DIY: Konfigurer Apache ved hjelp av Webmin

Apache er en av de kraftigste og mest fleksible webserverne som er tilgjengelige. Selv om Apache-administratorer ville være uenige, for de uinnvidde, kan Apache være ganske overveldende å konfigurere. For de som virkelig trenger Apache, men ikke ønsker å lure med den manuelle konfigurasjonen av servere, virtuelle servere, etc., er det et verktøy som heter Webmin som gjør denne jobben ganske enkel.

I min nylige Webmin-opplæring (DIY: La Webmin håndtere alle dine UNIX-administrasjonsoppgaver), gikk jeg ikke inn på konfigurasjonen til noen av serverne, tjenestene osv. I dette innlegget viser jeg hvor enkelt det er å konfigurere Apache server som bruker den nettbaserte GUI. Jeg vil anta at du har Apache og Webmin installert på den samme maskinen, og at du har administratoradgang til serveren.

Hva du kan konfigurere

Gjennom Apache-konfigurasjonsfilene er antall tilgjengelige konfigurasjonsalternativer forbløffende. Hvis du har tid og tilbøyelighet, kan du gjøre nesten hva som helst med Apache-oppsettet ditt (jeg hører at Apache lager en morder kopp kaffe!). Innen Webmin blir disse alternativene parert ned til følgende og mer:

 • Prosesser og grenser
 • Nettverk og adresser
 • MIME-typer
 • Bruker og gruppe
 • CGI
 • moduler
 • Valg per katalog
 • Server HTTP-topptekst
 • Virtuelle verter

La oss grave i konfigurasjonen av Apache. Vi starter med solide generelle alternativer og deretter tar oss til å sette opp en virtuell vert - alt ved hjelp av Webmin.

Nettverksalternativer

Våre første konfigurasjonsalternativer vil håndtere lytteadresser, porter og timeouts. For å komme til disse alternativene, pek nettleseren din til Webmin adminverktøyet, logg deg på og klikk på Serverlisten (venstre nav) for å avsløre Apache Webserver-koblingen. Klikk på Apache-koblingen for å avdekke hovedkonfigurasjonssiden for Apache ( figur A ). Figur A

Som standard lander du på fanen Eksisterende virtuelle verter. Hvis det ikke er noen verter, vil denne fanen være tom. (Klikk på bildet for å forstørre.)
Klikk kategorien Global konfigurasjon. Som du kanskje forventer, påvirker konfigurasjonene som er funnet under denne fanen hele serveren. I kategorien Global konfigurasjon ( figur B ) klikker du ikonet Nettverk og adresser. Figur B

Du kan også undersøke og redigere konfigurasjonsfilen gjennom en virtuell terminal i Webmin ved å klikke på koblingen Rediger konfigurasjonsfiler. (Klikk på bildet for å forstørre.)
I delen Nettverk og adresser ( figur C ) kan du stille inn den spesifikke adressen og porten som Apache lytter til. Figur C

Når du har lagret endringene, må du klikke på koblingen Bruk endringer i øverste høyre hjørne. (Klikk på bildet for å forstørre.)

MIME-typer

En Apache-konfigurasjon som turer folk opp er MIME-typene. Dette skjer ganske ofte når folk prøver å sette opp en server for å tjene dynamiske .php-filer. I stedet for å servere filene, vil ikke Apache innse at filene skal kjøres og bare vise dem. For å unngå dette, må du legge til en php MIME-type, som du kan gjøre ved å følge disse trinnene:

 1. Klikk på Global Configuration-fanen og klikk deretter på koblingen MIME Types.
 2. På den nye siden blar du helt ned til bunnen og klikker på knappen Legg til en ny MIME-type.
 3. På denne nye siden ( figur D ) skriver du inn detaljene for MIME-typen og klikker Lagre.
Figur D

Hvis du er usikker på detaljene for MIME-typen, google den slik at du oppgir riktig informasjon for typen du vil inkludere. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Virtuell vert

En av de kraftigste Apache-funksjonene er virtuelle verter. For den utrente brukeren kan disse være veldig skremmende, med mindre du bruker Webmin for oppsettet.

Før du går til Webmin for å sette opp den virtuelle verten, må du opprette katalogen som skal brukes for den virtuelle verten. Hvor og hva denne katalogen er, vil være helt opp til ditt oppsett og dine behov, men sørg for at webserveren har tillatelse til å komme inn i katalogen. Tillatelsene må være 0755, så sett dem med kommandoen chmod -R 0755 / path / to / directory (/ path / to / directory er banen til den nyopprettede katalogen).

Gå nå til Apache Server-siden i Webmin og klikk kategorien Opprett virtuell vert. Fra denne siden ( figur E ) kan du sette opp hele den virtuelle verten på bare noen få raske sekunder. Alt du trenger å konfigurere er:
 • Dokumentrot: Stien til den nye katalogen.
 • Port: Hvis du trenger denne virtuelle verten servert i en ikke-standard port.

Dette er det grunnleggende; Du kan finjustere den virtuelle verten, men standardverdiene skal fungere ut av esken.

Figur E

Husk at hvis du bruker en ikke-standard port, må den porten være tilgjengelig i nettverket ditt (hvis den blokkeres, vil den nye virtuelle serveren ikke bli sett). (Klikk på bildet for å forstørre.)
Det er en siste konfigurasjon å lage. Gå tilbake til fanen Eksisterende virtuelle verter og klikk på lenken for den virtuelle verten du nettopp opprettet. På denne siden ( figur F ), klikk på koblingen Nettverk og adresser, og hvis du trenger, kan du legge til eventuelle alternative virtuelle servernavn for den nye virtuelle verten. Figur F

Å legge til alternative virtuelle servernavn er valgfritt, selv om det kan gjøre vertsbasert navngivning mye enklere. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Etter at du har gjort endringer, klikker du på Lagre og deretter klikker du Bruk endringer. Nå skal du ha en fungerende virtuell vert satt opp på Apache-serveren, takket være enkelheten til Webmin.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com