Gjør deg kjent med Microsoft System Center-lisenser

Hvis IT-avdelingen din trenger å overvåke og sentralisere organisasjonens styrings- og overvåkingsfunksjoner, kan du vurdere å ta i bruk Microsofts linje med System Center-lisenser. Microsoft har lagt fremtredende fleksibilitet i systemsenterlisenser, men dessverre kommer den med betydelig fleksibilitet.

For å hjelpe IT-proffene med å forstå det sammensveisede System Center-lisensen, har jeg satt sammen denne veiledningen for generell informasjon. Men før du forplikter deg til noe, oppfordrer jeg deg sterkt til å samarbeide med forhandlerens Microsoft-lisensieringsspesialist.

Terminologi og merknader

  • Operativsystemmiljø (OSE): Et OSE kan være fysisk eller virtuelt. Anta for eksempel at du har en Hyper-V-server som kjører ni virtuelle Windows-maskiner; i dette tilfellet vil du ha totalt 10 OSE - en fysisk og ni virtuelle. I mange tilfeller har Microsoft gått over fra lisenser per enhet til per OSE-lisensiering.
  • Management License (ML): Det kreves en styringslisens for hvert administrerte system, uavhengig av System Center-produkt. Det er forskjellige klasser av ML-er for hvert produkt, og klassene er beskrevet nedenfor. Det kreves ofte en ML for hvert OSE du har tenkt å administrere.

Alle prisene i denne artikkelen er listepriser.

Beskrivelsene som er listet her, er fra Microsofts lisenssider og inneholder detaljer og fordelene ved hvert element, for eksempel individuelle ML-er og serverlisenser.

Individuell produktlisensiering

Her er en kort oversikt over System Center-produktene jeg vil diskutere i denne artikkelen. Dette er ikke ment å være et fullstendig produktkort, men snarere tjene som en påminnelse for hvert produkts formål.

System Center Configuration Manager (SCCM) 2007 R2 / R3

SCCM er et klientfokusert verktøy som gir sentralisert administrasjon av programvareoppdateringer, distribusjon av programvare og mer. SCCM krever minst to lisenser for å være kompatible.

SCCM-serverlisens

Først trenger du en serverlisens; for dette er det to alternativer:

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)

SCCM styringslisens

SCCM har tre lisensalternativer for klientadministrasjon: Client ML, Standard ML og Enterprise ML. Lisenskostnad er per administrert bruker eller OSE, avhengig av lisensieringsprogrammet som produktet oppnås under, bortsett fra med kunden ML, som kan være på en enhet per enhet eller per bruker. SCCM Client MLs er inkludert i Core CAL-tilbudene i Microsofts forskjellige lisensavtaler, så sjekk med din Microsoft-lisensforhandler før du kjøper.

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)

System Center Operations Manager 2007 (SCOM)

SCOM er et infrastruktur- og serverfokusert verktøy som gir kraftige overvåkningstjenester.

SCOM-serverlisens

Som tilfellet er med SCCM, må servere som kjører SCOM-programvaren være lisensiert.

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)
SCOM styringslisens

SCOM har tre administrasjonslisenser (Client ML, Standard Server ML, Enterprise Server ML) som er lisensiert per bruker eller per OSE-basis. Følgende tabell fra Microsoft viser de forskjellige funksjonene til SCOM-administrasjonslisenser. Husk at Client ML er for klienter som har arbeidsmengder på skrivebordet, mens ML og Standard ML er serverfokusert.

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Data Protection Manager (DPM) 2010

DPM, Microsofts svar på spørsmålet om databeskyttelse, leverer full sikkerhetskopitjenester til servere så vel som andre Microsoft-produkter som Exchange og SharePoint. I motsetning til SCCM og SCOM, har DPM ikke et lisenskrav på serversiden; i stedet inkluderer hver DPM-administrasjonslisens rettigheter til å stille opp en DPM-server.

