom Isaacson tilbrakte tid med Jobs og familien sin i å utvikle biografien, men det er mange øyeblikk der boka leser som Isaacsons pop-psyk-analyse av Jobs snarere enn en objektiv beretning om tidligere hendelser. Isaacson er en begavet journalist, men jeg vil gjerne ha sett mindre av ham i denne boken og mer av Jobs.
 • Skrive for fanboys: Av de 656 sidene i denne boken er det bare noen få over 500 som faktisk er biografien. Resten er forord, anerkjennelser, en spredende indeks over kilder og en massiv liste over henviste tegn - og det siste er dessverre ofte nødvendig. For de som fulgte nok av Apple og Jobs til automatisk å vite hvem Daniel Kottke eller Mike Markkula er, leser denne boka veldig greit. For resten av oss kan biografien ofte virke som en baseball-konto av Jobs skrevet utelukkende for vanlige lesere av Daring Fireball. Enhver biografi som trenger et kapittel langt Who's Who-jukseark har et grunnleggende strukturelt problem.

Nerdete bunnlinje

Til slutt er Steve Jobs mye som Steve Jobs: ambisiøs, spennende, feilaktig og ufullstendig. Etter å ha lest boken, har jeg en mye fyldigere forståelse av hvor urolig Jobs var og hvor heldig og uventet hans suksess ble. Han var uansett en ekstraordinær person, både godt og dårlig. Når det er sagt, er jeg ikke sikker på hvor nøyaktig eller upartisk kontoen som er funnet i denne biografien egentlig er. Du kan ikke la være å lære om mannen fra å lese Steve Jobs, som er poenget med enhver biografi. Til syvende og sist, hvis Jobs fascinerer deg som fag, er det absolutt verdt å hengi seg til dette som gjorde ham og Apple virkelig ekstraordinære.

Geek Gift Score (av 5)

 • Morsom faktor: **
 • Geek faktor: ***
 • Verdi: **
 • Totalt: **

Merk: Simon & Schuster, et CBS-merke, ga TechRepublic en gjennomgangskopi av boken for denne anmeldelsen.

Last ned PDF-en til TechRepublic's Geek Gift Guide 2011 for flere anmeldelser av tech-gadgets, gizmos, spill og bøker.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com