10 tips for feilsøking av nedgang i PC-systemet

Windows 7 har vært ute i nesten et år, og PC-ene du kjøpte rett etter utgivelsen kan avta nå. Brukerklager er minimale når nye PCer rulles ut. De starter raskt, og det ser ut til at programmer åpnes på et blunk. Men over tid begynner brukerne å legge merke til at systemene deres er tregere eller henge opp oftere. Selv om de mulige årsakene til systemnedgang er uendelige, identifiserer denne artikkelen 10 vanlige feilsøkingsområder du bør undersøke før du vurderer drastiske trinn som omformatering og ombruk eller kjøp av nye datamaskiner.

Merk: Denne artikkelen er også tilgjengelig som PDF-nedlasting.

1: Overoppheting av prosessor

Chipmakers har nylig jobbet for å effektivisere prosessorer, noe som betyr at de genererer mindre varme. Likevel genererer noen moderne prosessorer fremdeles mye varme. Derfor krever alle prosessorer et slags kjøleelement, vanligvis en vifte av en eller annen type. TDP-graderingen for et system indikerer i watt hvor mye varme den trygt kan spre uten å overskride den maksimale temperaturen for brikken. Når prosessortemperaturen går over spesifikasjonen, kan systemet bremse eller kjøre uberegnelig (låses opp) eller kan ganske enkelt starte på nytt. Prosessorviften kan mislykkes av flere årsaker:

 • Støv forhindrer at viften spinner jevnt.
 • Viftemotoren har sviktet.
 • Ventilatorlagrene er løse og flekker.

Ofte kan du fortelle om det er et vifteproblem ved å lytte og / eller berøre datamaskinen. En vifte som har løse lagre begynner å fusse og vibrerer saken, og skaper en karakteristisk støy. Når tiden går, vil lydene og vibrasjonene bli så fremtredende at du skifter vifte bare for å gjenvinne litt ro og ro.

Du trenger ikke alltid bytte vifte. Hvis det er dekket med støv, kan du ofte spray bort støvet med trykkluft. Men selv om du kanskje får viften i gang igjen, har levetiden sannsynligvis blitt redusert på grunn av overarbeidet. Du bør ha en ekstra vifte i reserve i tilfelle feil.

Prosessorer kan også overopphetes fordi kjøleribben ikke er plassert ordentlig over prosessoren eller den termiske pastaen ikke er av god kvalitet eller ble brukt feil (eller ikke i det hele tatt) da systemet ble bygget. Dette er mer sannsynlig å være et problem med hjemmebygde systemer, men kan skje med kommersielt produserte også. Pastaen kan brytes sammen over tid, og det kan hende du må bruke den på nytt.

Case design er et annet element som kan bidra til eller bidra til å forhindre overoppheting. Tilfeller med ekstra vifter, bedre ventilasjonsåpninger og tilstrekkelig rom inne for god luftstrøm kan koste mer, men kan gi overlegen kjøleytelse. Små saker som klemmer sammen komponenter kan forårsake overoppheting. Av denne grunn er bærbare datamaskiner med kraftige prosessorer utsatt for overoppheting.


Tips

En annen vanlig årsak til overoppheting av prosessorer er overklokking. Inntil varmen begynner å ta bompengene, tillater overklokking betydelige ytelsesforbedringer. Fordi prosessoroverklokking virkelig kan lage en prosessor, bruker de fleste dedikerte overklokkere ikke vanlige prosessorvifter. I stedet bruker de komplekse - og dyre - vannkjølingssystemer. For mer informasjon om overklokking, sjekk ut overclockers.com.


Overoppheting kan også være forårsaket av den eksterne temperaturen (det vil si temperaturen i rommet). Datamaskiner trenger ikke lenger å oppbevares i kalde rom som de gjorde i de første dagene av databehandlingen, men hvis romtemperaturen går over 80, kan det hende at datamaskinene dine viser symptomene på overoppheting. Hvis temperaturen er ubehagelig for deg, er den sannsynligvis for høy for datamaskinene dine. Tilstrekkelig ventilasjon er også viktig.

