10 uforanderlige lover om feil

For noe så sikkert, så vanlig og så potensielt ødeleggende, forblir feil et mysterium. Hvorfor lager vi dem? Hvorfor gjentar vi dem? Disse 10 lovene vil gi deg en bedre forståelse av hva feil er og hvordan du best kan takle dem.

Lov nr. 1: Alle gjør feil

"Alle gjør feil. Derfor er det viskelær på hver blyant." - Japansk ordtak

Dette morsomme, men likevel smarte, japanske ordtaket minner oss om at det er noe medmenneskelig ved feilene vi gjør. Det innebærer også klokt at vi har makten til å rette opp feilene våre.

Resultat: Ingen kan endre lov nummer én.

Lov nr. 2: Ikke alle feil er dårlige feil

"Den eneste mannen som aldri gjør feil, er mannen som aldri gjør noe." - Theodore Roosevelt

Feil kommer til å skje, men det er ikke alltid det er en dårlig ting. Personen som ikke gjør noen feil, tar ikke noen risiko eller lever livet til det fulle. Ved å spille det trygt, kan du gå glipp av noen av livets største belønninger. Kloke menn og kvinner søker perfeksjon, men tillater seg luksusen å gjøre feil.

Hvis du fortsatt tror at alle feil er dårlige, bør du vurdere dette spørsmålet: Hvordan kan en feil anses som dårlig hvis mer er oppnådd enn tapt? Det er mange eksempler på alvorlige feil som har ført til store funn. Penicillin ble for eksempel oppdaget av Alexander Fleming da han ved et uhell la en petriskål åpen. Og hva med de feilene som er verdt hundretusenvis av dollar? Min favoritt, det inverterte Jenny-stempelet, ble solgt i november 2007 for $ 977 500!

Lov nr. 3: Feil som ikke er sett av andre er ikke feil

"Når et tre faller i en ensom skog, og ingen dyr er i nærheten for å høre det, lager det da en lyd?" - Charles Riborg Mann og George Ransom Twiss

Hvis det blir gjort en feil og ingen vet om det, er det da en feil? OK, for deg er det en feil. Men hvis ingen andre er klar over feilen din, er det ikke en feil - forutsatt selvfølgelig at du korrigerer feilen før noen andre ser det. Det er ikke nødvendig å forkynne alle feil du gjør, spesielt ikke de dumme. Hvorfor skade unødig ditt image og muligens din karriere? Men du kan videreføre leksjonene du har lært av dine feil, og fremdeles være en helt i en dag.

Lov nr. 4: Uvitenhet unnskylder ikke feilene dine

"Uvitenhet om loven unnskylder ingen mennesker ..." - John Selden

På samme måte kan det å ikke kjenne til en systemfunksjon eller atferd som fører til en feil, ikke brukes som unnskyldning. Jeg lærte behandling av VB-transaksjoner for å fremskynde innlasting av data i en ekstern database. Dessverre var jeg ikke klar over konsekvensene av å behandle et stort antall transaksjoner før jeg begikk postene. Nettverket krasjet, og jeg eide opp til min feil. Det kan ha vært en utilsiktet feil, men å be uvitenhet ville ikke ha endret det faktum at jeg var ansvarlig for å krasje nettverket.

Lov nr. 5: Feil forekommer på det aller verste tidspunktet

"Hvis det er en dårligere tid for noe å gå galt, vil det skje da." - Sammenheng med Murphys lov

Jeg har alltid satt pris på Murphys lov og dens sammenhenger, inkludert Murphys datamaskinlover. Kanskje det er fordi det er en viss mengde sannhet i dem. Det er ikke tilfeldig at de verste feilene ofte oppstår på det verste tidspunktet. Feil på slutten av prosjektet skjer på grunn av stress, tidspress og tretthet. En frist fører ofte til feil i krypteringen for å fullføre en oppgave. Mindre tid til å gjenkjenne og fikse feil er ofte gjenstanden for hva som kan og vil gå galt.

Lov nr. 6: Feil titter feil

“Fortvilte mennesker gjør desperate ting. - Anonym

Hjertet ditt kappes, svettperler dannes på brynet ditt, og magen føles som om den har både sommerfugler og møll. Du har nettopp gjort den typen feil som kan være karriereendende. Hvordan vil du gå frem? Du bestemmer deg for å raskt fikse feilen din før noen andre ser den. Men dette er ikke tid til å gjøre en annen feil. Først, ta et par dype åndedrag og still deg flere spørsmål:

  • Vil jeg ta unødvendige og farlige risikoer for å rette opp feilen min?
  • Er jeg over hodet og trenger hjelp?
  • Kan jeg løse dette problemet uten å gjøre det verre?

