DIY: Legg til formler i LibreOffice-dokumenter med LibreOffice Math

Når du oppretter et nytt dokument, enten det er et regneark eller et tekstbehandlingsdokument, kan det være en utfordring å lage en formel som skal inkluderes i det. Du kan la leserne vite at formelen de trenger å bruke er (A + B) / (C * (D + E)), men hvorfor ikke ta med en formel slik den skal være ( figur A )? Figur A

Formelen i sin sanne form er mye lettere å forstå.

Hvis du bruker LibreOffice, kan du spare deg for bryet med å lage en formel ved hjelp av tabeller og forskjellige formateringsverktøy ved å bruke et verktøy som er laget spesielt for den oppgaven: LibreOffice Math. Den innebygde LibreOffice-formelredigereren kan lage formler med brøk, termer med eksponenter og indekser, integraler og matematiske funksjoner, til ulikheter, systemer for ligninger og matriser. Disse formlene kan deretter settes inn i Writer, Calc og Impress-dokumenter for å lage et dokument som er avhengig av matematiske formler, mye mer brukervennlig.

Disse formlene kan ikke samhandle med dokumentene dine. det vil si at du ikke kan sette inn formelen du ser i figur A og få formelen til å trekke ut variablene fra regnearkceller. Dette er statiske formler som bare brukes til illustrasjon og forenkling. La oss se på hvordan du kan legge til disse formlene i dokumentene dine.

Installere LibreOffice Math

Først må du installere LibreOffice Math. Hvis du bruker Windows, går du til Start | LibreOffice XX (XX er utgivelsesnummer). Inne i den mappen skal du se LibreOffice Math oppført; LibreOffice Math installerer vanligvis som standard. Det er tilfeller når folk gjør tilpassede installasjoner for å utelate bestemte elementer; Hvis du installerte LibreOffice på Windows på denne måten, må du installere og utføre en standardinstallasjon på nytt.

Hvis du bruker Linux og LibreOffice Math ikke er installert, åpner du verktøyet for Legg til / fjern programvare og søk etter "libreoffice-math" (ingen anførselstegn). Hvis det ikke er oppført som installert, installerer du det fra det verktøyet.

Bruke LibreOffice Math

Det er to måter å åpne LibreOffice Math: fra LibreOffice-undermenyen eller fra en LibreOffice-applikasjon. Hvis du planlegger å legge inn en formel i et program, bør du bare åpne LibreOffice Math innen applikasjonen du vil ha formelen innebygd i. Hvis du bare vil opprette en formel som skal lagres som PDF, kan du åpne LibreOffice Math av seg selv ved å gå til hovedmenyen på skrivebordet og klikke på LibreOffice XX | LibreOffice Math (XX er utgivelsesnummer).

Når du starter opp LibreOffice Math, vil du få to vinduer ( figur B ). Figur B

Du ser en formel opprettet ved hjelp av elementer fra elementvinduet. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Formler opprettes ved å velge de nødvendige elementene og deretter erstatte taggene med de numeriske eller variable verdiene for den aktuelle formelen. La oss gå gjennom prosessen med å lage formelen som ble brukt tidligere.

Du kan tro at den aktuelle formelen kan være representert ved å skrive (A + B) / (C * (D + E)), men det er ikke tilfelle. Når du skriver inn en formel i den nedre ruten i LibreOffice Math-vinduet, vil den formelen vises i forhåndsvisningsskjermbildet nøyaktig slik du skrev den. I stedet må du bruke elementer fra Elements-vinduet. Følg disse trinnene for å få riktig formel:

 1. Start med et blankt vindu.
 2. Klikk på Divisjonselementet (brøkdel).
 3. Uthev de første tegnene.
 4. Klikk på Tilleggselementet.
 5. Uthev de andre tegnene.
 6. Klikk på Multiplikasjon * -elementet.
 7. Uthev de siste tegnene (som vises etter at du har klikket på Multiplikasjonselementet).
 8. Klikk på Tilleggselementet.
Det nåværende hovedvinduet til LibreOffice Math vil se hva som er i figur C. Figur C

Nå gjelder det bare å fylle ut feltene. (Klikk på bildet for å forstørre.)

For å fullføre denne ligningen, erstatt strengene med de nødvendige variablene. Strengen vil se ut som:

{A + B} over {C * (D + E)}

Den enkleste måten å få tak i hvordan formlene fungerer er å lage dem ved hjelp av Elements-vinduet og sammenligne den skrevne formelen med sluttresultatene. LibreOffice-nettstedet har også en side med eksempler som er nyttige.

Etter å ha opprettet formelen din, kan du lagre den som et Open Document Formula-dokument eller eksportere formelen som en PDF. Den beste måten å få formelen inn i et dokument er å opprette formelen fra dokumentet du arbeider ved å følge disse trinnene:

 1. Fra dokumentet ditt går du til Sett inn | Objekt | Formel.
 2. Lag din formel som du gjorde ovenfor i den nedre ruten ( figur D).
 3. Når formelen er opprettet, klikker du i dokumentruten (øvre rute) for å lukke formelredigereren.
Figur D

Når du endrer formelen i nedre rute, oppdateres den automatisk i dokumentet.
Når du lukker formelredigereren, vil du se formelen i dokumentet. Hvis du klikker på den formelen, vil du se en stiplet, grønn linje rundt formelboksen ( figur E ). Figur E

Hvis du høyreklikker på elementet, kan du også eksportere det som et bilde.

Nå kan du legge til brukervennlige formler i LibreOffice-dokumentene. Det kan ta litt tid å sette seg inn i hvordan formlene er skrevet; i mellomtiden kan du bruke Elements-verktøyet til å hjelpe deg med å lage komplekse formler som skal integreres i dokumentene dine.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com