Fem ting du trenger å vite før du bygger en IBM Watson-app

IBMs Watson har kanskje skolert to quiz show champs i kunsten å vinne Jeopardy, men hvordan kan det hjelpe bedriften din?

Big Blue vil at firmaer skal ansette Watson som en lommeekspert - en som kan gi nye butikkassistenter med kunnskap fra en livslang ansatt eller hjelpe leger med å velge tilpassede behandlingsformer for pasienter.

Bedrifter som ønsker å benytte seg av Watsons evne til å lære fra naturlig språk i dokumenter og spørsmål, kan koble applikasjoner til de sju API-ene IBM har gjort tilgjengelig. Disse grensesnittene blottlegger Watsons kjernerevne til å gi troverdige svar på spørsmål i hverdagen, ved siden av tjenester som spenner fra maskinoversettelse til brukermodellering, som kategoriserer folk basert på e-post eller offentlige innlegg.

TechRepublic hadde en sjanse til å spørre utviklere hos IBM og Red Ant, et av de første selskapene som bygde en tjeneste på toppen av Watsons API-er, om hvordan firmaer kan få mest mulig ut av systemet.

Feed Watson alt du kan

For å svare på et spørsmål med all sikkerhet, trenger Watson å få mat relevant informasjon og mye av det.

"Hvis du tenker på hvordan vi gjorde Jeopardy, var det ikke et hardkodet sett med regler eller svar for å slå opp. Vi la ikke forut for 'Her er alle spørsmålene Jeopardy kan stille', legg dem i et stort container og dra dem ut, "sa Dale Lane, programvareutvikler IBM Watson.

"For å gjøre generell kunnskap, måtte Watson trekke ut kunnskapen fra et korpus av tekst, så vi ga den tilgang til leksikon og ordbøker. Hele Encarta, hele Wikipedia, Oxford English Dictionary, bøker og magasiner - New York Times, Time magasin og så videre. "

For bedrifter vil disse dokumentene snarere enn leksikon være pressemeldinger, tekniske manualer, opplæringshefter for ansatte - alt som inneholder informasjon som kan hjelpe Watson til å forstå hva en virksomhet gjør.

Denne informasjonen - som kan være i form av Word-dokumenter, PDF-er og websider - kan lastes opp via et nettleserbasert verktøy.

"Du må starte med et godt bredt utvalg av dokumentasjon, men det gode er at du kan være ganske kritisk og si 'Gi meg hvert eneste dokument du kan få hendene dine på, fra treningshåndbøker til kundevurderinger til produktbeskrivelser, " sa Alex Sbardella, produktstrategidirektør med Red Ant.

Red Ant har laget en Watson-basert nettbrett-app som fungerer sammen med RetailOS-tjenesten sin for å hjelpe butikkassistenter med å svare på kundespørsmål. Appen skal underbygge en Q & A-tjeneste i butikken for en telekomforhandler i Storbritannia. Assistenter i 20 av forhandlerens butikker vil kunne utsette kundespørsmål til Watson som en del av en rettssak, i forkant av at systemet blir rullet ut til hvert utsalg tidlig på neste år.

Trening kan også ta form av å gi Watson eksempler på spørsmål og svar, i tilfelle forberedelser til Jeopardy ble systemet matet 20 000 spørsmål fra tidligere show.

"Som med et barn, må du gi mange eksempler på å gjøre ting riktig og å gjøre ting galt, " sa Lane.

IBM Watson beseiret to av Jeopardys største mestere. Bilde: IBM

"Tenk på hvilken type spørsmål du tror systemet kommer til å få og trene systemet hvordan du kan svare på disse spørsmålene ved å gi det eksempler på disse spørsmålene og det riktige svaret."

Ideelt sett bør organisasjoner mate Watson spørsmål og svar basert på virkelighetsutveksling, sa han.

"Det er bedre sånn fordi du får spørsmål som er representative i stedet for at noen prøver å gjette hva noen kan stille.

"Vi har selvbetjente, skybaserte verktøy som lar deg skrive spørsmålene og gi Watson hva det riktige svaret vil være. Det handler ikke om å bygge en regelmotor, det du gir det er opplevelser for å drive dens læring."

Gi ekspertcoaching

Å mate Watson-informasjon er bare den første fasen av treningen. Maskinen trenger også hjelp til å finne ut hvilke deler av teksten som er relevant.

Denne fasen krever en fagekspert - for eksempel en erfaren call center-representant - for å fremheve for Watson hvilke deler av opplæringsmaterialet som er mest aktuelle når du svarer på spørsmålene virksomheter vil at Watson skal håndtere.

"Du lærer det 'Når jeg får denne typen spørsmål, her ville jeg se og dette er den biten jeg ville plukket ut av denne kilden', " sa Lane.

"Vi gir klienter verktøyene for å kunne gjøre det for seg selv, fordi de åpenbart er fageksperter."

Mens det tok omtrent fem dager for Red Ant å bygge en prototype på toppen av Watsons API-er, tok det måneder å trene den tjenesten Watson til å svare på spørsmål hos telekomforhandleren.

"Dyktigheten og utfordringen, den interessante biten, er treningen, det er brorparten av arbeidet, " sa Sbardella.

"Det er veldig forskjellig fra hva vi vanligvis er vant til, der utvikling normalt er 80 prosent av arbeidet. Nå er det rundt 30 til 40 prosent og resten er på treningene. Vi har sannsynligvis brukt omtrent to til tre måneder på å trene vår første forekomst.

