Facebooks portal for massene

Denne uken tok Facebook en rekke strategiske skritt mot målet om å gi folk "makt til å dele og gjøre verden mer åpen og koblet." Det er slik grunnlegger og administrerende direktør Mark Zuckerberg beskrev oppdragserklæringen for Facebook.

På samme måte som Googles oppdrag om å "organisere verdens informasjon og gjøre den universell tilgjengelig og nyttig", fremhever Facebook sine edle ambisjoner, men under "gjør verden til et bedre sted" er det faktum at både Facebook og Google, så vel som Yahoo, Microsoft, MySpace og andre ønsker å være portalen for massene.

(Kreditt: (CC) Brian Solis)


Med portal mener jeg mer enn bare et sted å dele innhold med venner, søke eller slå sammen en sosial graf. Hvis Internett blir sosialt i kjernen, ønsker Facebook (90 millioner og vokser med hundretusener per dag) og konkurrentene å være sentrum i medlemmers liv på samme måte som MyYahoo ble en personlig hjemmebase for millioner av brukere det siste tiåret.

Som bevis på Facebooks portalambisjoner introduserte selskapet Facebook Connect, som lar brukere få tilgang til og mate Facebook-profiler og venner på ethvert nettsted. Facebook er identitetssystemet og portalen som innholdet fra andre nettsteder strømmer gjennom - alle veier som fører til Facebook, noe som er forskjellig fra hva Googles mer åpne og distribuerte tilnærming med Friend Connect. Facebook Connect er foreløpig ikke generelt tilgjengelig, men demonstrasjoner fra blant andre Digg og Six Apart indikerer at det har stoff.

Om Malik ekstrapolerer fra Facebook Connect at Facebook bygger en pengemaskin:

Du forteller i hovedsak Facebooks ordspråklige hjerne hvilke emner - blogger eller spesifikke innlegg - som du liker å engasjere deg med. Med andre ord, du bare fortalte systemet litt om deg selv. Tenk deg slik informasjon som kommer fra dusinvis av Facebook Connect-partnere.

Hver tjeneste legger til noen flere datapunkter om deg i Facebook-hjernen, som er ganske klar over aktivitetene dine i Facebook-økosystemet. Hjernen kan da knuse all den informasjonen og bygge et ganske nøyaktig bilde av hvem du er, hva du liker og hva som kan interessere deg. Med all den informasjonen er tilgjengelig, kan Facebook bygge et ganske stort kassaapparat.


Kassaapparatet er en reklameplattform, en følge til Beacon, som utnytter den sosiale grafen og hvert medlem som en potensiell markedsføringsmotor. Med alle dataene og brukerrettighetene, kan annonsemålretting være mer presis. Zuckerberg har også snakket om et betalingssystem, la PayPal, for plattformen. Etter å ha lansert Chat, jobber Facebook sannsynligvis med å gjøre e-postprogrammet mer robust som en del av å bygge ut portalen.


Microsoft er klar til å ta med seg websøk og betalte søkeresultater til Facebooks amerikanske nettsted.

Med 400 000 utviklere, ifølge Facebook, som jobber med plattformen, vil tusenvis av applikasjoner - fra e-handel til spill - og widgets med alle slags fôr være tilgjengelige for hver brukers Facebook-portal.

Facebook har også mer enn 10 millioner brukere av sine mobile tjenester, som er den neste store grensen for å bygge brukerportaler. For eksempel vil Facebook Connect for Mobile, som kommer ut på høsten, gi medlemmer mulighet til å koble seg sammen med venner over mobile enheter for å spille spill med venner og lære hvilke venner som lastet ned applikasjoner med delt interesse.

Utfordringer for Facebook skaleres for å støtte den økte datamengden som strømmer inn på serverne og tilpasse seg forskjellige geografier. Mer enn to tredjedeler av Facebook-brukere er utenfor USA, men alle Facebooks servere er inne i USA. Minskende latenstid, noe som fører til økt sidevisning, vil være en nøkkel til Facebooks evne til å følge med etterspørselen.

Hvis Facebook kan fortsette å rulle ut nye funksjoner, opprettholde veksttakten og forbedre ytelsen på nettstedet, vil den være på et kollisjonskurs med nettportalgigantene som ble født på 1900-tallet. Selvfølgelig kan en av disse nettgigantene betale mega-milliarder for å konsolidere markedet, men det er lite sannsynlig at Facebook vil gi fra seg uavhengigheten snart.

- Skrevet av Dan Farber

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com