Topp 10 IT-trender de siste 20 årene

Bilde: Denis Isakov, Getty Images / iStockphoto

Jeg har tidligere skrevet om de viktigste datalagringstrendene de siste 20 årene. La oss nå ta en titt på topptrendene innen enterprise IT generelt over samme tidsramme.

Hva er varmt på TechRepublic

  • Hva gjør du hvis du fremdeles kjører Windows 7
  • Python programmeringsspråk: Et jukseark
  • Bilder: De 25 beste produktene fra CES 2020
  • Famous con man Frank Abagnale: Kriminalitet er 4000 ganger enklere i dag

Som i lagringsversjonen av dette emnet, er jeg motvillig til å bruke ordet "oppfinnelser" fordi de underliggende teknologiene stort sett utviklet seg fra informasjonslaboratorier på 1960-, 1970- og 1980-tallet. Jeg presenterer listen alfabetisk - diskuter gjerne deres rekkefølge av betydning blant kollegene, eller legg inn kommentarene nedenfor.

Denne artikkelen er også tilgjengelig som en nedlasting, Topp 10 IT-trender de siste 20 årene (gratis PDF).

Stor Data

Dette er et konsept, ikke noe. I min definisjon begynner big data på det punktet når organisasjonens data vokser raskere enn IT-avdelingens mulighet til å administrere dem. Ansatte i datamaskinavdelingen pleide å forlate jobben i tide, bortsett fra kanskje når de slukket en brann eller skrev kode. Nå er datahåndtering et spesialfelt.

Hvordan vinne med reseptbelagte analyser (ZDNet spesialrapport) | Last ned gratis PDF-eBok (TechRepublic)

Nettleser-først

Vi skrev klientprogrammer for å samhandle med grønne skjermer, så kodet vi for DOS og Windows-PCer, og nå handler brukeropplevelsen om responsive nettlesere (og mobile apper også). Det betyr at mer planlegging er nødvendig for varierende brukergrensesnitt, sammen med prioritering av datatilstander når tilkoblingen blir avbrutt. På plussiden er det lettere å lære enn i gamle dager.

Cloud computing

Det er et Facebook-meme der en liten gutt spør: "Pappa, hva er skyer laget av?" og faren svarer, "Linux-servere, stort sett." Moralen: Det er (fremdeles) bare andres datamaskin. Det er offentlige skyer, private skyer, hybride skyer og spesielle skyer. Du stoler på dem med applikasjonene dine og dine data. I teorien er det billigere, enklere og sikrere enn å gjøre det arbeidet internt. I virkeligheten? Juryen er ute. En stor bekymring for nettsky-databehandling er leverandørens innelås.

Administrere multicloud (ZDNet / TechRepublic spesialfunksjon) | Last ned gratis PDF-versjon

commoditization

De store IT-leverandørene ønsket å selge deg overpriset maskinvare på 2000-tallet. Da ble billig maskinvare bra nok, så toppleverandørene endret fokus til programvare på 2010-tallet. Fra sikkerhetskopieringsapparater, brannmurer til PBX-er, ble hylla normal. Det kan hende du fortsatt vil ha noe spesielt for en transaksjonsdatabase eller andre avanserte applikasjoner.

konsume

Det var vanskelig å forutsi i 2000 at innen 2020 folk ville ønske at alt skulle fungere som telefonene sine. Brukere ønsker å bringe sine egne enheter i arbeid, og tekniske arbeidere (utviklere, ingeniører, forskere osv.) Er ikke fornøyde når IT forteller dem "nei" til å spinne opp sin egen server eller etablere udokumenterte nettverk. Vi lever i en brukersentrisk verden nå.

BYOD (ta med din egen enhet) policy (TechRepublic Premium)

Enhetshåndtering

Alle disse telefonene, nettbrettene, bærbare datamaskiner, hotspots, projektorer og ladestasjoner må dokumenteres, sikres og vedlikeholdes. Utfordringen er at Apple og Samsung er interessert i å tilfredsstille vår gadgettrang, ikke å holde seg til gamle skolers kjøpsykluser. Enhetsstyring er en stor næring. Utøverne kommer med nye måter å spore alt på, sikkerhetskopiere data, rulle ut luftoppdateringer og holde gadgets trygge når de er i naturen.

DevOps

Hva om programmerere og IT jobbet sammen i stedet for hver for seg? Det er DevOps. På papir fører det til applikasjoner som fungerer bedre, gjør brukerne lykkeligere og samhandler jevnere med resten av selskapets datasystemer, alt sammen mens de bygges og oppdateres raskere. Hvorvidt disse separate og noen ganger konkurransedyktige rasene til Speciesus Nerdus fredelig kan eksistere sammen, gjenstår å se.

Programmering av spredning av språk

C, COBOL, og kanskje (for barna) noen Java var gode nok. Kast inn SQL, så har du en fungerende infoteknisk avdeling. Spol frem et par tiår: C er fremdeles en åpen, men Java er ikke for barn lenger, Python er en ting, og nå har til og med Google sitt eget programmeringsspråk. Det som tidligere var filer og biblioteker, er nå mikroservices og APIer bundet til skytjenester.

Python spiser verden: Hvordan en utviklerens sideprosjekt ble det hotteste programmeringsspråket på planeten (cover story PDF) (TechRepublic)

Sikkerhet

Å gutt, dette er en stor en. Sikkerhet pleide å være en ettertanke. Kanskje ville du lagt litt kopibeskyttelse på programvaren og passordene dine i nettverkene dine, men i dag trenger man neppe å være en elitehacker for å komme seg gjennom det. Chief Security Officer er en veldig seriøs jobb. Som CIO på et av verdens største advokatfirma fortalte meg for noen år siden, handler det ikke lenger om å forhindre at firmaet ditt blir hacket, det handler om hvordan du kan holde systemene trygge i en 24/7/365 syklus med konstant hacking-tilflukt.

virtualisering

Konseptet går mange tiår tilbake, og på 2010-tallet ble det stort. De fleste ikke-kritiske servere i disse dager kjører flere operativsystemer og applikasjoner, mens programvarene med glede tror at de er de eneste serveren elsker. Fordeler: Spar massevis av penger, spar plass, spar energi, reduser støy, reduser problemer med styring av maskinvare. Ulemper: Lykke til hvis serveren krasjer.

En siste merknad: Dette er min siste artikkel for TechRepublic, da jeg begynner på et nytt karrierekapittel. Takk for at du leser arbeidet mitt de siste fire årene. Jeg kan nås på, men send IKKE pressemeldinger eller historiefelt.

Ukens beste nyhetsbrev

Redaktørene våre fremhever TechRepublic-artikler, gallerier og videoer som du absolutt ikke kan gå glipp av for å holde deg oppdatert om de siste IT-nyhetene, innovasjonene og tipsene. fredager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com