Inventar nettverket ditt med iQNetScan

Å opprettholde et inventar av programvare og maskinvare i et forretningsmiljø er ingen enkel oppgave, men en alle systemadministratorer og IT-ledere bør være aktivt involvert i. I et tidligere innlegg så jeg på utfordringene med å holde en inventar i miljøet mitt for å få en bedre ide om lisensene som er eid og applikasjonene installert. Denne gangen ser jeg på en spesiell løsning som hjelper deg med å administrere varelager.

Hvorfor er varelager viktig?

Å revidere lisensene dine hjelper deg ikke bare med å holde deg lovlig med programvaren du eier, det kan også hjelpe deg med å skaffe bedre tilbud. Hvis du vet nøyaktig hvor mange kopier av programvaren du eier, og hvor de brukes, kan det hende du kan innse at du kan gjenbruke i stedet for å kjøpe flere lisenser.

Det er mange alternativer tilgjengelig når det kommer til en inventarløsning. Et gratis program som gjør det mulig å administrere prosessen via skripting, kan fungere for noen organisasjoner, mens en fullverdig løsning som kan planlegges og forbli agentløs passer godt for andre.

Jeg prøvde først å bruke Microsoft Excel for å registrere alle nye lisenser, men uansett hvor flittig jeg fremover hadde med den planen, hjalp det meg ikke å finne applikasjoner som allerede var installert eller varsler meg om noe nytt som dukket opp på nettverket.

Deretter oppdaget jeg IQuates iQNetScan. La oss se på noen av de nye funksjonene som er innebygd i den siste versjonen av applikasjonen (6.2) og på lisensieringskostnadene.

iQNetScan: Hva gjør den?

IQNetScan bruker Windows Management Instrumentation (WMI) samtaler for å bestemme informasjon på klientdatamaskiner. Dette gjør at applikasjonen kan være agentløs og lite påtrengende for brukeren. Dataene blir samlet og lagret i enten en Access- eller SQL-database, som gjør det mulig å rapportere om et miljø relativt smertefritt for administratoren. Det er noe som må gjøres på forhånd, men i etterkant er styringen av løsningen veldig enkel og grei.

Den innsamlede informasjonen er sortert på en rekke forskjellige måter for å la administratoren se applikasjonene som finnes i miljøet og datamaskinene de lever på, samt en visning av datamaskiner

Når du jobber med NetScan for å administrere lisenser, kan du angi antall lisenser som eies og kostnaden per lisens. Søknaden beregner da overskuddet eller mangelkostnaden basert på den oppgitte informasjonen.

For eksempel administrerer jeg lisenser for Microsoft-applikasjoner som bruker Eopen. Dette forteller meg hvor mange lisenser jeg har kjøpt. Jeg kan deretter legge dette inn i NetScan og få det sammenlignet med antall kopier av et program som faktisk er installert i miljøet mitt. Hvis jeg vet de gjeldende kostnadene for en applikasjon, for eksempel Microsoft Office, kan jeg legge inn prisen og finne ut hva det vil koste meg å legge til nok lisenser hvis jeg er kort eller hvor mye jeg kan spare på lisenser fremover.

Skanning av datamaskiner

Det kan planlegges at NetScan kjøres etter timer eller på nonpeak-tider for å holde bruken av båndbredde lav. Den første skanningen som er utført vil være den lengste som kjøres. Da jeg kjørte den første skanningen på miljøet mitt, tok det omtrent 15 minutter å skanne 60 datamaskiner. Det er lurt å utføre et par skanninger mens IT-ansatte og brukere jobber for å få et mål for tiden som trengs for å fullføre en skanning.

Skanningsresultatvinduet, vist i figur A, viser skanninger som kjører på nettverket. Planlagte skanninger vises i lyseblått.

Figur A

Skannejobber konfigurert i iQNetScan

Når datamaskiner har blitt skannet, vil du se statusen til en datamaskin, som vil indikere om skanningen er fullført, mislyktes eller delvis fullført. Hvis nettverket er opptatt eller datamaskinen er slått av, kan skanningen avbrytes eller delvis fullføres, avhengig av hvilken informasjon og tjenester som er tilgjengelige på en datamaskin.

Listen over skannede datamaskiner vises i en inventarrute i applikasjonen, som vist i figur B.

Figur B

iQNetScans inventarvisning

Hvis du bruker NetScan, kan du sammenligne resultatene av to skanninger og vise endringer mellom skannene. Dette kan være nyttig hvis du mistenker at applikasjoner blir installert av brukere og ønsker å spore opp når de ble installert.

Hvilke rapporter er tilgjengelige?

IQNetScan vil sende resultatene fra en skanning til en spesifikk liste over mottakere via e-post hvis den er konfigurert til å gjøre det. Dette gjør at e-post kan sendes når skanninger er fullført eller hvis applikasjoner ikke er i samsvar. Det er ikke sikkert du ønsker å slå på denne funksjonen under den opprinnelige konfigurasjonen, eller hvis du planlegger å kjøre mange skanninger.

Rapportering kan også utføres fra grensesnittet og eksporteres til en PDF. Du kan velge en rapport som viser en bestemt datamaskins inventar eller en som er organisert etter applikasjon eller av en annen kategori informasjon. Rapportene er svært brukervennlige og vil hjelpe deg med å diskutere lisensbehov med ledelsen. Figur C viser rapporteringsgrensesnittet.

Figur C

iQNetScan's rapporteringsfunksjoner

Andre funksjoner

Bortsett fra programvare- og maskinvarerevisjon, kan NetScan også revidere miljøet for filer og varsle deg om det finner filer som ikke er autorisert til bruk i nettverket. Dette var en egen applikasjon i tidligere utgivelser, men den er inkludert i NetScan for å gi flere rapporteringsfunksjoner og et enklere grensesnitt.

En annen funksjon er økonomi. NetScan hjelper deg med å administrere investeringene som er gjort i programvare og maskinvare basert på resultatene fra lagerdata som er samlet inn. Etter at jeg har hatt mer tid til å jobbe med NetScan, vil jeg sannsynligvis gå tilbake til denne funksjonen og legge inn om den på en lengde.

Hva med prising?

Lisensiering for iQNetScan-applikasjonen begynner på 100 seter og koster $ 35 per sete. Vedlikehold beregnes til en prosentandel av den opprinnelige lisenskostnaden og kjøpes årlig. Organisasjonen min kjøpte 100 seter for NetScan, og vedlikehold de påfølgende årene arbeidet ut til å være omtrent $ 6, 30 / sete.

Kostnaden for applikasjonen høres litt bratt ut, og det gjorde det også for meg, men jeg tenkte på hva det ville koste organisasjonen min hvis vi måtte rette opp lisensproblemer og betale bøter for avvik og bestemte at det var verdt det.

Konklusjon

Jeg liker iQNetScan-produktet for varebeholdning fordi det er relativt automatisert når det er planlagt, og det gir en god mengde informasjon om et miljø. Å bruke applikasjonen er veldig grei og blir enklere når du jobber med den. Det første oppsettet og kategoriseringen av applikasjoner er en tidkrevende prosess, men på lang sikt er det veldig verdt innsatsen.

Jeg vil anbefale NetScan for små IT-butikker eller store butikker med lite ansatte fordi det gjør at administratoren kan stille det inn og glemme det for det meste.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com