De fleste datamaskiner i dag har et alternativ for å vise CPU-temperaturen i BIOS. Det er også en rekke verktøy som vil spore temperaturen på prosessoren din og saken, for eksempel Core Temp. Hvis du vil se etter andre slike verktøy, kan du sjekke ut TechRepublics programvarebibliotek og bruke søkeordet "temperatur".

2: Dårlig RAM

Flere situasjoner kan føre til RAM-relaterte ytelsesproblemer med en bestemt maskin:

 • RAM-timing er tregere enn optimal maskinspesifikasjon.
 • RAM har mindre feil som bare vises ved detaljert testing.
 • RAM overopphetes.
 • Det er mangelfull RAM.

I gamle dager med Fast Page RAM var det en enkel sak å kjøpe ny RAM til datamaskinen din. Du trengte bare å vite hvilken hastighet hovedkortet ditt støttet og maksimalt hvert spor ville ta. I dag er det mange typer og hastigheter på RAM, og de bedre hovedkortene kan være tolerante for å bruke RAM som ikke samsvarer med hovedkortets maksimale spesifikasjoner. For eksempel kan hovedkortet ditt støtte for PC133 RAM, men vil fortsatt fungere med PC100 RAM. Men vær oppmerksom på at ytelsen reduseres hvis du installerer RAM som er tregere enn den maksimale spesifikasjonen. Noen hovedkort lar deg til og med blande hastigheter, men vil som standard være den tregeste RAM-enheten som er installert.

Mindre feil i RAM-brikker kan føre til systemnedgang og ustabilitet. De minst kostbare brikkene har ofte mindre feil som vil føre til at systemet ditt bremser eller Blå skjerm av og til. Selv om innebygde mekanismer kan tillate at systemet fortsetter å fungere, er det en ytelse som treffes når det har å gjøre med feil RAM-brikker.

I det siste var det ingen som bekymret RAM-brikkene ble varme, fordi de ikke så ut til å generere mye varme. Men det er endret med nyere RAM-typer, spesielt SDRAM. For å kontrollere for overoppheting, åpne datamaskinens koffert, slå av strømmen og trekk ut støpselet. Jord deg selv og ta på plasten på en av RAM-brikkene dine. Au! De blir ganske varme. Hvis du finner ut at RAM-brikkene dine blir overopphetet, bør du vurdere å kjøpe en egen vifte for å avkjøle minnet. Hvis hovedkortet ikke støtter en RAM-vifte, kan det hende du kan få nok ekstra kjøling ved å installere et viftekort som kobles til et PCI-spor.

En vanlig årsak til dårlig ytelse som er relatert til RAM, er selvfølgelig ganske enkelt å ikke ha nok av den. Moderne operativsystemer som Windows 7 og dagens ressurssultne applikasjoner, kombinert med vår økende tendens til ekstrem multitasking, resulterer i et behov for mer RAM. De minimale spesifiserte systemkravene reduserer det kanskje ikke hvis du driver med masse multimedia eller kjører andre minnekrevende applikasjoner. 32-biters Windows er begrenset til å bruke 4 GB RAM, men 64-biters Windows 7 kan håndtere fra 8 til 192 GB, avhengig av utgave. Hvis systemet tillater det, kan du ofte øke ytelsen ved å legge til mer RAM.

3: Problemer med harddisken

Tradisjonelle harddisker er mekaniske enheter som til slutt slites ut. Det er mange tegn på overhengende svikt før en harddisk til slutt gir opp. Noen av disse skiltene inkluderer:

 • Sakte tilgangstider på den berørte stasjonen.
 • Et økende antall dårlige sektorer når du kjører scandisk og chkdsk.
 • Uforklarte blå skjermer.
 • Intermittente oppstartsfeil.
 • En "Overhengende harddiskfeil" -advarsel.

