Sjekk ut NX-fjerntilgang for Linux og Solaris-systemer

Vi har sett på andre programmer for deling av skrivebord på det siste, men en av favorittene mine er NoMachines NX. NX har eksistert i lang tid, og en av grunnene til at jeg liker det så mye, er at den bruker SSH som et transport- og autentiseringslag. Hvis det eksterne systemet kan kjøre sshd, og port 22 eller en annen port som sshd lytter til kan nås via en brannmur, har du de fleste forutsetningene for tilgang til eksternt skrivebord via NX allerede på plass.

NX-server er tilgjengelig for Linux og Solaris, så den er ikke så kryssplattform som man kanskje vil. Hvis du imidlertid strengt tatt trenger noe for å dele eller få tilgang til et eksternt Linux- eller Solaris-system, er NX en perfekt løsning.

Den gratis NX-serveren er pakket med mange Linux-distribusjoner. På Fedora kan du enkelt installere det ved å bruke:

 # yum installer freenx-server 

Klientpakken kalles freenx-client; klienter for andre operativsystemer kan lastes ned fra NX-nettstedet.

Når serverpakken er installert, kan du starte den med å utføre:

 # service freenx-serverstart 

Den beste transportmekanismen NX bruker er SSH - dette tillater sterk autentisering og kryptering av økten. Klienten vil koble seg til det eksterne systemet som nx- bruker, så hvis du har endret / etc / ssh / sshd_config for bare å tillate bestemte brukere, må du legge brukeren nx til denne listen.

Deretter må du skaffe en kopi av serverens /etc/nxserver/client.id_dsa.key-fil og importere den til klienten. Du må også kjenne brukerens passord som du vil etablere tilkoblingen for. I hovedsak vil NX-klienten koble seg til serveren som bruker nx, deretter autentisere lokalt til den definerte brukeren med det definerte passordet og til slutt starte det eksterne skrivebordet.

For å starte Linux-klienten fra freenx-klientpakken, start qtnx-applikasjonen (også tilgjengelig under Applications | Internet i Fedoras GNOME-meny). Hvis en freenx-klient ikke er tilgjengelig, kan du laste ned klienten fra NX-nettstedet.

Figur A

På klienten, i kategorien Generelt ( figur A ), vil du se vertsnavnet til verten som skal kobles til, porten (standard er 22), og du kan også fortelle NX-klienten å huske passordet ditt. Det er en knapp med tittelen Key, som er det du trenger å bruke for å importere innholdet til client.id_dsa.key du fikk fra serveren. Du velger om du vil bruke GNOME, KDE eller et annet skrivebordgrensesnitt, og velger tilkoblingstype; vanligvis vil Unix være tilstrekkelig her. Du kan også tilpasse størrelsen på fjernkontrollen ( figur B ).

Under kategorien Tjenester for den offisielle NX-klienten kan du bestemme om multimediasupport er aktivert eller ikke (dvs. motta lydhendelser fra serveren), om CUPS-utskrift er aktivert og om SMB-fildeling er aktivert. Denne funksjonaliteten eksisterer ikke i QtNX-klienten.

Figur B

NX er et veldig raskt, og veldig sikkert, eksternt skrivebordssystem. Gratis NX-serveren kommer med de fleste Linux-distribusjoner, og klientene er gratis for nedlasting; det er klienter for Linux, Windows, OS X og Solaris.

Ulempen med NX er at serveren bare kjører på Linux og Solaris. Det ville være veldig bra å se en server for OS X, og en for Windows også. Da ville NX være den perfekte erstatningen på tvers av plattformer for andre eksterne skrivebordsprotokoller, inkludert VNC.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com