NanoPi NEO4 anmeldelse: En kraftig Raspberry Pi-rival, men med ulemper

Raspberry Pi: Den indre historien til $ 35-datamaskinen Medskaperne av kortet med et kort med stort kort forteller historien om hvordan gjennombruddsmaskinen ble født.

NanoPi NEO4 er en nysgjerrig maskin, en enkelt-tavlemaskin som både er bedre og dårligere enn Raspberry Pis flaggskip 3 B +.

Mer om innovasjon

 • IBM kunngjør gjennomslag av batteriteknologi
 • Augmented reality for business: Cheat sheet
 • Bilder: Verdens 25 raskeste superdatamaskiner
 • Inside the Raspberry Pi: Historien om $ 35-datamaskinen som forandret verden

I det som er et altfor vanlig problem med maskiner som konkurrerer med $ 35 Pi i det lave kostnadsberegnede datamarkedet, er det et brett som skal være raskere og mer i stand, men hvis skinnende spesifikasjoner ikke forteller historien.

Hvorvidt disse manglene overskygger en viss solid ytelse, avhenger av hva du vil gjøre med NanoPi NEO4 $ 50, som i likhet med andre datamaskiner med én tavle er rettet mot utviklere som bygger programvare og maskinvare.

Problemet med NanoPi NEO4 er motsetningene. Det er absolutt ikke bare kraftig på papiret, med de overlegne spesifikasjonene som lønner seg i syntetiske benchmarks, som du kan se i grafene nedenfor, med NEO4s sekskjerners CPU som slår alle andre brett i noen tester, inkludert Pi og den dyktige Rock Pi 4.

Problemet er at NanoPis kant over konkurrentene var noen ganger vanskelig å skille i praksis eller hemmet av andre ødelagte funksjoner.

Å bruke styrets offisielle FriendlyDesktop operativsystem, en tilpasset versjon av Linux-baserte Ubuntu 18.04 OS, var en tilfeldig opplevelse. Det ble ikke ugjenkallelig kompromittert, men i alle trinn fungerte ikke noe som forventet.

Wi-Fi-tilkoblet, men bare til det tregere 2, 4 GHz-nettverket og ikke de raskere 5GHz-nettverk, som ikke en gang ble gjenkjent.

USB 3.0-porten fungerte, men tregere enn forventet, og overførte data til og fra datamaskinens SD-kortlagring bare litt raskere enn USB 2.0-portene på Pi 3 A +.

Standard Chromium-nettleseren lastet opp alle nettstedene som ble kastet på den, men frøs umiddelbart etter å ha åpnet Gmail, Google Docs og et par JavaScript-tunge nyhetssider. Det kan høres ut som mye å bunke på NanoPi, men det var bare fire faner, noe både Raspberry Pi 3 B + og Rock Pi 4 klarte å takle, til tross for at Pi 3 også var begrenset av bare å ha 1 GB RAM .

Når det gjaldt installering og oppgradering av programvare, kastet kommandolinjen Apt-pakkeinstallatøren opp alle slags feil, opprinnelig en "ressurs midlertidig utilgjengelig" -melding, som ble fikset av en omstart, og deretter ble sittende fast mens "prosessering utløser for mann- db".

Individuelt kan ingen av problemene ovenfor spille noen rolle, for det er ikke som om hoveddelen av brukerne plukker opp disse brettene for å kjøre dem som en hverdags PC, og for mange brukere kan den ekstra CPU-hastigheten alene være verdt prisen, spesielt når de gis NanoPis anstendige ytelse i Phoronix Test Suite sine språkverdier.

Men det er verdt å påpeke at ytelsesfordelen demonstrert i det syntetiske referanseindekset ikke gir det fulle bilde.

Et område der jeg fikk færrest problemer var å bruke NanoPi NEO4 som mediespiller, en relativt vanlig bruk for datamaskiner med en tavle.

Avspilling av lokal video, lagret på maskinen i stedet for streamet over internett, var ganske mye feilfri. Standard videospiller kunne spille av en x264-kodet 1080p og en 4K / 30FPS video jevnt og uten problemer. Online videoavspilling var mer flekkete, med god ytelse når du spilte 1080p / 30FPS og 720 / 60FPS videoer på YouTube, men 1080p / 60FPS video fortsatte å stoppe og starte.

