Kan Apple vokse fra sitt rykte som et luksusmerke?

I løpet av det siste året har Apples oppstigning til å bli verdens største teknologiselskap reist en rekke viktige spørsmål om den nåværende teknologiverden og dens fremtidige bane. Men, det mest presciente spørsmålet for 2011 er om Apple har forpliktet seg til å gå utover sin høyborg som et premiumteknologimerk for å bli en dataleverandør for massene.

Det er nye bevis på at Apple beveger seg mot billigere produkter og forhåndsbetalte trådløse data (for sine mobile produkter) for å gjøre Apple-enheter rimeligere for flere mennesker og bedrifter. Mandag publiserte forskningsanalytiker Toni Sacconaghi et forskningsnotat (les sammendraget på Forbes) etter et nylig møte med Apple COO Tim Cook og finansdirektør Peter Oppenheimer. Sacconaghi rapporterte at Apple-lederne har planer om å sette Apples mobile enheter innenfor rekkevidden til mange flere kjøpere.

Her er noen av høydepunktene i rapporten:

  • Cook sa Apple ikke vil at teknologiene skal være "bare for de rike"
  • Apple vil trolig utvikle en billigere versjon av iPhone, antydet Cook
  • Cook sa at Apple planla "smarte ting" for å få iPhone inn i det forhåndsbetalte mobilmarkedet, inkludert Kina der Apple investerer "enorm energi" ifølge Cook
  • Å utvide til mer globale trådløse transportører er en prioritet for Apple, ifølge Oppenheimer, som også bemerket at Apple har avtaler med 175 transportører i dag mot 550 for Research in Motion (BlackBerry)
  • Apple "avgir ikke noe marked" til sine rivaler på mobilområdet, erklærte Cook

Apple forbereder seg på å avduke iPad 2 2. mars 2011. Fotokreditt: James Martin | CNET

Dette er sterke ord fra to av Apples mest innflytelsesrike ledere bak kulissene. Imidlertid har det vært tidligere tegn på at Apple beveget seg utover sin etablerte nisje av velkledde håndverkere, tenkere og gründere, som har dominert Mac-økosystemet i to tiår.

Faktisk tror jeg ikke Apple noensinne hadde tenkt å bygge et premiummerke i utgangspunktet, og jeg tror ikke selskapet noen gang har vært helt komfortabelt med å pigeonholed inn i det markedet. Det er ganske enkelt gruppen som kjøpte inn Apples visjon og var villig til å betale en premie for det.

Den opprinnelige visjonen for Mac

Ikke glem at Macintosh-prosjektet startet med en veldig populistisk visjon. Steve Jobs og teamet hans ønsket å bygge en datamaskin som ville være lett for den gjennomsnittlige personen å sette opp og bruke, og den ville koste under 1 000 dollar. Vel, Mac satte en ny standard for brukervennlighet da den ble avduket i 1984, men den kostet godt over $ 1000. Det endte med at det ble like dyrt som de fleste andre datamaskiner på markedet. Prislappen pluss det at det manglet programvare til slutt dømte Mac-en til å bli en nisje-maskin. Likevel er det nyttig å huske at Mac-en startet som den populistiske drømmen om en billig datamaskin for massene.

IPod var det første trinnet

Spol frem et halvt tiår senere da Apple avduket sin første iPod høsten 2001 og du ser Apple igjen debutere om et produkt som ble laget for massene, men den opprinnelige prislappen var for høy til å bli et fenomen i massemarkedet. Den første iPod koster 400 dollar, og Apple ga snart ut en modell med ekstra lagringsplass for 500 dollar. Det var et veldig kult luksusprodukt.

Tre år senere ga Apple ut en mindre, billigere modell kalt iPod Mini ($ 250), og salget begynte å virkelig ta fart. Etter hvert ble iPod Mini erstattet av iPod Nano og en enda rimeligere modell kalt iPod Shuffle. Apple fortsatte å dominere det bærbare mediemarkedet og solgte over 300 millioner iPods over hele verden innen januar 2011, og utvidet langt utover den opprinnelige nisjen sin som en luksuriøs gadget.

