10 vanlige feil du bør unngå når du blinker BIOS

BIOS (Basic Input / Output System) er avgjørende for at datamaskinen skal fungere ordentlig. Det er den første koden som blir utført ved oppstart og definerer hvordan hovedkortet ditt skal kommunisere med systemets maskinvarekomponenter.

Beslutningen om å blinke på BIOS-en skal ikke tas lett. Det er viktig at du gjør det feilfritt hvis du fremdeles vil kunne bruke datamaskinen.

I forbindelse med denne artikkelen skal jeg anta at du forstår risikoen ved å blinke BIOS og har en god grunn til å oppgradere din eksisterende BIOS. Hvis du ikke er kjent med det grunnleggende om å blinke BIOS, eller hvis du ikke er 100 prosent sikker på at å blinke BIOS er riktig ting å gjøre, kan du lese følges artikkelen Tre gode grunner for å blinke BIOS.

Ansvarsfraskrivelse: Blinking av BIOS feil kan føre til et ubrukelig system. Flash BIOS på egen risiko.

Jeg har detaljert ti vanlige feil som blir gjort under en BIOS-oppgradering som er oppført i rekkefølge fra begynnelsen til slutten av BIOS blinkende prosess.

1. Feilidentifikasjon av hovedkortets / modell- / revisjonsnummeret til hovedkortet ditt

Hvis du bygde datamaskinen din, kjenner du merke til hovedkortet du kjøpte, og du vil sannsynligvis også vite modellnummeret. Revisjonsnummeret er kanskje mindre godt kjent for deg.

Hvis du kjøpte datamaskinen din forhåndsbygd, som de fleste gjør, vet du sannsynligvis ikke hva som er under panseret. Du kan kanskje få informasjonen ved å skrive inn serienummeret til PC-en på et nettsted, men når det gjelder å blinke BIOS-en din, må du være 100 prosent nøyaktig og informasjonen på nettstedet kan være feil. Den eneste måten å vite sikkert at hovedkortet ditt lager er å hoppe av sidepanelet eller åpne saken og ta en titt. Se etter produsent, modellnummer og et revisjonsnummer.

Hovedkortmerke er skrevet ut på hovedkortet. Får ikke navnet fra fansen.

Hovedkortmodellen kan skrives ut på hovedkortet eller som i dette tilfellet, på et klistremerke plassert på hovedkortet.

Du kan også få relevant informasjon fra det første POST-skjermbildet. Den første linjen øverst til venstre på skjermen viser BIOS-produsenten og -versjonen. Den andre linjen viser hovedkortmodellen, BIOS-versjonen og datoen. Nederst til venstre på skjermen viser BIOS-versjonsdato, hovedkortmodell og BIOS ID.

Første POST-skjerm som viser hovedkortmodell og BIOS-informasjon

eSupport.com har et BIOS-skanningsprogram for nettleserplugin som fungerer med IE Explorer og Firefox. Du kan bruke den til å bekrefte informasjonen du har fått fra en visuell inspeksjon av hovedkortet, men ikke som eneste kilde til informasjon.

Wims BIOS-nettsted hevder at pluginen ikke har adware eller spyware, men bruker den på egen risiko. Vista-brukere må kjøre IE Explorer eller Firefox som administrator for å tillate det å fungere.

Et skjermbilde av resultatene av den gratis BIOS Device Driver Update Enquiry

Jeg kunne ikke finne et revisjonsnummer på hovedkortet mitt. Den første POST-skjermen og BIOS-skanningen nevner heller ikke en. Hele modellnavnet på brettet mitt er 975X7AB-8EKRS2H. Det er imidlertid en 975X7AB-2.0-8EKRS2H-versjon av hovedkortet mitt, noe som gjør riktig identifikasjon av hovedkortet mitt veldig viktig når det gjelder å finne og laste ned riktig BIOS-oppdateringsfil.

2. Unnlater å undersøke eller forstå BIOS-oppdateringsdetaljene

Selv ordentlig undersøkelser av endringene i BIOS-oppgraderingene er kanskje ikke nok til å forstå nøyaktig hva som ble endret. Ofte er disse BIOS-oppgraderingsnotatene skrevet av teknikere med liten eller dårlig kunnskap om engelsk, og sjelden er detaljene notert i sin helhet. Det er ikke uvanlig å finne noe som ligner på dette.

 X38-002A BIOS Upgrade 21/10/2007 Fix to E6400 S3 CV problem 

Det er flere problemer med dette. Du må vite hva E6400 og S3 er. Selv etter å ha fått vite at en E6400 er en Intel Core 2 Duo CPU og S3 er en av fire søvnfunksjoner i PCens strøminnstillinger, må du da vite om du har en E6400 CPU. Hvis du gjør det, bruker du S3 STR (Suspend To RAM) Sleep-alternativet i Windows og har problemer med det?