Det var vanskelig å sammenligne 3D-ytelse med andre enkeltkortmaskiner på grunn av mangelen på et egnet referanseindeks. Jeg klarte ikke å kompilere Quake 3 for å kjøre referanseindeksen på NanoPi NEO4, mens glmark2 3D-benchmarket ikke ser ut til å fungere ordentlig på Pi (det kjørte, men grafikken var ødelagt).

I utgangspunktet mangler NanoPi NEO4, som med andre Pi-rivaler jeg har testet så langt, den samme nøkkelingrediensen som gjorde at Pi ble den suksessen den er i dag.

Ja, Pi er en usedvanlig billig datamaskin, ja den er liten nok til å skli i lommen, og ja, du kan bruke den til å lage dine egne hjemmelagde dingser.

Men en stor del av det som gjorde Pi vellykket er stabiliteten, at den tilbyr alle disse tingene i en pakke som stort sett bare fungerer, og fjerner usikkerheten som følger med å kjøpe en $ 35 datamaskin.

År med investering fra Raspberry Pi Foundation i å forbedre kjernen på skrivebordet til Raspbian OS for å øke ytelsen, påliteligheten og funksjonene har lønnet seg godt.

Til sammenligning er NanoPI NEO4 grovere rundt kantene. Til tross for sin anstendige ytelse i benchmarks, ser det ut til å være et annet lavkost-tavle som er salmet med ujevn programvarestøtte.

Hvis du er en suser når det kommer til Linux-terminalkommandoene og ikke har noe imot å kaste deg inn muttere og bolter på et operativsystem for å finpusse ytelse og fikse funksjoner, kan dette være en-tavlemaskin for deg.

For de mindre teknisk tilbøyelige er imidlertid Raspberry Pi 3 B + ikke bare $ 15 billigere, men er fortsatt det bedre valget. Du får kanskje ikke den samme rå ytelsen, men du vil få mer sikkerhet for at styret vil fungere som forventet.

NanoPi NEO4 er tilgjengelig her for $ 50.

Spesifikasjons sammenligning: NanoPi NEO4 vs Raspberry Pi 3 Model B +

NanoPi NEO4 har en raskere prosessor og flere kjerner enn Raspberry Pi 3 Model B +

RK3399-systemet-på-en-brikke (SoC) som brukes av NanoPi NEO4 er avhengig av to sett med CPU-kjerner, en dual-core 2GHz Arm Cortex-A72 paret med en firekjerners 1, 5 GHz Arm Cortex-A53 i en Big. LITT konfigurasjon, som bytter oppgaver mellom kjerner for større effektivitet.

Raspberry Pi 3 B + har en firekjerners 1, 4 GHz Arm Cortex-A53 CPU.

NanoPi NEO4 har litt dårligere trådløs tilkobling enn Raspberry Pi 3 Model B +

NanoPi NEO4 tilbyr bare 802.11n Wi-Fi og Bluetooth 4.0, sammenlignet med 802.11ac Wi-Fi og Bluetooth 4.2 på Raspberry Pi 3 Model B +.

NanoPi NEO4 har litt raskere minne enn Raspberry Pi 3 Model B +

NanoPi NEO4 er tilgjengelig med 1 GB DDR3-1866 minne, sammenlignet med 1 GB DDR2 minne i Raspberry Pi 3 B +.

NanoPi NEO4 har raskere Ethernet enn Raspberry Pi 3 Model B +

Begge brettene har gigabit Ethernet, men hastigheten på Raspberry Pi's Ethernet begrenses ved å stole på en USB 2.0-bro, som begrenser den maksimale gjennomstrømningen til omtrent 300 Mbps.

NanoPi NEO4 har raskere USB-porter enn Raspberry Pi 3 Model B +, men færre av dem

NanoPi NEO4 har en USB 3.0-port og en USB 2.0-port, sammenlignet med de fire USB 2.0-portene på Raspberry Pi 3 B +. Når det er sagt, så ut som om USB 3.0-porten fungerte i hastigheter som kan sammenlignes med USB 2.0-portene på Raspberry Pi 3 B +.

NanoPi NEO4 Model B har raskere lagring enn Raspberry Pi 3 Model B +

Ved siden av lagring av microSD-kort, har NanoPi NEO4 et PCIe x2-grensesnitt som støtter opp til en SSD, og ​​du kan også legge til opptil 32 GB eMMC-lagring på brettet via en stikkontakt.

