10 kommandolinjeverktøy som nekter å dø

Noen mennesker tror kommandolinjen er en utdatert modus for bruk og administrasjon. Andre sier at de ikke kunne leve uten det. Jeg blir fanget et sted i midten. Det er visse kommandoer som jeg har trofaste GUI-verktøy for. Men det er andre kommandoer jeg aldri kommer til å være uten, så lenge det er en ledetekst for å ta dem.

Hvilke kommandoer kan være uerstattelige? Er det virkelig et slikt dyr? Du vedder på at det er. Noen av dem er Linux / UNIX-kommandoer, noen av dem er Windows-kommandoer, og noen av dem er plattformuavhengige.

Men hvorfor kommandoer? Enkel. Kommandoer gir deg mest mulig kontroll over oppgaven du har. Generelt sett er det mindre begrensninger på hva et verktøy kan gjøre når det kjøres som en kommando. Denne kraften kommer naturlig nok med en pris - brukere trenger en bedre forståelse av et verktøy når de kjører det som en kommando i stedet for via et GUI. Det er greit, fordi kraften og nytteverdien disse verktøyene gir, utgjør det å måtte lære noen få brytere.

1: Ping

Ping er verktøyet for arbeidshestene som helst når det er et nettverksproblem. Når jeg ikke får koblet til, er det første verktøyet jeg bruker ping. Vi vet alle om ping; vi alle elsker ping. Det er et universelt verktøy som er tilgjengelig på nesten alle plattformer. Alle som ikke er kjent med ping, bør få sitt IT-kort tilbakekalt og hånden gjentas klappet med en Cat5-kabel.

2: Traceroute

Med Traceroute kan du spore en nettverksrute og måle transittforsinkelser fra hop til hop. Dette verktøyet er nest å pinge når du prøver å løse problemer med en nettverkstilkobling. Der ping forteller deg om du er oppe, kan traceroute fortelle deg hvor det er et problem. Den eneste ulempen med Traceroute er at du må ha en fungerende nettverkstilkobling for å bruke den. Ja, det er GUIer for dette. Men kommandolinjeversjonen kan ikke slå.

3: Killall

Killall er en dårlig mor til et verktøy. I Linux-landet, hvis en applikasjon er låst og du ikke får den til å forsvinne, vil Killall få deg ut av bindingen. Den er kraftig, så den bør (som du forventer) brukes med forsiktighet. Og ja, du kan drepe prosesser gjennom forskjellige GUI-verktøy. Men ingen utøver den mektige kraften til killall-kommandoen.

4: Taskkill

Taskkill er Windows-versjonen av killall. Som Acronis-administrator har jeg funnet taskkill være uvurderlig. Det er tider når mms.exe-kommandoen ganske enkelt ikke kan stoppes i Tjenestenes GUI. Når det er tilfelle, er den eneste måten å drepe mms.exe (kort for å starte serveren på nytt) å bruke taskkill. Selvfølgelig bør du alltid prøve å drepe en applikasjon gjennom Task Manager (eller en tjeneste gjennom tjenester) først. Men når det mislykkes, kan du prøve taskkill.

5: Tar

Tar er brød-og-smør-arkiveringsverktøyet for UNIX og Linux. Det er andre, men ingen (etter min mening) er like bra som tjære. Tjære er et utrolig nyttig verktøy som kan brukes i skript (for eksempel sikkerhetskopieringsskript), cron-jobber og mye mer. Linux tilbyr en rekke andre arkiveringsverktøy (bunzip2, zip, gzip, etc.), men tjære er den jeg umiddelbart går til hver gang.

6: Chmod

Chmod er Mac Daddy for UNIX / Linux-tillatelser. Hvis du har noen intensjon om å være en UNIX / Linux-administrator, bør du kjenne chmod både inne og ute, bakover og fremover. Dette verktøyet vil bli en av dine beste venner, og du vil bruke det ofte. Jada, du kan endre tillatelser med en GUI. Men når du må endre tillatelser i stor skala eller på filer / mapper som krever root-tilgang, må du kjenne til chmod. Ellers kommer du til å logge deg på en GUI som rotbruker - og det er ikke en god beslutning å ta på noe tidspunkt.

7: Chown

Chown er å eie hva chmod er til tillatelser. Hver fil og mappe på et Linux-system har en eier. Hvem den eieren er, vil avgjøre hvem som har tilgang til filen eller mappen. Chown-kommandoen er en annen må-vite-kommando for enhver UNIX / Linux-administrator. Igjen, det er GUIer for denne kommandoen. Men selve kommandoen er langt mer fleksibel og raskere å bruke enn å skyte opp en GUI og håper du kan gjøre alt du trenger å gjøre.

8: Chkdsk

Chkdsk er et verdifullt Windows-verktøy for administratorer. På et tidspunkt (og dette er praktisk talt uunngåelig) kommer filsystemets integritet til å komme i tvil. Når det skjer, er det beste verktøyet for å ringe opp chkdsk (Check Disk). Chkdsk kan automatisk reparere feil og er en absolutt nødvendighet i visse situasjoner. Kommandoen chkdsk C: / r vil bli din beste venn i situasjoner der diskintegritet må sjekkes. Denne kommandoen vil tvinge en sjekk ved omstart.

9: Mann

Mennesket er kommandoen som folk i Linux land refererer til når de sier RTFM (les bruksanvisningen). Mennesket tar opp en "man-side" (eller manuell side) for en kommando. Si for eksempel at du trenger å lære om ping-kommandoen. Hvis du skriver mann ping, vil du bli møtt av manualen for ping-kommandoen. Nesten hver innebygd kommando på et Linux-system har en mannsside og er et flott sted å begynne å lære om den kommandoen.

10: Nettbruk

Nettbruk er en pokker for en nyttig Windows-kommando. Den kobler en maskin til eller kobler en maskin fra en delt ressurs. Men det er ikke alt. Nettbruken-kommandoen kan også vise informasjon om datatilkoblinger, samt kontrollere vedvarende nettverkstilkoblinger. Dette er en av Windows-kommandoene som er nyttige å bruke i skript.

Andre uvurderlige kommandoer?

Det er tusenvis av tusenvis av kommandoer der ute, klare for deg å bruke dem. Mange av dem har GUI-ekvivalenter som gjør en god jobb med å håndtere oppgaven for deg. Men i noen tilfeller kan ingenting best kommandolinjen for kraft og fleksibilitet.

Hva med deg? Hvilke kommandoer lever du og dør av? Eller klarer du å jobbe helt fra ledeteksten?

Tilleggsressurser

  • Pop Quiz: Verktøy for feilsøking på kommandolinjen
  • 10 Windows 7-kommandoer hver administrator skal kjenne til
  • TechNet kommandolinjereferanse

Topp 10 nyhetsbrev

Vend deg til disse må-lesne primerne for å få den magre på de hotteste teknologiske emner, strategier og analyser. Leveres fredager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com