Du kan ikke forvente at hovedkortprodusenten din skal forklare hva E6400 og S3 betyr, men de skal kunne forklare hva problemet var som ble løst. Kanskje hvis flere ba om dette, kan mer detaljert informasjon bli inkludert i BIOS-oppdateringsnotatene i fremtiden.

De fleste BIOS-oppdateringene er kumulative . Du må gjennomgå alle BIOS-oppdateringsnotatene etter den nåværende BIOS-versjonen for å vite alle endringene som er gjort med den siste oppgraderingsversjonen.

3. Blinker BIOS for en løsning som ikke er nødvendig

Som du ser av eksemplet over, er det ofte vanskelig å forstå nøyaktig hvilken løsning som ble implementert med en BIOS-oppgradering. Det er like vanskelig for den gjennomsnittlige PC-brukeren å finne ut om noe av maskinvaren i systemet deres er inkludert i fiksen. Som en tommelfingerregel hvis datamaskinen fungerer normalt, må du la den være i fred.

Hvis du er usikker på om en BIOS-oppdatering vil løse et problem du har med PCen din, kan du be om mer informasjon fra produsenten. Vær 100 prosent sikker på at BIOS-oppdateringen vil løse eventuelle problemer du måtte ha før du blinker BIOS. Håper en BIOS-oppdatering vil fikse et problem som du opplever er en dårlig grunn til å risikere en BIOS-blits.

4. Blinker BIOS med feil BIOS-fil

De fleste BIOS-oppdateringer kommer som en zip-fil som inneholder den binære kodefilen, flash-verktøyet og noen ganger en README-fil. Å blinke det slettbare minnet på BIOS med feil kode er nesten sikkert å forårsake feil neste gang du prøver å starte opp. Vær forsiktig når du velger filen. Mange hovedkortmodellnavn er like hos en enkelt produsent. Last ned filen for nøyaktig merke / modell / revisjon av hovedkortet ditt.

Blitsverktøyet som er inkludert i nedlastingen, skal samsvare med BIOS-produsentinformasjonen på den første POST-skjermen. I eksemplet over har jeg en BIOS fra Phoenix Technologies (Phoenix Technologies og Award fusjonert i 1998). Den eldre versjonen av Award flash-verktøyet som jeg mottok i BIOS-oppdateringsfilen min, ble kalt AWDFLASH.EXE. Den siste versjonen heter AFU869.EXE. Forkortelsen AFU står for Award Flash Update Utility. Det står også tilfeldig for hva som skjer hvis blitsen din går dårlig.

5. Bruke en utdatert versjon av produsentens flashverktøy eller verktøy

Du kan bli fristet til å trekke ut CD-en som fulgte med hovedkortet eller datamaskinen og bruke verktøyene på CD-en til å blinke på BIOS. Det er vel verdt din tid å laste ned de nyeste verktøyene fra hovedkortprodusenten eller datamaskinprodusenten. Det er vanligvis en god grunn til at en ny versjon av flash-programmet har blitt gjort tilgjengelig.

Du må gå til hovedkortprodusenten eller datamaskinprodusentens nettsted for å laste ned den nyeste versjonen av BIOS-koden uansett, så planlegger å laste ned de nyeste blinkende verktøyene eller verktøyene samtidig.

6. Å ikke følge eller forstå hovedkortprodusentens spesifikke instruksjoner

De fleste av dere som leser denne artikkelen og vurderer en BIOS-oppgradering, er sannsynligvis av mannlig overtalelse. Som meg liker du sannsynligvis ikke å lese og følge instruksjoner. Dette er en gang når det er viktig å lese og følge produsentens instruksjoner fra hovedkortet. Hvert hovedkort har spesifikke trinn som må følges for at oppgraderingen skal lykkes.

Et eksempel på dette er en jumper på noen hovedkort eller en innstilling i noen BIOSer som må endres for å muliggjøre BIOS-minneskriving.

Instruksjoner for å blinke ditt merke av hovedkort kan vanligvis finnes på produsentens nettsted. Spesifikke instruksjoner er noen ganger plassert i en README.txt-fil som følger med BIOS flash-fil. Se etter og les instruksjonene i denne filen nøye.

Hvis du har lest alle trinnene som trengs for å blinke BIOS og det er noen trinn du ikke forstår, kan du få hjelp fra produsenten eller vurdere å ha en profesjonell utføre installasjonen for deg.