Raspberry Pi støtter opptil 128 GB microSD-kortlagring, og mens du kan legge til en SSD, er det nødvendig å koble den til via USB, og begrense gjennomstrømningen.

NanoPi NEO4 er omtrent halvparten av størrelsen på Raspberry Pi 3 Model B +

NanoPi NEO4 er 60mm × 45mm, sammenlignet med Raspberry Pi B + 's 85.6mm × 56.5mm. Når det er sagt, hvis du vil bruke den du vil bruke NEO4 til seriøse oppgaver, vil du sannsynligvis ønske å kjøpe opp kjøleskapet på $ 5, 99, noe som gir vesentlig vekt til brettet og brettet.

NanoPi NEO4 Model B er ikke 100% kompatibel med Raspberry Pis maskinvareutvidelser

Det er en 40-pinners utvidelsesoverskrift for tilkobling til brett, sensorer og annen maskinvare, med de første 26 pinnene som er kompatible med Raspberry Pi, noe som kan bety at brettet fungerer med noen eksisterende Pi-maskinvareutvidelser.

NanoPi NEO4 kan gi ut til 4K-skjermer og er i stand til jevn 4K-videoavspilling

NanoPi NEO4 støtter HDMI 2.0a, kan sende ut video til postbeskyttet skjermer og kan spille av 40K / 30FPS x264-kodet video jevnt, sammenlignet med Pi 3 B +, som er i stand til jevn videoavspilling i oppløsninger opp til 1080p og har en HDMI 1.3-utgang.

NanoPi NEO4 kjører færre operativsystemer enn Raspberry Pi 3 Model B +, men støtter offisielt Android

NanoPi NEO4 støtter færre åpen kildekode-operativsystemer enn Raspberry Pi, som kjører et bredt spekter av Linux-baserte stasjonære maskiner, mediesenter-systemer, samt kuriositeter som RiscOS og Plan 9.

NEO4 støtter en rekke Linux-baserte operativsystemer, inkludert en tilpasset versjon av Ubuntu 18.04, Lubuntu 16.04 og Android 8.1 (hvis du kjøper en ekstra 16 GB eMMC-modul for $ 12).

NanoPi NEO4 bruker en USB Type-C-port for strøm

NanoPi NEO4 bruker en USB Type-C-port for strømforsyningen, sammenlignet med micro USB-strømkontakten på Raspberry Pi 3 Model B +.

Opptreden

Generell ytelse: NanoPi NEO4 vs Raspberry Pi-brett

Dhrystone-referansemålet måler den generelle CPU-ytelsen, og fokuserer på beregninger ved bruk av heltall.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Whetstone-målestokken måler et annet aspekt av prosessorytelsen, denne gangen hvordan CPU håndterer flytende punktberegninger.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Brukt i superdatatesting, måler Linpack målestokken også hvor raskt en maskin kan håndtere flytende punktberegninger.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic

I alle ovennevnte CPU-tester, overgår NanoPi NEO4 vesentlig Raspberry Pi 3 Model B +.

Sysbench er et annet mål på generell CPU-ytelse - her viser en-kjerne- og fir-kjerneytelse for de to brettene.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Tilkobling: NanoPi NEO4 vs Raspberry Pi-brett

Dette iPerf-referansemålet måler hastigheten som data blir overført mellom to datamaskiner, i dette tilfellet mellom en Ethernet-kablet PC og de enkle kortmaskinene som er testet. Disse tallene er en guide snarere enn absolutte tiltak, siden nettverkshastighet kan påvirkes av mange faktorer.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic

NanoPi NEO4 leverte lignende hastigheter som Raspberry Pi 3 B + i 2, 4 GHz-båndet, men klarte ikke å oppdage 5 GHz-nettverk.

Nettlesing: NanoPi NEO4 vs Raspberry Pi-brett

Octane-referanseporteføljen gir en ide om hvordan Chromium-nettleseren i Pis standard Raspbian OS håndterer JavaScript, som er standard skriptspråk på nettet. Hvis nettleseren din er treg med JavaScript, er den treg full stopp.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Til tross for de overlegne spesifikasjonene oppnådde NanoPI NEO4 stort sett den samme poengsummen som Raspberry Pi 3 B + i Octane-referansen når den kjørte i standard Chromium-nettleser, og følte seg i praksis tregere når du surfer på flere tyngre nettsteder.

