DIY: Lag enkle databaser med LibreOffice Base

Mange små selskaper holder sine lister over kontakter, klienter, leverandører og andre informasjonsbiter pent tette i databaser. Disse databasene er enkle å søke, legge til og redigere. Microsoft Access er vanligvis det valgte verktøyet for slike oppgaver, selv om det kommer med standardprisen på Microsoft Office. For virksomheter med trange budsjetter er kjøp av Microsoft Office (spesielt for flere brukere) uaktuelt.

LibreOffice Base er et databaseverktøy den gjennomsnittlige kontorprodusenten faktisk kan bruke. Med LibreOffice Base kan hvem som helst lage databaser og til og med frontendene som gjør det mulig å legge inn data. Det er enkelt å sette opp en database ved hjelp av LibreOffice Base på hvilken som helst plattform som støttes av LibreOffice (Windows, Mac og Linux). Jeg vil demonstrere hvordan jeg bruker LibreOffice Base på min valgte plattform: Linux.

Krav

Når du har installert LibreOffice, har du sannsynligvis alt du trenger; Dette gjelder spesielt på Windows-plattformen. Hvis du er på Linux-plattformen, må du bekrefte databasedelen av suiten som er installert ved å åpne Legg til / fjern programvareverktøyet og søke etter libreoffice. Forsikre deg om at libreoffice-base er merket for installasjon, og klikk Bruk (eller Install-knappen) for å installere programvaren.

Hvor du skal begynne

Fra hovedvinduet i LibreOffice ( figur A ), klikk på Database-ikonet for å avbryte databaseviseren. Figur A

Hvis databaseikonet er nedtonet, betyr det at databaseverktøyet ikke er installert.

Databaseguiden

Når databaseveiviseren åpnes, lar det første skjermbildet deg opprette en ny database eller åpne en eksisterende database. Forsikre deg om at Opprett en ny database er merket av, og klikk deretter Neste.

I neste vindu ( figur B ), sørg for å velge Ja, registrer databasen for meg, slik at databasen blir gjort tilgjengelig for systemet. Hvis du ikke registrerer databasen, vil de andre LibreOffice-verktøyene ikke være klar over databasen. Dette er viktig hvis du planlegger å importere data fra databasen til et regneark eller tekstdokument.

I det samme vinduet (figur B) kan du stille veiviseren slik at den automatisk åpner tabellveiviseren. Jeg anbefaler at du gjør dette fordi det vil åpne en ny veiviser der du kan begynne å sette opp databasen umiddelbart. Etter at du har merket av i Opprett tabeller ved hjelp av tabellveiviseren, klikker du på Fullfør for å starte prosessen med å lage databasetabellene.

Figur B

Når du klikker på Fullfør, blir du bedt om å gi databasen et filnavn for å lagre.

Tabellveiviser

Den første skjermen i tabellveiviseren ( figur C ) lar deg velge feltene du vil inkludere i databasetabellen. Før du velger feltene, vil du først velge kategori (virksomhet eller personlig) for tabellen; denne kategorien vil bestemme hvilke typer prøvetabeller som er gjort tilgjengelig for databasen din. Fra rullegardinmenyen Eksempelstabeller kan du velge mellom 22 prøver, som hver inneholder forskjellige samlinger av felt. Du kan legge til så mange av disse feltene etter behov ved å velge feltene som skal inkluderes, og deretter klikke på høyre pekende pil for å legge dem til i tabellen. Figur C

Du kan bestille feltene på nytt for å passe perfekt til tabellen du oppretter ved å velge et felt og deretter klikke på pil opp eller pil ned for å endre rekkefølgen.
I det neste veiviservinduet kan felttyper og formater redigeres for tabellfeltene. Hvis du går gjennom hvert felt, vil du merke at standardene vil fungere i de fleste tilfeller. Hvis en felttype eller -format trenger redigering, kan du gjøre endringen i vinduet vist i figur D. Merk: Vær forsiktig med disse innstillingene, fordi du kan forårsake problemer underveis. For eksempel vil det å stille inn et felt som Påkrevd når det ikke egentlig er nødvendig, være et problem når du legger inn data i tabellen. Figur D

Forsikre deg om at du redigerer hvert felt for å passe perfekt til dine behov.

Etter at du har gjort de nødvendige endringene i feltinformasjonen, klikker du Neste for å gå videre.

Neste skjermbilde ( figur E ) lar deg angi en primærnøkkel, som er nødvendig for at hver post i en databasetabell skal være unik. Med mindre du virkelig vet hva du gjør med databaser, anbefaler jeg på det sterkeste å la programvaren automatisk opprette den primære nøkkelen. Figur E

Hvis du er en avansert bruker, kan du endre primærnøkkelen eller basere primærnøkkelen på en kombinasjon av felt.
Det siste skjermbildet ( figur F ) krever at du navngir tabellen og angir hva du vil gjøre videre. Du har tre valg: Sett inn data umiddelbart, endre tabelldesign og lag et skjema basert på denne tabellen. Figur F

For at den gjennomsnittlige brukeren skal samhandle med denne databasen, anbefaler jeg Opprett et skjema basert på denne tabellen.

Hvis du velger alternativet for å lage et skjema basert på denne tabellen, vises en annen veiviser når du klikker på Fullfør. Vi kommer inn på Form Wizard i vårt neste DIY-avdrag, fordi det vil kreve litt oppmerksomhet på designdetaljer. På dette tidspunktet har du opprettet en database som kan brukes til mange applikasjoner.

Neste gang lager vi et brukervennlig skjema som gjør det enkelt å legge inn data i denne databasen. I senere innlegg fokuserer vi på å koble til eller opprette en database fra LibreOffice som kan koble til MySQL.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com