"Det gode med detaljhandel er at de allerede har en mengde treningsmateriell fordi hver eneste nye ansatt de har gjennomgår en treningsprosess, og Watson er i grunnen bare den nye fyren.

"Han kommer inn og ser på dokumentasjonen du har tilgjengelig, han stiller spørsmål og du forteller ham det riktige svaret, og det er nøyaktig det samme for Watson."

Å trene opp Watson til det punktet der det passer å svare på spørsmål krever både tid og mennesker.

"Avhengig av hvor mange ressurser du har, kan du skalere opp veldig enkelt, trenger du bare mange mennesker som stiller spørsmål eller mange mennesker som ser gjennom dokumenter, " sa Sbardella.

"Det interessante med Watson er at normalt sett er et system best den første dagen du legger det inn. Hos vårt er det det verste. Vi er veldig tidlig på den reisen og innen de fem beste svarene har du det rette svaret ditt 80 -90 prosent av tiden. Det er klart vi ønsker å få det opp til 99, 9 prosent av tiden og for at det alltid skal være det første svaret. "

Watson er bare like god som trener

Så kjedelig det kan være å hjelpe en datamaskin som ikke vet noe om å lære tauene, er dette ikke en rolle som kan gis til praktikanten.

I en grad vil Watson bare være i stand til å svare på spørsmål så vel som personen som trente det, og treneren trenger å være i stand til å identifisere hvilke deler av et korpus som inneholder nyttig informasjon og som markedsfører fluff.

"En ekspert som ikke er gjenstand for saken vil skrive meg 2000 spørsmål som suger ting ut av pressemeldingen for svaret, " sa Lane.

"Watson vil lære når jeg blir stilt et spørsmål. Pressemeldinger er stedet å gå. Gå aldri i nærheten av disse tekniske dokumentene, da jeg aldri får noe nyttig ut av dem. Selv om den prøver å bruke disse dokumentene, vil den ikke bruke dem veldig vel fordi den ikke har lært hvordan det skulle gjøres.

"Noen med kompetanse på faget trenger å identifisere fra det korpuset hvilken bit som er riktig svar.

"Vi ber dem treneren om å si 'Det er her jeg ville se etter svaret, kanskje fremheve passasjen de mener er passende og så videre.' Med nok erfaringer som at det vil lære systemet å kunne gjøre det rolle."

"Forsikre deg om at du har noen som virkelig er en ekspert, og sørg for at du driver dem til å ikke bare skrive spørsmålene som er enkle å skrive, men spørsmålene du vil at systemet skal implementere."

"Dette er ikke en engangsøvelse, det er virkelig en pågående iterativ tilnærming, " sa Watson CTO og sjefsarkitekt Sridhar Sudarsan.

Tren Watson på jobben

Watsons manuelle opplæring skal ikke være ferdig så snart den er implementert i en virksomhet, men bør fortsette med at ansatte gir tilbakemelding til systemet om hvor god jobb den gjør.

"Opplæringen trenger ikke å være engangs, Watson kan lære av svarene den får fra brukere, " sa Lane.

Forhandleren som bruker Red Ant's service har fått på plass et enkelt tommelfinger-eller-ned-rangeringssystem som butikkassistenten kan bruke for å gi tilbakemelding på kvaliteten på Watsons svar.

"Hvis du er en forhandler, har du allerede kunder som kommer inn og stiller mange spørsmål, " sa Sbardella.

"Hvert svar som kommer tilbake kan du stemme om det er riktig. I detaljhandel hvis det rapporterer en utdatert pris, er det veldig viktig at vi kan reagere raskt på det.

"Hvis du distribuerte dette til 200 butikkansatte over hele landet, har du nå 200 personer som stemmer eller stemmer ned, og markerer svarene som riktige eller uriktige."

Det er avgjørende å gjøre det så enkelt som mulig for brukerne å stille spørsmål ved Watson og å gi tilbakemelding på ytelsen, sa han.

"Det er veldig viktig å designe det på en slik måte at det føles naturlig og det er ikke et stort spørsmål, " med henvisning til enkelheten i stemmegjenkjenningssystemet som lar butikkassistenter stille spørsmål til sin Watson-baserte tjeneste muntlig, sammen med tommelen / opp ned-rangeringssystem for svarene Watson gir.

"Det handler om smarte måter å skalere opp på, så virkningen på virksomheten er i hovedsak ubetydelig. Teoretisk sett er det en enorm endring i måten virksomheten driver på, og vi vil prøve å minimere den forstyrrelsen så mye som mulig."

Kjøp inn hjelp utenfra

Etter hvert håper IBM at bedrifter vil kunne velge mye av innholdet som trengs for å trene Watson fra et nettbasert depot som det kaller Content Marketplace. Dette vil være vert for domenespesifikk kunnskap Watson trenger, men er for tiden begrenset til en liten mengde innhold relatert til helse- og reisebransjen.

I tillegg til å tilby et online arkiv for dokumenter, planlegger IBM også å knytte virksomheter opp til enkeltpersoner med de ferdighetene de trenger for å få mest mulig ut av Watson, via en online tjeneste kjent som Talent Club.

"Ulike selskaper vil ha kompetansegap på disse områdene, slik at Talent Club gir et sett selskaper med ferdigheter innen områder som spenner fra brukeropplevelse, til dataanalyse, til applikasjonsutvikling og opplæring, " sa Sudarsan.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com