Tabellen nedenfor viser deg alle detaljer fra Microsoft angående hver DPM ML. Enkelt sagt sier Microsoft:

  • å bruke Client ML til å sikkerhetskopiere stasjonære maskiner.
  • å bruke Server Standard ML til bare å sikkerhetskopiere operativsystem og filer; denne ML sørger også for gjenvinning av bare metall.
  • Hvis du vil sikkerhetskopiere applikasjoner som SQL, Exchange eller SharePoint, trenger du Server Enterprise ML.

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)

System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) 2008

SCVMM tilbyr sentraliserte administrasjonsfunksjoner for virtuelle maskiner og er lisensiert som DPM: server og klient er (slags) lisensiert sammen. SCVMM kommer i to generelle utgaver: en Enterprise License og en Workgroup Edition. Workgroup Edition kan administrere opptil fem fysiske verter uten ytterligere lisenser. Utover fem verter, trenger du Enterprise-lisensen for en vert. Et ubegrenset antall OSE-er kan administreres på hver vert.

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)
Merk: Jeg har ikke klart å finne ut $ 40-klientlisensen på Microsofts lisensside for SCVMM. Hvis du bruker SCVMM i organisasjonen din og vet hva denne klienten ML er til, nevn den i diskusjonen, så oppdaterer jeg denne delen.

System Center Service Manager (SCSM) 2010

SCSM, den nyeste oppføringen i System Center-linjen, er et billedsystem for helpdesk som tett integreres med andre System Center-produkter for å hjelpe til med å automatisere IT-tjenestestyring. SCSM har lisensbehov for server og klient.

SCSM-serverlisens

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)
SCSM-klientlisens

Ethvert OSE som overvåkes eller administreres under SCSM, krever en administrasjonslisens av noe slag. SCSM inkluderer lisenser for klient- og serveradministrasjon som beskrevet nedenfor.

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Lisensiering av pakker

Du kan se at lisensiering av System Center i seg selv vil bli ganske dyrt ganske raskt. I mange tilfeller bruker organisasjoner allerede andre Microsoft-produkter og har Microsoft firmalisensavtaler; mange av disse avtalene inkluderer noen eller alle ML-ene som er nødvendige for å bruke System Center-produkter. Fordi det er for mange forskjellige lisensavtaler å detaljere her, fokuserer jeg på to suite-baserte lisensieringsmetoder som Microsoft gjør tilgjengelig for System Center-administrasjon: serveradministrasjon og klientlisenser.

Serveradministrasjon suiter

Det er to serverhåndteringssuiter tilgjengelige, og hver støtter bruk av Configuration Manager, Operations Manager, Data Protection Manager, Service Manager og Virtual Machine Manager. System Center Server Management Suite Enterprise (SMSE) -serien er lisensiert per fysisk vert, mens System Center Server Management Suite Datacenter (SMSD) -utgaven er lisensiert per prosessor-basis med et minimumsmengde på to prosessorer. Med SMSE kan du administrere opptil fire virtuelle OSEer pluss verts-OSE. Når du har lisensiert vertsprosessorene med SMSD, har du lov til å administrere et ubegrenset antall OSE-er; Hvis du planlegger å gå "all in" på System Center, er dette sannsynligvis det beste alternativet.

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Klientlisensieringssuite

Med serversiden dekket i SMSE eller SMSD, gjør Microsoft også tilgjengelig en klientlisensieringssuite som pakker alle klientens ML-er for de forskjellige produktene til ett kjøp.

Tabellkilde: Microsoft. (Klikk på bildet for å forstørre.)

Sammendrag

System Center-lisensiering kan være ganske kompleks, spesielt når du legger til flere serverprodukter i miksen. Hvis du kommer til å gjøre omfattende bruk av System Center-linjen, bør du vurdere å bruke suitene seriøst fordi dette vil spare IT-avdelingen for mye penger.

Hold deg oppdatert på Scott Lowes innlegg på TechRepublic

  • Registrer deg automatisk på nyhetsbrevet Servere og lagring
  • Abonner på RSS-feed for servere og lagring
  • Følg Scott Lowe på Twitter

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com