Første blikk: Windows Server 8 Storage Spaces

Microsoft gjør noe ganske vilt med tanke på lagring i Windows Server 8. I dette innlegget skal jeg se på det nye Storage Spaces-konseptet og hvordan du kanskje kan bruke det for å få mer smell for lagringspotten. Dette innlegget er basert på forhåndsvisning av fellesskapet som var ute i slutten av februar.

Hva er lagringsrom?

Storage Spaces er en teknologi som gjør at logiske lagringsvolumer kan virtualiseres på tvers av en samling fysiske disker uten bruk av et dyrt diskarray. Ved hjelp av en JBOD koblet til en server som kjører Windows 8, kan IT-organisasjoner opprette volumer som spenner over de fysiske disker; disse volumene kan også være større enn den fysiske lagringen som er vedlagt. Når det logiske volumet vokser, kan den fysiske lagringen oppgraderes uten å påvirke den virtualiserte lagringen mye forbi et varsel om at disken mangler. Når en større erstatningsdisk legges til bassenget, kopieres informasjon dit for å gjenskape overflødighet og utvide størrelsen på Diskbassenget.

Merk: Windows kan også administrere SMI-S-kompatible matriser direkte i Windows Server 8, så din eksisterende gruppe kan også utnyttes her, men den vil ikke finnes i en lagringsplass.

Hvordan lager jeg en lagringsplass?

Først trenger du noen disker uten data om dem. Hvis diskene du bruker for å opprette denne konfigurasjonen har data, blir de fjernet i løpet av et format som skjer under konfigurasjonen.

Når du har noen disker, kan du åpne Server Manager som vist i figur A. I eksemplene her bruker jeg en 250 GB VHD og en 500 GB USB-stasjon som er konfigurert som en gjennomføringsdisk,

Figur A

Lagringsbassenger i Server Manager på Windows Server 8 (klikk for å forstørre)

Til å begynne med hadde jeg planlagt å bruke bare VHD-er, men tenkte at jeg ville se om det var ytelsesforskjeller som prøvde dette med både USB og VHD. Generelt sett bør du holde typen stasjoner innenfor en JBOD den samme; Hvis diskene er SAS, må du beholde dem alle SAS, men størrelsen på stasjonene kan når som helst oppgraderes.

Oppbevaringsrom består av tre deler:

 • Spaces: Er samlinger av disker gjenkjent av denne serveren, som i de fleste tilfeller bare vil vises som tilgjengelige fysiske disker
 • Disk Pools: Opprettes på toppen av en lagringsplass som viser lagring som den totale mengden ledig plass på tvers av alle fysiske disker, slik at det kan opprettes volum fra denne lagringen.
 • Volumer: Er logiske disker opprettet fra den totale lagringsplassen i et diskbasseng. Dette er diskene som Windows vil se på som en stasjon.
Naviger først til Storage Pools-delen i serverbehandleren. Når du er der, vil alle disker som er kvalifisert for et diskbasseng, bli oppført på den fysiske disksdelen på skjermen. I figur B viser Server Manager at det er 843 GB tilgjengelig for bruk, og at jeg har to fysiske disker festet - en som er 466 GB brukbar og en som er 250 GB brukbar. Vinduspartisjonen er ikke tilgjengelig for inkludering i en lagringsplass.

Figur B

Velg Disker for lagringsbassenget

Høyreklikk på den uthevede oppføringen under Storage Spaces og velg New Storage Pool for å sparke av guiden for New Storage Pool. Under veiviseren vil du fullføre følgende oppgaver:

 • Navngi lagringsbassenget
 • Velge diskene du vil inkludere
 • Bekrefte valgene dine
 • Fullføre veiviseren

Per nå kan du bare bruke et Storage Spaces-diskbasseng som datalagringssted. Når du velger fysiske disker, kan du utpeke følgende tildelingsalternativer:

 • DataStore: Inneholder faktiske data
 • Manual: Tillater bruk av disken som en bestemt type, manuelt tilordnet av en administrator. Dette gjør at visse disker bare kan brukes på bestemte mellomrom.
 • Hot Spare: Denne disken vil bli betraktet som en hot spare hvis en disk skulle feile

Jeg har valgt begge disker som skal tildeles datalageret. I tilfelle jeg bestemmer meg for å legge til en varm reserve, kan jeg legge til flere disker i bassenget etter hvert som de blir tilgjengelige.

Når du har valgt diskene du vil ta med, klikker du på Neste for å bekrefte valgene dine. Klikk deretter på Opprett og vent til operasjonen er fullført. Jeg la merke til at denne prosessen tok omtrent 10 sekunder å fullføre, noe som er mye raskere enn jeg forventet.