Det kan være vanskelig å oppdage en harddisk som svikter fordi de tidlige tegnene er subtile. Erfarne datamaskinfolk kan ofte høre en endring i vanlig diskspinn. Etter at disken forverres ytterligere, vil du se systemet sakte til å gjennomsøke. Skriveprosesser vil ta lang tid når systemet prøver å finne gode blokker å skrive til. (Dette vil skje hvis du bruker et robust filsystem som NTFS; andre filsystemer vil trolig blåskjerm datamaskinen.)

Når du merker at systemet går tregere, kjører du skandisk eller chkdsk, avhengig av operativsystem. Hvis du merker en dårlig sektor der det eksisterte en god sektor tidligere, er det en anelse om at disken går dårlig. Sikkerhetskopier dataene på disken og forbered deg på at de snart mislykkes. Forsikre deg om at du har en ledig disk klar, slik at du kan bytte den ut når den svikter eller bytte ut disken så snart du merker de tidlige tegnene på feil.

Diskstøy og scandisk / chkdsk er de beste indikatorene for å identifisere en sviktende stasjon som fører til systemnedgang. Imidlertid, hvis du administrerer et system eksternt, eller ikke kan ta ned systemet for en fullstendig chkdsk / R, kan du bruke verktøy som overvåker diskhelse, for eksempel Executive Software's DiskAlert.

Du kan også få en advarsel fra SMART harddisker om at feilen er overhengende. Noen ganger får du disse advarslene når harddisken er fin, på grunn av problemer med harddisken enhetsdriveren, brikkesettdriveren eller måten BIOS kobler til stasjonen. Se etter nyere versjoner av driverne og BIOS firmware.

Selv om den fungerer som den skal, kan harddisken være en flaskehals som bremser resten av systemet. Se neste element for mer informasjon om hva du kan gjøre med det.

4: Disktype og grensesnitt

Det var en gang å kjøpe en harddisk for å jobbe med systemet ditt. I dag er ting mer komplisert, med mange typer stasjoner tilgjengelig, som tilbyr forskjellige ytelsesnivåer. De fleste moderne hovedkort vil støtte mer enn én type.

For best ytelse, kan det være lurt å dumpe de gamle IDE PATA-stasjonene og oppgradere til SATA, som kommer i flere hastigheter fra 1, 5 Gb / s til 6 Gb / s. Det er klart de raskere stasjonene også blir dyrere. Noen nye datamaskiner har også eSATA-kontakter for tilkobling av en SATA-stasjon eksternt. Andre alternativer for å feste stasjoner eksternt inkluderer USB og Firewire / IEEE 1394.

Sakte nedganger kan være forårsaket av installering av programmer eller ofte brukte filer på sakte eksterne stasjoner. Hvis du må bruke eksterne stasjoner for slike filer, kan du gå med den nyeste versjonen, for eksempel USB 3.0 (som er opptil fire ganger raskere enn USB 2.0) eller Firewire 800. Hvis du ikke har porter for å støtte den raskere versjonen, kan installere et kort for å legge til støtte.

Nye Solid State Drive (SSD-er), som vanligvis kobles via SATA, kan ofte gi bedre ytelse enn andre stasjonstyper, men koster mye mer per GB lagringsplass. Windows 7 inkluderer støtte for TRIM, som optimaliserer SSD-ytelse. SCSI-stasjoner er fremdeles også rundt, spesielt i form av Serial Attached SCSI (SAS) med supersnelle tilgangstider - men de er dyre og bråkete og brukes først og fremst til servere.

5: BIOS-innstillinger

En ofte ignorert årsak til systemnedgang er maskinens BIOS-innstillinger. De fleste godtar BIOS-innstillingene slik de ble konfigurert på fabrikken og lar dem være som de er. Imidlertid kan det være sakte hvis BIOS-innstillingene ikke samsvarer med den optimale maskinkonfigurasjonen. Ofte kan du forbedre maskinens ytelse ved å undersøke hovedkortets optimale BIOS-innstillinger, som kanskje ikke er de samme som fabrikkstandardene.

