Typekit gjør det enkelt å bruke skrifter på nettet

En av de mest frustrerende sidene ved å jobbe på et nettsted er spørsmålet om skrifter. Det er to store snublesteiner når det kommer til skrifter på nettet. Den første er den tekniske slutten på å bruke skriftene. I lang tid var dette et stort problem, men det er løst nå som CSS har muligheten til å referere til en font for nedlasting.

Det mye større problemet er lisensiering. Fontstøperier har en tendens til å ha svært restriktive lisensvilkår, som en holdover fra trykkedagene. For noen år siden kjøpte jeg for eksempel en font for bruk på et nettsted, men lisensen er bare for trykte og gjengitte bilder, og det er en enkeltseters lisens. Hva dette betyr for meg er at selv om skrifttypen er nydelig og veldig lesbar på skjermen, kan jeg ikke bruke den på nettstedet mitt, bortsett fra som en skrift i et bilde. Til tross for at jeg har den tekniske muligheten til å plassere skriften på nettstedet mitt med CSS, ville jeg være i strid med lisensen. Da jeg spurte støperiet om hva jeg måtte gjøre for å lisensiere skriften for nettbruk, fikk jeg beskjed om at de foreløpig fant ut av det. Det er ingen overraskelse (og liten hemmelighet) at skriftbruk utenfor lisensvilkårene er utbredt på nettet. Det er for enkelt å gjøre, og støperiene gjør det for vanskelig og dyrt å gjøre det riktig.

Den gode nyheten er at det er en løsning. For et år siden, kom jeg over et nettsted som heter Typekit, som for øyeblikket drives av Adobe. Typekit lar meg lisensfonter for bruk på nettet og enkelt legge dem på nettstedet mitt, og det lar også fontstøperiene få betalt. Nettleserstøtten er bred nok til at jeg føler meg komfortabel med å bruke den, som alltid er en bekymring på nettet. Noen tredjepartsstøperier lar deg også installere skriftene deres på Typekit, slik at du kan bruke dem som en enkelt tilgangsmekanisme.

Typekit er veldig rimelig, og kommer i en rekke planer. Det er en enkel, gratis plan og en veldig lav personlig plan. Gratisplanen er svært begrenset (litt over 200 skrifter, og du må vise Typekit-merket på nettstedet ditt); den personlige planen er litt mindre begrensende. Jeg meldte meg på Portfolio-kontoen, som gir meg full tilgang til fontbiblioteket, lar meg bruke skriftene på ubegrensede nettsteder, og bruke så mange skrifter jeg vil, alt for $ 49.99 / år. De nedre planene har begrensninger for antall nettsteder skriftene kan brukes på, og antall skrifter som kan brukes.

Når du har registrert deg for kontoen din, blir du bedt om å navngi det første "settet" ditt og oppgi URL-adressene som det er tilgang til fra. (Et "sett" representerer et nettsted.) Etter at du har gjort det, får du to HTML-koder for å lime inn i koden på nettstedet. Kopier koden ned, så er du klar til å bla gjennom biblioteket. Biblioteket er enkelt å bruke, og det lar deg filtrere etter ting som skriftvekt og hvis det anbefales for overskrifter eller blokker med tekst.

Når du finner en font som du vil bruke på nettstedet ditt, legger du den til i "settet". Dette bringer opp en dialog ( figur A ) som lar deg velge hvilke undertyper (som fet skrift, kursiv osv.) Som du vil ha tilgjengelig, og den viser størrelsen på nedlastingen den vil kreve. For raske nedlastingshastigheter bør du selvfølgelig arbeide for å minimere skriftene du bruker. I dialogboksen kan du også legge til CSS-velgere som vil bruke skriften. Figur A

Konfigurere skriften for bruk (Klikk på bildet for å forstørre.)

I tillegg til CSS-velgerne, vil Typekit gjøre skriftsiden direkte tilgjengelig for din CSS. Klikk på koblingen Bruke skrifter i CSS i dialogboksen for å se hvordan du bruker dem.

Konklusjon

Det tok meg bare noen minutter å gå fra å se på Typekit til å ha skrifttypene på nettstedet mitt. Jeg har alltid vært opptatt av riktig, lovlig bruk av forskjellige opphavsrettsbeskyttede materialer, og lisensvilkårene for skrifter er spesielt forvirrende. Takket være Typekit har jeg en kilde til lovlig lisensierte skrifter som er et blunk å bruke, og det krever ikke at jeg laster opp eller vedlikeholder filer. Jeg kunne ikke være lykkeligere.

J.Ja

Hold dine tekniske ferdigheter oppdatert ved å registrere deg på TechRepublics gratis nyhetsbrev om Software Engineer, levert hver tirsdag.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com