Fgallery: Gratis programvare for raske, alltid sentrerte fotogallerier

Online fotogallerier er en morsom og veldig praktisk måte å dele bilder på. Hostinggallerier på et nettsted du eier gir deg mye mer privatliv og kontroll over gjenbruk av disse bildene enn steder som Facebook eller Flickr. Hvis du liker den ideen, vil du sannsynligvis også like måten å implementere den som jeg foreslår denne uken - det vil si statiske gallerier eller enkle mapper som inneholder de faktiske bildene og nesten ingenting annet, uten noen sofistikert programvare for gallerihåndtering. Album som dette kan hostes på gratis, bortkastede webkontoer, og de fungerer raskt, til tross for at de ikke er på kraftige (det vil si dyre) webservere.

Det er mange gratis programvareverktøy for å bygge statiske fotoalbum. Et eksempel er fgallery, som lager veldig enkle, men gode utseende album og kan bruke facedetect, ansiktsgjenkjenningsverktøyet som jeg tidligere skrev om i TechRepublics Linux- og Open Source-blogg.

Fgallery avhenger av ImageMagick-grafiske verktøy som nesten helt sikkert allerede er til stede i din GNU / Linux-distribusjon, pluss to andre verktøy: exiftran, som (på Fedora-boksen min) kommer i en pakke som heter fbida, og JSON-PP Perl-modulen. JSON-biblioteket skal være tilgjengelig som en binærpakke for de vanligste distribusjonene. På Fedora, for eksempel, fant jeg det umiddelbart i standardlagringsplassene og installerte det med disse to kommandoene:

~ # yum search perl | grep -i json | grep -i pp
perl-JSON-PP.noarch: JSON :: XS-kompatibel pure-Perl-modul
~ # yum installer perl-JSON-PP

I tillegg til disse grunnleggende avhengighetene, kan fgallery eventuelt bruke to programmer kalt jpegoptim og pngcrush for å redusere størrelsen på opplastede bilder med minst mulig innvirkning på kvaliteten.

Fgallery kommer som en pakke, men i virkeligheten består den av to uavhengige objekter. Det ene er et Perl-skript som heter fgallery - dette er programvaren som forbereder alle bildene og miniatyrbildene, pluss en metadatafil som heter data.json. Den andre komponenten er innholdet i "visning" -katalogen som du finner i ZIP-arkivet for galleriet. Denne mappen inneholder HTML-filene og JavaScript-koden som viser galleriet i nettleseren din og lar deg navigere i den.

For å vise deg hvordan disse to objektene fungerer sammen, bestemte jeg meg for å lage et galleri på datamaskinen min som skulle vises i nettleseren min som et ekte nettsted. Først la jeg et utvalg fotografier fra noen konferanser i en mappe som jeg bare kalte "foto."

Deretter kopierte jeg hele "view" -katalogen til et sted som min lokale webserver ville vise på URL-adressen http: // localhost / fgallery / freesoftware_events_2013:

#> cp -r view / var / www / html / fgallery / freesoftware_events_2013

Til slutt ba jeg fgallery fylle mappen med kopier av bildene i katalogen "foto":

#> fgallery photo / var / www / html / fgallery / freesoftware_events_2013
0% odwm_marseille_2.jpg ...
4% P1170745.jpg ...
9% P1170749.jpg ...
............
83% P1200679.jpg ...
87% P1200687.jpg ...
91% sfk13_cake_2.jpg ...
96% sfk13_friends.jpg ...
100% fullført

Figur A viser galleriet da manuset var ferdig. Miniatyrbildene plasserer seg automatisk nederst eller på høyre side, avhengig av størrelsen på nettleservinduet. Som standard får du en knapp som du kan bruke til å laste ned hele albumet som en zip-fil (for å deaktivere denne funksjonen, pass alternativet -d til fgallery).

Figur A

Lage et galleri med fgallery.

Størrelsene på miniatyrbildene og de større bildene styres via - min-tommel, - maks-tommel og - maks full. Skriptet roterer også bildene i henhold til EXIF-taggene deres. Fgallery gjør også andre fine ting, som automatisk deteksjon av panoramabilder for å inkludere de originale versjonene i albumet. Det lar deg også dra nytte av ansiktsgjenkjenning, som jeg nevnte ovenfor.

Jeg opprettet et annet galleri med samme innhold, men jeg ba fgallery bruke facedetect til å lage miniatyrbilder sentrert rundt ansikter når det er mulig ( figur B ). Måten å gjøre dette på er å gi alternativet -f til skriptet:

#> fgallery -f foto / var / www / html / fgallery / facedetect /

Figur B

Fgallery ved hjelp av facedetect.

Den venstre kolonnen inneholder miniatyrbildene generert av standardalternativene, og den høyre kolonnen inneholder miniatyrbildene generert fra ansiktsgjenkjenning. De to øverste miniatyrene til høyre er faktisk mer sentrert på ansikter enn de andre. Etter min erfaring avhenger effektiviteten av ansiktsgjenkjenning av minimums- og maksimumsstørrelsene du angav for miniatyrbildene (de i figur B ble generert med - miniatyring 80x80 - maksimal tommel 100x100). Generelt sett har jeg imidlertid funnet at denne funksjonen fungerer som forventet - det vil si å være nyttig og lage mer interessante miniatyrbilder.

Bruker du fgallery eller et annet gratis programvareverktøy for å lage fotogallerier? Del opplevelsen din i diskusjonstråden nedenfor.


© Copyright 2021 | pepebotifarra.com