Det er ingen sentralisert database med optimale BIOS-innstillinger, men du kan bruke en søkemotor som Google eller Bing og bruke hovedkortnavnet og BIOS som nøkkelord for å finne de riktige innstillingene.

6: Windows-tjenester

Mange Windows-tjenester er aktivert som standard. Mange av disse tjenestene er imidlertid ikke nødvendige for at maskinen din skal fungere ordentlig. Du bør gå gjennom tjenestene som kjører på Windows XP / Vista / 7-datamaskinen og deaktivere de du ikke trenger.

En måte å se hvilke tjenester som kjører, er å bruke Tjenesteprogrammet som finnes i menyen Administrasjonsverktøy. I Windows 7 klikker du på Start og skriver "Tjenester" i søkefeltet, og deretter velger du Component Services. I konsolens venstre rute klikker du på Tjenester (Lokal) for å vise listen over tjenester, vist i figur A.

Figur A

Bruk Component Services-konsollen for å identifisere tjenestene som kjører på systemet ditt.
Viktig informasjon i tjenestekonsollen inkluderer tjenestenavn, status og oppstartstype. Du kan få flere detaljer om en tjeneste ved å dobbeltklikke på den for å få frem tjenestens egenskaper, vist i figur B.

Figur B

Egenskapsarket for tjenesten gir detaljert informasjon.

Du kan stoppe tjenesten ved å klikke på Stopp-knappen. Hvis du er sikker på at du ikke trenger tjenesten, klikker du på pil ned i nedtrekkslisten Oppstarttype og setter tjenesten til Deaktivert. Hvis du ikke er sikker på om du trenger tjenesten, endrer du Startup Type til Manual. Da har du muligheten til å starte tjenesten manuelt hvis du finner ut at du trenger den.

En annen måte å kontrollere hvilke tjenester som starter, er å bruke msconfig-verktøyet (se figur C ). I Windows 7 klikker du på Start og skriver inn msconfig i søkefeltet. Klikk msconfig.exe.

Figur C

Bruk verktøyet Systemkonfigurasjon til å kontrollere atferden til tjenester.

Merk at noen sikre Microsoft-tjenester ikke kan deaktiveres. Disse anses som essensielle for å kjøre datamaskinen. Hvis du vil ha en liste over noen Windows 7-tjenester du kanskje kan deaktivere, se Deaktiver uønskede tjenester og fremskynde Windows 7.

7: Runaway-prosesser

Kjørte prosesser tar opp alle prosessorenes sykluser. De vanlige mistenkte er dårlig skrevet enhetsdrivere og eldre programvare installert i et nyere operativsystem. Du kan identifisere en løpende prosess ved å se på prosesslisten i Windows Task Manager (se figur D ). Enhver prosess som tar nesten 100 prosent av behandlingstiden, er sannsynligvis en løpsk prosess.

Figur D

Bruk Oppgavebehandling for å identifisere prosesser som bremser systemet.

Vi ser imidlertid et unntak fra denne regelen hvis vi klikker på knappen for å vise prosesser fra alle brukere. På et jevnt kjørende system bør System Idle Process konsumere mesteparten av prosessorsyklusene mesteparten av tiden. Hvis noen annen prosess skulle ta opp 98 prosent av prosessorsyklusene, kan det hende du har en løpsprosess.

Hvis du finner en løpsprosess, kan du høyreklikke på den og klikke på Avslutt prosess-kommandoen. Du må kanskje stoppe noen prosesser, for eksempel løpende systemtjenester, fra Tjenestekonsollen. Hvis du ikke kan stoppe tjenesten ved å bruke konsollen, kan det hende du må starte systemet på nytt. Noen ganger kreves det en hard omstart.

For mer detaljert informasjon om å kjøre prosesser, sjekk ut Process Explorer 12.04, vist i figur E. Dette er et praktisk lite verktøy skrevet av Mark Russinovich som inkluderer kraftige søkefunksjoner.

