Utviklere bryr seg fortsatt mye om open source-lisenser

Bilde: Ildo Frazao, Getty Images / iStockphoto

Rask! Navn det viktigste utviklerne vurderer når de bestemmer seg for om de skal bruke et open source-prosjekt. Kodekvalitet? Sikkerhet? God dokumentasjon?

Nei. Nei.

Selv om hver av disse er viktige, er porten til å bruke et open source-prosjekt lisensen som styrer det, ifølge en felles undersøkelse fra Tidelift og The New Stack. Åttiseks prosent av de spurte i undersøkelsen siterte en "akseptabel åpen kildekodelisens" som viktig for beslutningen om å bruke en åpen kildekodepakke, med 61% som beskrev lisensen som "ekstremt viktig." Hos større selskaper (over 1000 ansatte) sier hele 78% at lisensen er "ekstremt viktig."

Ti år til åpen kildekode-reise, er det fortsatt viktig med lisenser.

Hvordan bygge en vellykket utviklerkarriere (gratis PDF)

Omfanget av avkjørselen

Lisensiering er selvfølgelig ikke den eneste faktoren som utviklere vurderer. Utviklere kan være en uavhengig gjeng, men de foretrekker å jakte i pakker, som det var, for solide depoter. Like bak lisenshensyn kommer aktivitetsvolumet til en gitt open source-pakke (målt i henhold til antall forpliktelser, trekk osv.), Og deretter faktorer som er relevante for fellesskapet og ting som dokumentasjon ( figur A ).

Figur A

Bilde: The New Stack / Tidelift

Men lisensiering ligger på toppen, og med god grunn: Ingen utviklere ønsker å komme inn i en ny open source-pakke uten å vite hvordan hun kommer ut. Dette er en kritisk årsak til at sterkt tillatte lisenser (Apache, BSD, MIT) har vært på en bratt stigning i mange år mens mer restriktive lisenser (GPL) har avvist.

Juridiske avdelinger for selskaper er også med på, som John Mark Walker har påpekt. "T hese utviklere har fått en akseptabel lisensliste av deres juridiske rådgiver. Og hvis et programvare ikke har en lisens på den tillatte listen, har de et heftig beløp eller jobber foran seg for å få en unntak." Det kan antas at det er sant, men det er sannsynlig at den "tillatte listen" eksisterer for å styre utviklere mot lisenser med enkle avkjørsler / lyskrav.

Dette er også grunnen til at lisensinnovasjon sannsynligvis ikke er din venn.

Å skyve lisensiering svinger oppover

For de som har eksistert i åpen kildekode en stund, har vi sett denne filmen før, eller en som den. Fra og med 2000 argumenterte for gratis programvare mot lisensspredning, som kom i hodet i 2004 da Open Source Initiative startet et prosjekt for å forsøke å tøffe spredning av lisenser. På den tiden skyldtes problemet mest at selskaper eller utviklere lanserte forfengelisenser som i liten grad skilte seg fra eksisterende lisenser, men endte opp med å komplisere etterlevelsen.

I et tiår var landskapet med åpen kildekode stort sett statisk. Nylig har selskaper lansert nye lisenser designet for å fremme sine forretningsmodeller, mens en ny generasjon utviklere også har presset på lisenser som forbedrer arbeidsforholdene (Kinas anti-996-lisens) eller som blokkerer programvaren som brukes til det onde (f.eks. Hippokratisk lisens). Man kan være enig eller uenig i intensjonene bak disse lisensene, men en ting er vanskeligere å argumentere for: Det praktiske.

Igjen, se på diagrammet ovenfor - den viktigste gatingfaktoren til vedtakelse av et open source-prosjekt er lisensen. Mens Vicky Brasseur har rett i å hevde at lisensen skal være den siste vurderingen, etter først å ha funnet ut hva du vil gjøre, skaper en ukjent lisens umiddelbart usikkerhet og reduserer dermed sjansen for at den aktuelle lisensierte programvaren vil være en del av løsningen.

Kort sagt, lisensiering av åpen kildekode er ikke det religiøse problemet vi en gang trodde det var. Det er den mest praktiske saken av alle, for de mest pragmatiske av mennesker: Utviklere. Utviklere leter etter programvare som fungerer, og som opprettholdes av et levende samfunn. I følge Tidelift / The New Stack-undersøkelsen er de sannsynligvis ikke spesielt interessert i å dechiffrere nye open source-lisensmodeller.

Avsløring : Jeg jobber for AWS, men ingenting skrevet her er relatert til arbeidet mitt der.

Ukens nyhetsbrev med åpen kildekode

Du vil ikke gå glipp av våre tips, opplæringsprogrammer og kommentarer til Linux OS og open source applikasjoner. Leveres tirsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com