En annen ting jeg la merke til, var at den neste veiviseren - i dette tilfellet den for å lage virtuelle disker - kan kjøres rett etter Storage Pool Wizard ved å merke av i en rute og klikke på Fullfør.

Figur C

Opprette en virtuell disk (klikk for å forstørre)

I veiviserdisk-veiviseren fullfører du følgende oppgaver:

 • Velg et lagringsbasseng
 • Velg en lagringslayout (velg hvordan data skal plasseres på disken):
  • Enkelt: Data stripes på tvers av disker, maksimerer kapasitet og gjennomstrømning, men reduserer påliteligheten
  • Speil: Data vil bli speilet over to eller tre disker, noe som forbedrer påliteligheten men reduserer kapasiteten
  • Paritet: Data blir stripet med paritetsinformasjon på alle disker, noe som reduserer kapasiteten, men forbedrer påliteligheten
Merk: Dette føles litt som RAID, men det er bare en analogi. teknologien er ikke den samme som RAID og bruker ikke noen type RAID-grupperinger så vidt jeg kan si.

Etter valg av layout velger du en klargjøringstype Tynn (tildelt på forespørsel) eller Fast (tildelt akkurat nå).

Det siste konfigurerbare trinnet er å velge diskstørrelse og bekrefte resultater. Da jeg fullførte veiviseren, var klargjøringsprosessen fullført nesten raskere enn skjermbildet kunne tas.

Figur D

Opprette en ny virtuell disk

Som med forrige veiviser, kan du velge alternativet Opprett et volum når denne veiviseren lukkes for å hoppe rett inn i neste avsnitt.

Denne veiviseren er lik den ved å legge til en ny disk til en hvilken som helst Windows-boks. Du velger Server og Disk (vist nedenfor) og konfigurerer volumstørrelsen og filsystemet (som kan være NTFS eller ReFS, men det er et annet innlegg).

Figur E

Velg Ressurser for et nytt volum

Bare fordi jeg var nysgjerrig på å se hva som ville skje, fjernet jeg en disk fra bassenget og ventet på at serveren skulle skanne på nytt. Når det skjedde genererte serverbehandleren en advarsel om disken som gikk offline. Da den manglende disken ble festet på nytt, kom den ikke umiddelbart tilbake på nettet. Jeg fant ut at en omstart var nødvendig for å få platene til å dukke opp igjen. Når tjenestene kom opp igjen etter det, var alle platene der. Jeg håper at dette blir korrigert før produktet sendes som erstatning av disk bør være noe som kan gjøres uten å starte på nytt.

Hvorfor skulle jeg gjøre dette når jeg kan kjøpe en matrise?

Til å begynne med tenkte jeg det samme, men da innså jeg at målet er å bidra til å gjøre lagring billigere for små bedrifter (jeg tror på et tidspunkt dette kan være bedriftsklart, men la oss ikke komme foran oss selv). Å bruke en skuff full av disker kan være mye billigere enn noen lagringsgruppe, og gitt prisen på matrisedisker og ventetiden for å få dem, er alternativet å bruke SAS fra enhver leverandør ganske tiltalende.

Da jeg testet dette i hjemmelaboratoriet mitt, kunne jeg legge til flere disker i bassenget for bruk bare ved å koble til en USB-disk. Fordi jeg tester med Windows Server 8 i en Hyper-V-virtuell maskin, tror jeg at det kan ha forårsaket noe av det rare jeg opprinnelig så med at disker ikke dukket opp med en gang. Dette er ingenting som ikke ble fikset av en omstart. Siden den gang har diskbassenget fungert ganske bra.

Kan jeg bygge en lagringsplass på det eksisterende arrayet mitt?

Det kan du, men prosessen vil føre til tap av data; Hvis du tenker å gå over til et Storage Spaces-miljø, er det beste trinnet å bygge Spaces-konfigurasjonen på rå disker. Du kan deretter overføre eksisterende data til Spaces-konfigurasjonen.

La oss ikke komme for langt ut foran virkeligheten - Storage Spaces er helt nytt for Microsoft og finnes i en Beta-versjon av Windows Server. Jeg synes teknologien er ekstremt kul og vil være et godt alternativ for mange små og mellomstore IT-butikker som leter etter rimelig lagring, men testfasen utenfor Microsoft har nettopp begynt. Hvis du kan få dette inn i et laboratorium og teste det, har du sannsynligvis ingen problemer når det er klart for prime time. Fra det jeg har sett, kan det være ganske nært akkurat nå, men hvem vet hva som kan endre seg ved den offisielle løslatelsen.

Jeg gleder meg til å leke med denne funksjonen mer og få mer lagringsplass å bruke med Spaces i beta-perioden. Jeg håper å se på dette emnet igjen når byggingen er ferdig, og vi vet hva som vil være igjen i Windows Server 8.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com