Figur E

Process Explorer gir deg mer detaljert informasjon om kjører prosesser.
8: Diskfragmentering

Når filer blir lagt til, slettet og endret på en disk, kan innholdet i filen spres over sektorer som ligger i forskjellige regioner på disken. Dette er filfragmentering. Alle Windows-operativsystemer etter Windows NT har innebygde diskdefragmenteringsverktøy, men det er også tilgjengelige tredjepartsprogrammer som gir deg flere alternativer.

Hvis du har tradisjonelle harddisker, kan diskfragmentering redusere maskinen din betydelig. Diskhodene må bevege seg frem og tilbake mens de søker etter alle fragmentene i en fil. En vanlig årsak til diskfragmentering er en disk som er for full. Du bør holde 20 prosent til 25 prosent av harddisken din ledig for å minimere filfragmentering og forbedre defragmentatorens evne til å defragmentere disken. Så hvis en disk er for full, flytter du noen filer fra stasjonen og starter defragmenteren på nytt.

Merk at SSD-er fungerer annerledes og kan få tilgang til ethvert sted på stasjonen i løpet av omtrent samme tid. Dermed trenger de ikke defragmenteres.

9: Bakgrunnsapplikasjoner

Har du noen gang besøkt en sluttbrukerens skrivebord og lagt merke til et dusin ikoner i systemstatusfeltet? Hvert ikon representerer en prosess som kjører i forgrunnen eller bakgrunnen. De fleste av dem kjører i bakgrunnen, slik at brukerne kanskje ikke er klar over at de kjører mer enn 20 applikasjoner samtidig.

Dette skyldes at applikasjoner starter automatisk i bakgrunnen. Du finner disse programmene i Oppstart-fanen i systemkonfigurasjonsverktøyet, som vist i figur F. Fjern merket i ruten for å deaktivere at programmet starter ved oppstart.

Figur F

Du kan deaktivere programmer fra å starte når du starter Windows.
10: Problemer med filsystem og visningsalternativer

Noen filsystemer fungerer bedre enn andre for store diskpartisjoner. Windows 7 skal alltid bruke NTFS-filsystemet for best ytelse.

Å rydde opp i filsystemet vil også bidra til å øke ytelsen. Du kan bruke Diskopprydding verktøyet for å:

 • Fjern midlertidige Internett-filer.
 • Fjern nedlastede programfiler (for eksempel Microsoft ActiveX-kontroller og Java-appleter).
 • Tøm papirkurven.
 • Fjern midlertidige filer fra Windows, for eksempel feilrapporter.
 • Fjern valgfrie Windows-komponenter du ikke bruker.
 • Fjern installerte programmer du ikke lenger bruker.
 • Fjern ubrukte gjenopprettingspunkter og skyggekopier fra System Restore.

Hvis du vil kjøre Disk Cleanup i Windows 7, klikker du på Start og skriver "Disk Cleanup" i søkefeltet. Velg stasjonen du vil rydde opp.

En annen måte å øke ytelsen er ved å slå av noen av de visuelle effektene som gjør at Windows 7 ser kult ut, men bruker verdifulle systemressurser. I Kontrollpanel klikker du på System-appleten og i venstre rute klikker du på Avanserte systeminnstillinger. Under ytelse klikker du på Innstillinger-knappen og deretter på Visuelle effekter-fanen. Her kan du deaktivere valgte Aero-effekter eller bare klikke på Juster for best ytelse, som vist i figur G, som deaktiverer dem alle.

Figur G

Du kan slå av valgte (eller alle) visuelle effekter for å øke ytelsen.

Konklusjon

Når du feilsøker en systemnedgang, bør du alltid se etter potensielle maskinvareproblemer først. Deretter kan du undersøke de vanlige programvareproblemene. Hvis du bruker en systematisk feilsøkingsplan, bør du kunne forbedre ytelsen til de fleste datamaskiner som lider av systemnedgang.


© Copyright 2021 | pepebotifarra.com