Fire måter å generere eller behandle Inkscape vektorgrafikk automatisk

Vektorgrafikk er digitale bilder som, i motsetning til hva som skjer med digitale fotografier, kan tegnes om eller omskaleres i alle størrelser uten tap av kvalitet. Årsaken til, ganske enkelt, er at slik grafikk ikke inneholder lister på lavt nivå med fargede punkter (piksler), men datamaskininstruksjoner for hvordan du tegner hvert av deres geometriske elementer. Den mest populære fri programvareditoren for vektorgrafikk er plattformen Inkscape.

Jeg har allerede vist her på TechRepublic hvordan du setter inn interaktive vektordiagrammer på websidene dine. Denne gangen skal jeg introdusere noen generelle metoder for å automatisere generering eller endring av bilder av samme type med Inkscape og litt skripting. Hvis du trenger mer informasjon om spesifikke punkter, er det bare å be om dem i kommentarene, så vil jeg vie et nytt innlegg til dem.

Hvorfor vil du lære noe slikt? Vel, fordi teknikkene som er beskrevet her, kan spare mye tid og kjedelig, repeterende arbeid for alle som må:

  • lagre mange vektorgrafikk i forskjellige formater og / eller i forskjellige størrelser og oppløsninger (for eksempel en for nettpublisering, en for utskrift av visittkort eller brosjyrer, og en for utskrift av store plakater)

  • lag mange, litt forskjellige versjoner av samme basisgrafikk, for personlige logoer eller bannere

  • lage skisser som inneholder alle objektene i den endelige grafikken, klare til å bli omorganisert eller fullført manuelt uten å starte helt fra bunnen av (dette kan være nyttig for lærere som bruker vektorgrafikk som deler av personaliserte lekser)

La oss nå se hvordan alt dette kan skje. Som mange andre gode gratis programvareverktøy, har Inkscape et kommandolinjegrensesnitt (CLI). Slik bruker du Inkscape kan virke unaturlig, men kan gjøre det mye mer brukbart (ved å få deg til å åpne brukergrensesnittet bare når det virkelig trengs) selv på veldig treg maskinvare. Noen operasjoner vil fungere selv på systemer uten at noe grafisk skrivebord er installert, det vil si hvis du noen gang trenger det, på eksterne servere. Generelt kan du bruke Inkscape CLI til å konvertere grafikk, endre dem eller sjekke strukturen og egenskapene. Den komplette listen over alternativer er tilgjengelig i håndboken, eller ved å skrive inkscape --help ved ledeteksten.

# 1 Skriv ut eller eksporter til andre formater

Trenger du å skrive ut eller konvertere automatisk mange Inkscape-grafikk med en spesifisert oppløsning? Ikke noe problem! Noen kombinasjoner av Inkscape - eksportalternativer, riktig innebygd i en Bash-skriptløyfe, gjør jobben:

 1 for F in `finn. -type f-navn "* svg" `2 do 3 BASE =` basename $ F .svg` 4 inkscape --export-area-tegning \ 5 --export-png = $ BASE.exported.png \ 6 --export -bredde = 60 \ 7 - eksport-høyde = 60 $ F 8 gjort 

Bash-koden over finner alle filene med .svg-utvidelsen i den gjeldende katalogen (og alle underkatalogene!). Linje 3 legger basisnavnet i den midlertidige variabelen $ BASE. Linjene 4 til 7 er en enkelt Inkscape-påkallelse, som lager en PNG-kopi av den angitte størrelsen, kalt $ BASE.exported.png, av hele tegningen i originalen. Hvis du trenger utskrift, kan du i stedet sjekke alternativet -p, som til og med kan føres til andre programmer.

# 2 Endre eksisterende vektorgrafikk med Inkscape-verb

Automatisk eksport eller formatkonvertering av tegningene dine er bra. Det er mye bedre å fortelle datamaskinen din om å gjøre selve tegningen, eller i det minste mange små, nødvendige, men hjerneløse redigeringer. I Inkscape CLI er kommandoer tilknyttet verb. Gå til Inkscape bryteren --verb-listen for å vite hvilke verb det forstår. Ved hjelp av verb er oppretting av mange varianter av samme tegning et blunk, som vist i dette populære eksemplet:

 inkscape --select = path616 --verb ObjectFlipVertically --verb FileSave --verb FileClose violin_key_flipped.svg 

Dette forteller Inkscape (se figur A ) om å vende loddrett fiolinøkkelobjektet inne i violin_key_flipped.svg- filen og deretter lagre den, med samme navn.

Figur A


For å be Inkscape om å endre noe, må du selvfølgelig vite hva det heter: Hvis jeg ikke hadde bedt Inkscape om å jobbe på objektet som heter path616, ville ingenting skjedd. Det er to måter å få denne informasjonen på. Det ene er å åpne den innledende vektorgrafikken med Inkscape, høyreklikk på objektet som senere skal modifiseres fra CLI, og velg "Egenskaper". I stedet for fra ledetekst eller fra shell-skript, bør du bruke - spørsmålsalternativene til Inkscape. - spørring-alt, for eksempel, gir navn, plassering, størrelse og annen informasjon om alle objektene som utgjør en vektorgrafikk:

  ~ $ inkscape - query-all violin_key.svg svg101, 1.6352039, 1, 76060537, 85.876586, 157.44916 path616, 5.1436469, 22.91937, 72.013421, 116.11488 path615, 1.6352039, 1.7660537, 815.4786 utganger som er skrevet ut for kortfattethet) 

# 3 Generer lysbildefremvisning fra tekst

Det kule, lite kjente verktøyet kalt InkSlide lager vektorgrafikk-lysbildefremvisning, bruker en tidligere generert Inkscape-mal, fra vanlig tekstinndata som denne:

 Slide title ++++++++++++++++++ - bullet på første nivå - bullet på andre nivå ... 

# 4 Behandle SVG med skallskript

Å være bare tegneinstruksjoner, er vektorgrafikk for det meste laget av ren tekst:

  postbeskyttet scripting_inkscape $ mer violin_key_flipped.svg 

Derfor kan vi generalisere det du nettopp har lest i forrige avsnitt. Du kan skrive dine egne skript som, akkurat som InkSlide, redigerer eller kombinerer tekst og / eller filer generert manuelt med Inkscape for å produsere annen vektorgrafikk. Selvfølgelig er denne metoden vanskeligere enn de andre, men den er også mye mer fleksibel. Inkscape-verb kan for eksempel ikke bruke parametere. En slik begrensning eksisterer ikke hvis du behandler grafikkildekoden selv. Dessuten er dette noe du til og med kan gjøre manuelt, med hvilken som helst tekstredigerer, hvis du måtte gjøre små endringer i en grafikk i en hast, når Inkscape ikke er tilgjengelig. I praksis, for å lære hvordan du gjør dette fra Inkscape, bør du klikke på "Edit-> XML Editor". I det vinduet vil du kunne se hvordan handlinger som utføres i det grafiske grensesnittet endrer XML-kilden. Dette vil lære deg hvordan skriptet ditt skal fungere for å reprodusere de samme redigeringene.

Jeg stopper her for nå, men hvis du vil vite mer, bare spør. I mellomtiden kan du se på disse tipsene for å lage diagrammer og på disse for å leke med tekst i vektorgrafikk.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com