Ubuntu Unity nå på Fedora: Nok en seier for frihet

I et trekk som er både overraskende og forfriskende, er nå Ubuntu Unity-skrivebordet (skrivebordet som nesten forårsaket både en masseeksodus og en påfølgende tilbakekomst av fans fra Ubuntu nå tilgjengelig på Fedora (og på en side notat, Linux Mint). betyr at alle Fedora-brukere som ikke er fornøyde med GNOME Shell-skrivebordet, har enda flere tilgjengelige alternativer.

Selv om dette trekket ikke ble håndtert av Canonical, er det fortsatt et viktig øyeblikk i Linux-historien. Hvorfor? Fordi det betyr at skrivebordet som Canonical satset banken på har bevist at den har tenner og oppholdskraft. Da flertallet av folk surret ut på Canonical for å gjøre en så feiende forandring, holdt de seg til våpnene sine og fortsatte å skyve det alternative skrivebordet.

Og nå - det skrivebordet er blitt migrert til andre distribusjoner. Det er ikke et perfekt ekteskap (det er noen funksjoner som ikke helt oversetter), men det fungerer og fungerer bra. Hvordan skjedde det? Enkel:

  • Dedikerte Fedora-brukere, lei av GNOME Shell, bestemte seg for at de ville ha et alternativ som benyttet seg av de nyere GNOME-bibliotekene og optimaliseringene.
  • Ved hjelp av openSUSE Build-tjenesten ble de nødvendige pakker bygget og GNOME: Ayatana / Unity-lagringsstedet ble opprettet.
Unity On Mint (klikk for større bilde)

Fedora 17 brukere kan nå legge til depotet og deretter installere Unity.

Linux Mint 13-brukere kan ganske enkelt åpne et terminalvindu og gå inn i apt-get install-enhet .

Så ... hva betyr dette egentlig?

For meg betyr det først og fremst at hjertet til åpen kildekode fremdeles lever. Det hjertet er valg. Da Unity ankom virket det som om et skrivebord ble lukket ned for en enkelt distribusjon for første gang noensinne. Det etterlot en dårlig smak i munnen min. Og selv om jeg til slutt endte opp med å like Unity-skrivebordet, hadde jeg alltid problemer med at dette fantastiske alternative skrivebordet bare var tilgjengelig for en enkelt distribusjon. Det virket, i det minste for meg, antitetisk for alt open source handlet om:

Frihet - hjørnesteinen i open source-bevegelsen. Det er ikke bare en av de viktigste grunnleggende elementene med åpen kildekode, det er avgjørende for suksessen til bevegelsen. Jeg har alltid vært glad i å fortelle at folk ikke kjenner til denne viktige saken:

Hvis skrivebordet mitt ikke handler og ser slik jeg vil ha det, står jeg fritt til å endre det på hvilken måte jeg vil.

Det betyr at jeg kan bruke et hvilket som helst skrivebord som appellerer til meg, og, hvis jeg valgte, endre det skrivebordet slik at det passer perfekt til mine behov. Så når Unity kom ut, virket det den eneste måten jeg ville kunne glede meg over dette skrivebordet var å bruke Ubuntu. Det var noe grunnleggende galt med den ideen. Jeg var vant til å prøve det jeg ville på hva jeg ville prøve det på.

  • Fedora + KDE
  • Fedora + opplysning
  • Ubuntu + GNOME
  • Linux Mint + XFCE

Listen fortsetter og fortsetter. Det gjorde ikke noe om distribusjonen og det gjorde ikke noe på skrivebordet. Men enhet så muligens på å endre det. Inntil nå. Nå er vi tilbake til å ha den storslagne feiende friheten vi alltid har hatt glede av. Vil du ha Fedora og enhet? Du kan ha det. Vil du ha mynte og enhet? Har det. Det hele er der, og venter på at du skal gi den en tur.

Det er alltid en sikkerhet med open source-samfunnet - de vil finne en måte. Uansett hva som skjer (det være seg Microsoft Secure Boot, Canonical's Unity, osv.) Vil samfunnet av utviklere og designere koblet til Linux og open source alltid finne ut hvordan de kan integrere, oversette og migrere slik at sluttbrukere kan føle seg fri til å bruke skrivebordene deres nøyaktig hvordan de vil.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com