Galleri: Installere og bruke mono på Ubuntu

To av de mest populære emnene på Builder AU, og faktisk i den bredere bransjen, er Microsofts .NET-rammeverk og Linux-utvikling og administrasjon.

Det meste av tiden er de to i konflikt, og det er sjelden å finne en utvikler som trenger å vite om begge deler. Mange mennesker er ikke klar over at du kan kombinere de to ved å bruke Open Source-monoprosjektet. Denne artikkelen vil komme i gang med å installere mono og kjøre grunnleggende .NET-applikasjoner på Linux

Først må du installere mono ved å bruke apt-get . Det er en god ide å installere to andre pakker på dette punktet: monodevelop - et interaktivt mono-utviklingsmiljø som på noen måter ligner Visual Studio .NET (selv om det ikke er så nært sofistikert), og monodoc som gir hjelp og teknisk dokumentasjon.

Bare start opp en rotterminal og skriv:

% apt-get install mono monodevelop monodoc

Når du er ferdig, har du en mono-implementering klar til å gå, men mens du er inne på det, kan du like godt inkludere noen av tilleggene du trenger.

% apt-get install mono-utils mono-xsp monodoc-http

mono-utils gir noen kommandolinjeværktøy som er nyttige hvis du skal gjøre en del av utviklingen din fra terminalen. monodoc-http gir monodoc manualene som en webtjeneste, som krever at mono-xsp frittstående webserver skal fungere. mono inneholder mcs mono C # -kompilatoren, men den kompilerer bare .NET 1.1-koden, hvis du vil bruke funksjonene til .NET 2.0 C # (for eksempel ekstremt nyttig generikk), trenger du gmcs :

% apt-get install mono-gmcs

Hvis du planlegger å bruke monodevelop til å skrive koden, kan du installere noen få pakker til for SVN, Java, NUnit, Boo og MonoQuery-støtte:

% apt-get install monodevelop-versioncontrol monodevelop-java monodevelop-nunit monodevelop-boo monodevelop-query

På samme måte, hvis du planlegger å bruke monodoc (anbefales på det sterkeste), kan du installere manualer for hvilke verktøysett du vil bruke:

% apt-get install monodoc-nunit-manual monodoc-ipod-manual monodoc-gtk2.0-manual

La oss ta en titt på noen av verktøyene vi nettopp har installert før vi begynner på koden. Monodoc-nettleseren lar deg vise monorelaterte håndbøker du har installert, inkludert den nyttige C # språk spesifikasjonsreferansen.

Eller, hvis du foretrekker det, kan du lese dokumentasjonen i nettleseren. monodoc-http programmet starter opp en XSP-server som kjører lokalt, slik at du kan koble til den i hvilken som helst nettleser:

Du kan også starte opp monodevelop IDE nå hvis du ønsker det, selv om du ikke trenger noe så kraftig for eksemplene vi skal se på.

La oss nå sjekke at hele saken fungerer ved å prøve ut noen kode. Ta standard C # Hello World-programmet:

 bruker System; navneareal Hello {class HelloWorld {public static void Main (string  args) {Console.WriteLine ("Hello World!"); }}} 

Sett sammen den ved å bruke mcs og kjør den med kommandomonoen. Og resultatet:

Det fungerer, men det er et helt trivielt eksempel, og det inkluderer ikke den mest brukte delen av .NET: Windows Forms. La oss se om en enkel Windows Forms-applikasjon vil fungere. Forsikre deg først om at du har installert de relevante bibliotekene:

 % apt-get install libmono-winforms1.0-cil libmono-winforms2.0-cil 

Nå kildekoden:

 bruker System; bruker System.Windows.Forms; navneareal HelloClickWorld {public class Hello: Form {public static void Main (string  args) {Application.Run (new Hello ()); } offentlig Hello () {Button button = new Button (); button.Text = "Klikk ..."; knapp.Klikk + = ny EventHandler (Knapp_Klikk); Kontroller.Legg til (knapp); } privat tomrom Button_Click (objekt avsender, EventArgs e) {MessageBox.Show ("Hello Click World!"); }}} 

Å kompilere til montering denne gangen er litt mer komplisert, siden du må fortelle C # -kompilatoren om å inkludere biblioteket for Windows Forms:

 % mcs -r: System.Windows.Forms hiclickworld.cs% mono hiclickworld.exe 

Endelig må vi sørge for at ASP.NET vil fungere like bra. Lagre følgende som index.aspx :

 void Button1_Click (objekt avsender, EventArgs e) {Label1.Text = "Hei Klikk verden!"; } Hei Verden 

Start deretter en xsp-server i den katalogen.

Til slutt, pek nettleseren din på http: // localhost: 8080 / og sjekk den splitter nye Linux-bygget ASP.NET-siden:

Hvis alt fungerer så langt, har du en fullstendig fungerende monoinstallasjon, og du bør kunne bygge applikasjoner på enten Linux eller Windows og distribuere dem på begge systemer.

Vær advart, mono er ikke en perfekt erstatning, det er deler av. NET-rammeverket som for øyeblikket ikke er implementert, spesielt innen Windows Forms, så vær veldig forsiktig hvis du ønsker å implementere noe komplisert i mono, eller migrere en eksisterende .NET-prosjekt.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com