Dataoverføring: NanoPi NEO4 vs Raspberry Pi-brett

Vist er hvor lang tid det tok å overføre en 1, 3 GB Raspbian img-fil fra Pi's microSD-lagring til en påmontert 16 GB USB-pinne.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Til tross for at den hadde en USB 3.0-port, fungerte denne nominelt raskere porten med samme hastighet som USB 2.0 på Raspberry Pi 3 A +.

NanoPi NEO4 spesifikasjoner

prosessorModell: Rockchip RK3399

Antall kjerner: big.LITTLE, 64-bit Dual Core Cortex-A72 + Quad Core Cortex-A53

Frekvens: Arm Cortex-A72 (opp til 2, 0 GHz), Cortex-A53 (opp til 1, 5 GHz)

GPUMali-T864 GPU, støtter OpenGL ES1.1 / 2.0 / 3.0 / 3.1, OpenVG1.1, OpenCL, DX11 og AFBC
VPU4K VP9 og 4K 10bits H265 / H264 60fps dekoding, Dual VOP
Hukommelse1 GB DDR3-1866
OppbevaringeMMC: ingen ombord eMMC, men har en eMMC-kontakt

microSD-spor: microSD * 1 for ekstern lagring opp til 128 GB

tilkoblingEthernet: Native Gbps Ethernet

WiFi: 802.11 b / g / n, Bluetooth 4.0 kombinasjonsmodul

Antenne * 1: IPX-kontakt

AudioLydutgang: HDMI
VideoinngangÉn 4-Lane MIPI-CSI, opptil 13 megapiksler
VideoutgangHDMI * 1: HDMI 2.0a, støtter postbeskyttet, HDCP 1.4 / 2.2
USBUSB 3.0 * 1: USB 3.0 Type-A-porter

USB Type-C * 1: Støtter USB2.0 OTG og strøminngang

USB 2.0 * 2: USB 2.0 Host, den ene er Type-A, den andre er 2, 54 mm overskrift

Pin-headerGPIO1: 40pin

2 X 3V I2C, 1x 3V UART / SPI, 1 x SPDIF_TX, opptil 8 x 3V GPIOer

PCIe x2

PWM x1, PowerKey

GPIO2:

1 x 1, 8V 8ch-I2S

GPIO3:

feilsøke uart, 3V nivå, 1500000bps

USB 2.0 x1

LEDStrøm-LED (rød) * 1

GPIO-kontrollert LED (grønn) * 1

andreRTC-batteri: 2-pinners 2, 54 mm stigning gjennomgående hull

Arbeidstemperatur: -20 ℃ til 70 ℃

MaktDC 5V / 3A
OS-støtteAndroid 7.1.2 (eMMC-modul kreves)

Android 8.1 (eMMC-modul kreves)

Lubuntu 16.04 (32-bit)

FriendlyCore 18.04 (64-bit)

FriendlyDesktop 18.04 (64-bit)

Armbian (tredje)

KernelversjonLinux-4, 4-LTS

U-boot-2014, 10

PCB8 lag
Dimensjon60 * 45mm
Vekt30.25g

NanoPi NEO4.

Bilde: Nick Heath / TechRepublic

Nyhetsbrev om innovasjon

Vær kjent med smarte byer, AI, Internet of Things, VR, AR, robotikk, droner, autonom kjøring og mer av de kuleste teknologiske nyvinningene. Leveres onsdager og fredager

Registrer deg i dag

Les mer om enkle tavlemaskiner

 • Rock Pi 4 anmeldelse: Er dette Raspberry Pi-utfordreren du har lett etter?
 • Rock Pi 4: En nærmere titt på den nye Raspberry Pi-utfordreren
 • Raspberry Pi 3 Model A + anmeldelse: En $ 25 datamaskin med mye løfte
 • Raspberry Pi 3 Model B + anmeldelse: hands-on med det nye brettet
 • Hvordan Raspberry Pi ble opprettet: En visuell historie på $ 35-brettet
 • Billig, men kraftig Raspberry Pi-rival: $ 45 NanoPi Neo4 er seks-kjerne Android-kort med USB 3.0 og 4K-støtte
 • En Raspberry Pi-stil datamaskin du kan bygge selv: Blueberry Pi (ZDNet)
 • Hva er de beste Raspberry Pi-alternativene? Alt du trenger å vite om Pi-rivaler (ZDNet)

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com