Velge en open source programvarelisens for ditt utviklingsprosjekt

Mange små bedrifter, organisasjoner og uavhengige utviklere oppretter applikasjoner, programvarepakker, nettsteder, mobilapplikasjoner og andre produkter som krever en åpen kildekodelisens. Open Source Software (OSS) lisensiering lar organisasjoner åpne sine prosjekter for publikum for innsendinger, bidrag, endringer, reparasjoner eller å bygge på toppen av den eksisterende programvarekoden. Mange organisasjoner eller utviklere har ikke en positiv forståelse av forskjellene mellom de forskjellige OSS-lisensene og hvordan de kan gå frem for å velge en som passer tett med programvareprosjektet deres, og er heller ikke godt informert om hvordan de vil at prosjektet skal være åpent for publikum involvering.

Mobilapplikasjoner bygget av webutviklingsteam for plattformer som iOS og Android, vil også dra nytte av OSS-samarbeid, og i like stor grad kreve en lisensstrategi. Hvordan går et utviklingsteam om å velge en OSS-lisens for prosjektene sine?

Dette er ikke en diskusjon om fordeler og ulemper ved OSS-utvikling, men det er en guide for de som for tiden utvikler seg i det åpne samfunnet og for de som ønsker å lære mer om de forskjellige lisensalternativene som er tilgjengelige for OSS. Du vil også rådføre deg med en juridisk ekspert før du tar i bruk programvarelisenser for prosjektene dine.

Hvorfor en lisens?

Du vil legge OSS-prosjektet der ute for at alle skal kunne samarbeide, så hvorfor skulle du trenge en lisens for å gå sammen med programvaren? I lekmannsbetingelser gir en OSS-lisens tillatelse til at lisensgiver / forfatter (opprinnelig eier) kan gi lisenshaver (samarbeidspartnere) rett til å kopiere, endre og muligens omfordele kildekoden eller innholdet i programvareprosjektet. Dette setter også i stand den opprinnelige opphavsretten til verket, noe som vanligvis betyr at den opprinnelige forfatteren beholder eierforholdet til opphavsretten, og lar lisenshaveren bare bruke de rettighetene som er gitt i lisensen så lenge de opprettholder vilkårene for lisensen . For mer informasjon om juridiske aspekter av OSS-rettighetshavere se referanselisten på slutten av dette innlegget.

Typer OSS

Det er dusinvis av lisenser der ute å velge mellom, og for det meste er de delt mellom de tre store klassifiseringene som er MIT License, Apache License, og GNU General Public License (GPL). Selv om Creative Commons-lisenser også kan brukes til åpne programvareprosjekter, er de vanligvis henvist til designprosjekter, og er ikke like åpen kildekode som de andre. Disse inkluderer også flere lag som kan legges oppå hverandre, men jeg vil ikke gå gjennom disse i dette stykke. Hver type lisens har et bestemt formål og bruk, avhengig av din type prosjekt og programvaren du har tenkt å dele for åpen utvikling.

MIT-lisens

Sannsynligvis den korteste og tydeligste typen lisens, MIT License ble opprinnelig utviklet av Massachusetts Institute of Technology (MIT), og er en tillatende gratis programvarelisens. Dette betyr at du lar noen gjøre noe med programvarekoden din så lenge de tilskriver det originale verket tilbake til den opprinnelige kilden, og du kan ikke holdes ansvarlig.

Bruk - Når du bruker denne typen lisenser, må du inkludere en kopi av den i roten til kildekoden eller som en tekstfil og inkludere inneværende år og fullt navn eller navn på skaperne / forfatterne.

Aksept - MIT-lisensen er vanligvis egnet for kommersiell bruk, modifisering, distribusjon og sublisensiering. Imidlertid er det forbudt for rettighetshavere å gjøre lisensgiver / forfatter ansvarlig for problemer eller utfall. En prøve på MIT-lisensen er tilgjengelig fra Velg en lisens, og vises i figur B nedenfor.