Du er mer utsatt for å ta dårlige avgjørelser når du er under mye belastning. Det siste du vil i et karrieredefinerende øyeblikk er en komedie med feil. Hold deg rolig, hold deg på hodet, og ta deg tiden du trenger for å unngå flere feil.

Lov nr. 7: Feil gjort med datamaskiner forplanter seg raskere og forårsaker mer skade

"Datamaskiner har gjort det mulig for folk å gjøre flere feil raskere enn nesten enhver oppfinnelse i historien, med mulig unntak av tequila og håndpistoler." - Mitch Ratcliffe

Å, kraften du bruker som IT-profesjonell! Du har kraften til å skade så mye med de minste feil. Bruk et ELLER i stedet for et OG, eller sett et desimalpunkt på feil sted, og alle slags dårlige ting kan skje. Arbeidet du gjør er "supercharged" når det kjøres på en datamaskin. Presset for å produsere perfeksjon er enormt. Siden vi alle gjør feil, er det eneste rimelige kurset å være nøye med korrekturlesing og testing av arbeidet ditt før du slår det på mot verden.

Lov nr. 8: Feil i passivitet er likevel feil

"Jeg bekymrer meg aldri for handling, men bare for passivitet." - Winston Churchill

Når du blir eldre, begynner du å innse feilene du har gjort ved å ikke be ut kjæresten på videregående, ikke kjempe for det som er riktig, eller et antall andre situasjoner som gjør det. På samme måte kan du gjette deg for at du ikke får den sertifiseringen, ikke tar prosjektlederstillingen eller andre beslutninger om passivitet du har tatt på jobben. Tragedien er at disse beslutningene ofte endrer liv. Like tragiske, om de var feil eller ikke, kan bli åpenbare bare i etterpåklokskapens tydelighet. Andre feil i passivitet er tydeligere å identifisere som sanne feil:

  • Mislykkes i å kommunisere
  • Kunne ikke undersøke i detalj
  • Unnlater å analysere grundig
  • Unnlater å teste alle mulige utfall
  • Unnlater å utføre grunnårsaksanalyse

Lov nr. 9: Å unnlate å eie opp til dine feil er en feil

"Du kan gjøre feil, men du er ikke en fiasko før du begynner å skylde på noen andre." - Mary Pickford

Hvis du ikke raskt kan fikse feilen din, er det nesten alltid en dårlig idé å skjule den. Å finne ydmykheten til å innrømme feilen din ASAP vil tillate andre å hjelpe deg. Mer kunnskapsrike medlemmer av teamet ditt kan hjelpe deg med å bestemme hele omfanget og virkningen av feilen din og hjelpe i utbedringsprosessen. Du forverrer feilen din ytterligere hvis du klandrer noen andre eller en jevnaldrende er implisert for det du har gjort - og ingen med samvittighet vil leve med det.

Lov nr. 10: Å mislykkes i å lære av dine feil er en feil

"Den eneste virkelige feilen er den vi lærer ingenting fra." - John Powell

Det har blitt sagt at livet er en reise, ikke en destinasjon. Feil er en del av den reisen, og det er en mulighet som går tapt hvis vi ikke lærer og vokser fra de feilene vi møter underveis. Men læring er ikke nok. Vi må også utøve det vi har lært, eller vi har ikke lært noe i det hele tatt.

Bunnlinjen

"Sinnssykdom gjør det samme om og om igjen, men forventer forskjellige resultater." - Rita Mae Brown

Hvis det stemmer at du lærer mer av dine feil enn triumfer, må jeg være et geni. Og likevel er jeg ikke noe geni. Mer enn en gang mens jeg gikk langs livets vei, har jeg mislyktes i læringsprosessen. Jeg har fanget meg selv ved å gjøre den samme feilen om og om igjen og ikke helt forstå hvorfor. Flytskjemaet i figur A er med på å forklare hvor læringsprosessen kan mislykkes.

Figur A

Prosessen "å lære av feil"

Når du gjør en feil for første gang, kjenner du deg igjen i den eller ikke. Hvis du kjenner det igjen, fikser du det hvis du kan. Det er en ganske enkel prosess. Andre gang du blir presentert for en lignende situasjon, må du først kjenne igjen situasjonen, huske feilen du gjorde, og deretter endre din oppførsel. Feil på et av disse tre beslutningspunktene, og du vil gjenta feilen. Det er en mer kompleks prosess og grunnen til at vi gjentar feilene våre.

Min favorittfeil er den forsettlige. Navajo teppeprodusenter inkluderer en liten ufullkommenhet som kalles en "åndstreng" for å la "ånden" som de har lagt ut i arbeidet, slippe unna og fordi bare Gud er perfekt. For ikke å glemme, er dette kanskje det største "feil" sitatet av alle: "Å feile er menneskelig, tilgi guddommelig." - Alexander pave . Og verden kunne bruke litt mindre menneskelig og litt mer guddommelig akkurat nå.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com