Ta en titt på MacBook Air-konkurrenter

Mens iPod ble et produkt for massene, har Mac fortsatt å være luksusbilen på datamaskinmarkedet. En NPD-rapport fra 2009 antydet at Mac-maskiner dominerer 91% av markedet for datamaskiner som koster $ 1000 eller mer. Mens Mac-er fortsatt blir priset til en premie i dag, begynner prisforskjellen med Windows-PCer å krympe, spesielt i noen segmenter av markedet.

For eksempel med Apples MacBook Air, som selskapet holder opp som den ultimate bærbare datamaskinen for de som ønsker maksimal portabilitet, er ikke Apple-systemet dyrere enn klonene sine. Jeg skrev nylig et stykke på To flotte bærbare datamaskiner for Windows-brukere som har misunnelse av MacBook Air, og jeg oppdaget at de to beste MacBook Air-konkurrentene som jeg kunne finne - Sony Vaio X1 og Acer Timeline X - begge var litt dyrere enn 11-tommers MacBook Air som jeg sammenlignet dem med.

Selvfølgelig er dette et premiumsegment av bærbare datamaskiner hvor Apple har hjemmefeltets fordel, men det er interessant å merke seg at Apple har priset sine bærbare datamaskiner veldig konkurransedyktig her. Det er ingen "Apple Tax" som vi har sett tidligere - i det minste for MacBook Air.

Det gjenstår å se om Apple vil følge markedet for gjennomsnittlige bærbare kjøpere mellom $ 500 - $ 1000 - både forbrukere og næringsliv. Jeg er skeptisk til om vi får se det. Jeg tror det er mer sannsynlig at Apple satser på en stor del av det markedet som bytter til nettbrett, og det prøver å hente de brukerne der i stedet for å selge dem en billigere versjon av en Mac.

I nettbrett vinner iPad på pris

Området hvor vi kan se Apples aggressive nye prisstrategi for å bevege massene er selvfølgelig nettbrettmarkedet. Mens nettbrett hadde eksistert i et tiår før Apple lanserte iPad i 2010, laget Apple et enklere nettbrett med multitouch-grensesnitt og gjorde den langt rimeligere enn de andre nettbrettene. Og som jeg bemerket i artikkelen min. Den eneste store grunnen til at iPad-konkurrenter ikke kan konkurrere om pris, har selv de nyeste multitouch-nettbrettklonene med å matche prisantydningen.

På mange måter er iPad-visjonen den samme visjonen som gikk inn i den første Macintosh - bygg en datamaskin for massene og gjør den billig nok for den gjennomsnittlige personen å ha råd til - bare denne gangen spikret Apple prislappen. Det skader heller ikke at Apple har mest tredjepartsprogramvare for sin plattform denne gangen, i motsetning til lanseringen av Mac. Likevel er iPad-prislappen den største markedsføringsmassen.

I sin rapport registrerte Sacconaghi også Cook og sa at nettbrettmarkedet etter hvert ville bli mye større enn PC-markedet, og Apple regnet med at det ville være intenst konkurransedyktig siden alle pc- og telefonprodusentene vil ta et skudd på det. Det er ingen overraskelse. Men det er en overraskelse at Apple et år etter lanseringen av iPad fremdeles tilbyr nettbrettet med den rimeligste prislappen. Det høres ikke så mye ut som et luksuriøst merke.

Det store spørsmålet blir da om folk vil knytte ekstra verdi til Apple-produkter på grunn av selskapets omdømme for luksusmerke eller om massene vil se på Apple og snuble det som et elitistisk merke som ikke gjelder dem. Naturligvis er den beste måten for Apple å kontrollere samtalen på å kjøre iPad-spillet på nytt - lage et flott produkt og pris det bedre enn noen andre.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com