7. Blinker BIOS uten UPS eller ved høyere risikotider

Det er best å blinke BIOS med en UPS installert for å gi sikkerhetskopieringskraft til systemet ditt. Et strømavbrudd eller feil under blitsen vil føre til at oppgraderingen mislykkes, og du vil ikke kunne starte opp datamaskinen.

Ikke anta at dette ikke kan skje med deg. Jeg konverterte filsystemet på rotstasjonen på en PC en gang klokken 02.00 om morgenen da jeg hørte en høy pop utenfor. Lysene blinket og konverteringen mislyktes. Tilsynelatende hadde det blåst en transformator i nabolaget og avbrutt kraften min akkurat lenge nok til å ødelegge dagen min, eller rettere sagt natten. Jeg måtte installere operativsystemet fra bunnen av.

Hvis du ikke har tilgang til en UPS, kan du blinke på BIOS på sene kvelder eller når risikoen for strømbrudd er lavere. Unngå å blinke BIOS under tordenvær, vindfulle dager, høy topp elektrisk bruk, prime kjøretid eller annen tid når strømbrudd er mer sannsynlig.

8. Blinker BIOS fra Windows med andre programmer som kjører

Å blinke BIOS-en fra Windows frarådes universelt av produsenter av hovedkort. Hvis du absolutt må blinke BIOS-en fra Windows og er villig til å akseptere tilleggsrisikoen, kan du lukke alle kjørende applikasjoner og unødvendige prosesser. Antivirusprosesser som kjører i bakgrunnen er beryktet for å forårsake problemer.

TechRepublic har en liste over tjenester som kan deaktiveres i XP og i Vista.

9. Blinker et overklokket system

Noe informasjon jeg fant mens jeg undersøkte denne artikkelen, anbefalte ikke å blinke PC-en din mens den er overklokket. Du kan være i stand til å blinke det overklokkede systemet ditt, men hvorfor ta de ekstra risikoene? Jeg anbefaler ikke overklokking bortsett fra de mest erfarne brukerne med minimale endringer og bare med god grunn. Hvis du har en overklokket PC, bør du være kjent nok med BIOS til å kunne tilbakestille innstillingene til standardverdiene. Spill det trygt og gass.

10. Mislykkes i å ha en gjenopprettingsplan hvis BIOS-blitsen mislykkes

Når ting går galt er det lurt å ha en utvinningsplan. Hvis flash-verktøyet tilbyr det, må du ta en sikkerhetskopi av din eksisterende BIOS-kode. Hvis dette alternativet ikke er tilgjengelig, kan du laste ned en kopi av din nåværende BIOS-versjon eller finne et verktøy som sikkerhetskopierer din nåværende BIOS-kode. Den originale BIOS-filen skal være på en oppstartbar diskett med blitsverktøyet og klar til å installere.

Forbered deg på forhånd for en diskettlesefeil ved å lage oppstartbare sikkerhetskopier å ha på hånden. Merk diskettene dine med BIOS-versjonen for å vite hvilke som er de nye, og hvilke er de originale versjonene. Det er også en god idé å kopiere filene til en Temp-katalog på harddisken for å bekrefte at filene kan leses, eller du kan kjøre CHKDSK for å bekrefte at det ikke er noen dårlige sektorer på disketten.

Undersøk mulige gjenopprettingsalternativer på forhånd og skriv dem ut. Et eksempel på dette for noen Dell PC-er er BIOS Boot Block Jumper J7D2 instruksjoner.

Hvis du planlegger en feil, vil du være mindre sannsynlig å få panikk hvis en oppstår. Hvis en feil oppstår med deg, ikke slå av datamaskinen. En mislykket blits betyr at BIOS sannsynligvis er skadet og omstart vil mislykkes. Hold støttenummeret for datamaskinen din skrevet ned og tilgjengelig.

Planlegg for verste fall; vurdere å holde en sikkerhetskopi-PC hendig og klar til bruk.

Det endelige ordet

Hvis du har lagt merke til noen temaer i denne artikkelen, er du ganske oppfatning, tålmodig leser:

  • Forbered, forbered, forbered!
  • Minimer risikoen
  • Bli utdannet og gjør research
  • Dobbelt og trippel sjekk arbeidet ditt

Jeg håper at disse ti tipsene vil hjelpe deg neste gang du oppgraderer BIOS. Glad blinking til deg.

Tilleggsressurser

  • TECHARP - Detaljerte forklaringer på forskjellige BIOS-innstillinger.
  • Intel - BIOS-innstillinger ordbok for stasjonære hovedkort.
  • BIOSFLASH - Bra BIOS-flash-hvordan du gjør det.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com