Fennec: Firefox for mobil når alfa

Hvordan vil du være blant de første til å bli berørt med neste mobilnettleser alle snakker om? Mozillas utgivelse av alfa-koden Firefox for Mobile, kodenavnet Fennec, gir tilskudd som ønsker brukere av Internett-nettbrettet Nokia N810 og N800 (installasjonsdetaljer her).

For resten av oss fortsetter den angstfylte ventetiden.

Selv om de fleste av oss ikke kan leke med Firefox Mobile førstehånds, er dette hva vi kan forvente når utgivelsen blir mer bredt tilgjengelig på andre plattformer: en skjerm på fullskjerm med navigasjon satt til siden. En versjon av Firefox 3 Awesome Bar som kombinerer historie, bokmerker og søk. Rikelig med muligheter for tilleggsprogrammer.

La oss se nærmere på disse funksjonene.

Navigasjon: Fennec har en fullskjermmodus som gir fra seg hele skjermen for din surfeglede. Dette stemmer overens med en av de tidlige designene, og med en viss funksjonalitet i Opera Mobile 9.5 beta-nettleseren for berøringsskjermtelefoner. Så lenge det ikke bremser deg mens du går bakover og fremover, er dette en smart idé for mobiltelefoner - når alt kommer til alt, hva er det å røre den lille skjermen med knapper du bare bruker halve tiden?

Ved å bruke Fennec, panorerer du til høyre for å nå navigasjonen og kontrollene. (Kreditt: Mozilla Labs)

Awesome Bar: Ikke forvent at en fullstendig kopi av Firefox 3s Awesome Bar vises på mobiltelefonen, men forvent noe nær nok til å spare deg for skrivetid. En offisiell demovideo viser en bokmerkeknapp til høyre for nettadressen som lar deg raskt hente favoritter fra en rullegardinliste. Omtrent den samme hendelsen oppstår når du trykker på URL-linjen; koblingene dine vises nedenfor før du skriver inn en ting.
Imidlertid er jeg mindre overbevist av søkefeltet langs den nederste kanten av skjermen. Det virker praktisk nok å skrive inn ordet ditt, enn å klikke på motoren du foretrekker å søke med - enten Google, Yahoo, Amazon eller Answers.com. Det viser seg at denne søkefeltet er litt overflødig, som noen kan se på som en bekvemmelighet og andre som unødvendige. Søk er faktisk samlet i URL-linjen og dupliseres nedenfor for å fokusere spørringen på en spesifikk motor.

Faner og kontroller vil også motta en ny mobilspesifikk behandling. I stedet for å holde musepekeren over knappene, vil du oppdage at kontrollene som lever i høyre marg på websiden og fanene, virkelig forhåndsvisningsvinduer, er langt over til venstre. Det vil være veldig interessant å se hvordan dette oppsettet håndterer under vedvarende surfing og om det ender med å bremse surfingen, eller om det lykkes å holde fokuset trent på innholdet i sentrum.

Tillegg og andre: Et av Fennecs mål er å overføre så mye funksjonalitet fra Firefox 3 som mulig. Allerede inneholder denne tidlige versjonen en passordbehandling som tilbyr å lagre og automatisk fylle innloggingene dine. Alle som har brukt mer tid enn nødvendig på å trykke på Alt eller en annen tast for å veksle mellom bokstaver, symboler og tegn på smarttelefonen din (alle funksjonene i et sterkt passord) vil sette pris på de tidsbesparende egenskapene ved å ha en sikker passordbehandling ombord. Uansett hvordan du skinner det, er et mobilt tastatur (virtuelt eller på annen måte) mindre enn ideelt for å legge inn tekst.

Faner er mer et kast til tradisjonelle internettvinduer på den kommende Firefox Mobile. (Kreditt: Mozilla Labs)

Fennecs alpha build debuterer også med popup-blokkering og den kjente logoen til venstre for søkefeltet som serverer identiteten til eieren av nettstedet.
Det viktigste er at Fennec støtter tilleggsprogrammer. Noen få er allerede opprettet, men denne byggingen går nå delvis ut for å engasjere de tusenvis av uavhengige tilleggsutviklere i samtalen om å bygge, portere og distribuere mobile utvidelser.

En forskjell her vil være nøyaktig hvor i grensesnittet tilleggsprogrammene dine vil sitte. Dette ville ikke være mye av problemet hvis de fleste brukere benyttet en eller to utvidelser, men gjennomsnittet kan ligge i et dusin eller mer. Siden en telefons skjerm er mye tynnere, vil ikoner sannsynligvis bebo en kontekstmeny eller popup-kontrollkontroll.

Firefox-tillegg gir den uber-populære nettleseren sin karakter. Det virker åpenbart at å gjøre mobilversjonen av Firefox utvidbar og tilpasningsdyktig på samme måte vil medføre dens umiddelbare popularitet, og vil true dominansen til Opera Mini og Opera Mobile.

Hva med Flash-video? Mozillas team vet at de fleste ønsker å streame video fra mobiltelefonene sine, og at det å ha Flash derfor er et must. Det offisielle svaret på denne er at Fennec vil støtte et plugin API, noe som betyr at så lenge Adobe og andre gir grønt lys, vil du etter hvert kunne spille YouTube-videoer via Firefox mobil nettleser.

Fennec på Windows Mobiltelefoner Det har vært mye nettprat om når Mozilla vil gi ut den neste alfaversjonen av Fennec. Ifølge Jay Sullivan, Mozillas Mobile-direktør, vil det ikke være i noen måneder til; ikke noen få uker, som noen kilder antyder. Fennec må først gjennomgå noen endringer som skal klargjøres for den introduksjonen. For det første må den kunne kjøres på standard ikke-berøringsskjermtelefoner så vel som berøringsskjermformater. For det andre må den være stabil både i portrettmodus og landskapsmodus. For det tredje kan det være nødvendige justeringer for å gjøre det leselig på en mindre skjerm.

Husk at begge Nokia-nettbrett som Fennec er kompatibel med har mye større skjermer enn de fleste smarttelefoner og er i liggende modus. Dette er begge trekk som gir Fennec god plass til å løpe. Mens Nokia-nettbrettene (som ikke er telefoner) vil vise frem Fennec godt, kan det fremdeles være behov for ingeniørarbeid før alfamobil-nettleseren komfortabelt kan overføre til en forbruketelefon.

- Skrevet av Jessica Dolcourt

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com