Kan Nokia reise seg igjen? Spørsmålet om kultur som så det falle langt fra Apples tre

Populær visdom maler Apple som innovatøren og Nokia som plodderen. Ingenting kunne vært lenger fra sannheten. Men Nokia blir nødt til å omdirigere sine kreative energier hvis de skal reversere de synkende formuer, sier silicon.coms Jo Best.

Å si at Nokia har lidd for sent er noe av en underdrivelse. Et overskuddsvarsel, en fallende aksjekurs, et kredittbyrå som reduserer Nokias gjeldsstatus til lite mer enn søppel og usmakelige utkjøps rykter, enn si den svinnende markedsandelen.

Det er ingen tvil om at Nokias posisjon vil bli verre før den blir bedre. Beslutningen om å grøfte det ærverdige Symbian-operativsystemet til fordel for Windows Phone 7 - håndsett som kjører Microsoft mobile OS vil ikke være ute på flere måneder - vil etterlate et stort hull i produktporteføljen. Regner med at markedsandelen vil synke ytterligere og aksjekursen for å fortsette å tumle som en olympisk turner i noen tid fremover.

Mannen som har ansvaret for Nokia, administrerende direktør Stephen Elop, har bevist seg alt annet enn redd for å prøve nye ting Foto: Nokia

Nokias problemer, som enhver pubforsker av teknologien vil fortelle deg, startet med iPhone. På lanseringstidspunktet hadde ikke Nokia - og har fortsatt ikke - en seriøs utfordrer til Apple-mobilen.

Apple, er vi fortalt, er en innovatør - det gjenstår å se og den som skal slå. Halvparten av det synet er sant. Apple er den som skal se, og det er den som skal slå. Men er det en innovatør? Ikke så mye som omdømmet vil du tro.

Apples produkter klarer seg bra fordi de ikke er innovative. Det vil si at de ikke er smultet med ny teknologi eller funksjoner. Apple kirsebær plukker det beste av det andre allerede har gjort, og gjør det bedre - mer jevnt og mer intuitivt. Kunngjøringen av det siste operativsystemet iOS 5 er et godt eksempel. De mest omtalte nye funksjonene er redukser av andre teknologiselskapers arbeid: iMessage låner tungt fra BlackBerry Messenger, Notification Center har mer enn en piff av Googles Android om det.

Apples sanne innovasjon, hvis det kan kalles det, er å ta en gammel standard og gjøre den bedre. IPhones berøringsskjerm som skapte tusen tastaturløse imitatorer er tross alt ikke et nytt fenomen. Touchscreen-telefoner hadde eksistert i mange år, Apple gjorde dem bare milevis bedre.

Nokia har derimot aldri vært sjenert over å prøve noe nytt. I maskinvare, for eksempel, var det aldri kort av ideer og gjorde flere forsøk på å gjøre noe genuint annerledes med mobil design - tenk 7200, N90 eller N-Gage. Den hadde til og med sitt eget medietablett, N770, lenge før Apple noen gang gjorde det. Det var uten tvil den første som laget ekte smartmarkedss smarttelefoner.

Nokias N770-nettbrett gikk foran Apples iPad med nesten fem år. Foto: Nokia

Dessverre for Nokia fungerte det ikke alltid. Brukeropplevelsen var ofte fryktelig, den forestilte nisjen for det nye produktet eksisterte ikke.

Apple ventet, lyttet og lærte, så sine rivalers feil og laget et mer ønskelig produkt, og lot Nokia se ut som den ensomme festverten hvis gjester har gått til en kjøligere shindig.

I etter-iPhone-verdenen mistet Nokia tørsten etter den nye, og forsøkte å motvirke iPhone med en produktutvikling som gikk tilbake til sine glansår. Overraskende, og ikke tilby nye eller gamle men forbedrede brukeropplevelser, så Nokia på at markedsandelen falt.

Nylig utnevnt administrerende direktør Stephen Elop, den tidligere Microsoft-mannen som ble utnevnt til å gjenopprette Nokia, har bevist seg alt annet enn redd for å prøve nye ting: Symbian og MeeGo out, Windows Phone 7 in.

Det er et alvorlig interessant forslag. Ved å hive vognen sin til Microsofts stjerne, har Nokia kuttet seg fra et av sine tidligere styrkeområder: maskinvaredesign. I det siste var omdømmet for ...

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com