Eksempler - Nåværende brukere av MIT-lisensen inkluderer jQuery, Ruby on Rails og Fedora.

Apache-lisens

Hvis organisasjonen din er bekymret for patenter, kan du vurdere Apache-lisensen, som også tillater lignende tillatte avtaler som MIT-lisensen; Du kan imidlertid også gi presise bevilgninger av patentrettigheter fra bidragsytere og brukere av programvaren eller koden. Et eksempel på Apache-lisensen er tilgjengelig fra Velg en lisens, og vises i figur C nedenfor.

Bruk - Du må opprette en tekstfil som for eksempel heter "Lisens" eller "lisens.txt", og den må inkluderes i roten til kildekoden, og du må oppgi endringer eller versjonskontroll som en del av kode eller dokumentasjon av koden. Det er også en anbefaling fra Apache Foundation at en kjeleplate-uttalelse plasseres i overskriften på hver kildefil som angir arten av Apache-lisensen.

Aksept - De fleste tilfeller av Apache-lisensen er egnet for kommersiell bruk, modifisering, distribusjon, underlisensiering og patentbevilgninger. Og i likhet med den forrige lisensen er det forbudt for brukere å holde noen ansvarlig; I tillegg er det forbudt for brukere å legge ved et varemerke for bruk av prosjektet eller programvarekoden.

Eksempler - Selvfølgelig er Apache Software Foundation en organisasjon som bruker Apache-lisensen; andre inkluderer Android, Subversion (SVN) og NuGet.

GNU General Public License (GPL)

Det er to versjoner av GPL-lisensen, V2 eller V3, som tar lisensiering et skritt videre og krever også at brukere / lisenshavere / samarbeidspartnere skal røpe eventuelle endringer de gjør hvis de omfordeler koden i en kildekode eller binær form. Og V3-lisensen er ytterligere begrensende ved at den forbyr bruk av programvaren i maskinvare som vil forby enhver programvareendring. En skjermdumping av GPL-lisensen som WordPress bruker vises i figur D nedenfor. Velg en lisens har også to utvalgte GPL-lisenser for offentlig bruk, V2 og V3.

Bruk - I likhet med de andre lisensskjemaene, må en tekstfil som minimum inkluderes i roten til kildekoden som inneholder lisensdokumentet, og på lik linje med den forrige lisensen, anbefaler Free Software Foundation en varsel om kjeleplate plassert øverst eller overskriftsdel av hver fil i programvaren.

Aksept - Disse lisensene er vanligvis tillatt for kommersiell bruk, modifisering, distribusjon og patentbevilgninger. Imidlertid har brukere / lisensinnehaver / samarbeidspartnere ikke lov til å gjøre noen ansvarlige, og de har heller ikke tillatelse til å underlisensiere arbeidet. Alle har lov til å kopiere og distribuere ordrett kopier av GPL-lisensdokumentene, men det er ikke tillatt å endre dem.

Eksempler - Flere organisasjoner som bruker GPL-lisenser, er Linux, Drupal og WordPress.

Hvis du ikke er sikker på at noen av disse lisensene passer til ditt spesifikke programvareprosjekt, kan du vurdere å sjekke ut listen over kjennetegnede og andre lisenser levert av Select a License, som inkluderer fjorten forskjellige lisenser og hvert av de tilhørende kravene, tillatte bruksområder, og forbudt bruk. Et skjermbilde av flere av dem vises i figur E nedenfor.

referanser

Referanser og for ytterligere lesing om open source-lisenser, sjekk ut lenkene nedenfor:

  • Open Source Initiative

  • Hurtigreferansediagram for åpen kildekode-lisens

  • Open Source Licensing - Programvarefrihet og immateriell rett

  • Å velge en OSS-lisens trenger ikke å være skummelt

  • Forstå lisensiering med åpen kildekode© Copyright 2021 | pepebotifarra.com