Slik installerer du en minimal Debian-server

Bilde: Debian

Jeg snakker mye om å bruke Ubuntu Server som din plattform som du velger for mange datasentre. Det bestemte operativsystemet er ikke det eneste alternativet. Det er faktisk alltid OS Ubuntu er basert på. Det stemmer, jeg snakker om Debian.

Debian er en bunnsolid Linux-distribusjon som tilbyr et lignende nivå av brukervennlighet som finnes i Ubuntu. Jeg vil lede deg gjennom prosessen med å installere en minimal serverinstallasjon av akkurat denne plattformen. Det er ganske mange flere trinn enn det som finnes i en lignende Ubuntu Server-installasjon; som sagt, installasjonen er ikke veldig utfordrende.

I stedet for å bruke det vanlige Debian Stretch ISO-bildet, jobber vi med Debian netinstall-bildet. Dette inkluderer et minimalt antall pakker, så du kan installere akkurat det du vil.

Fordi det er så mange trinn, vil jeg bare vise skjermbilder av de som er viktige for akkurat dette oppsettet. Alle andre vil jeg ganske enkelt nevne.

Hva du trenger

Jeg vil demonstrere Debian minimale installasjon ved hjelp av en VirtualBox VM. Hvis du planlegger å kjøre denne installasjonen på dedikert maskinvare, trenger du nevnte maskinvare, samt midlene til å starte opp i Debian-installasjonsprogrammet. Dette kan gjøres ved å enten brenne ISO-en på en CD eller DVD, eller lage en oppstartbar USB-stasjon (ved hjelp av for eksempel Unetbootin eller Multiboot USB).

Når du har alt nødvendig, kan du starte opp den virtuelle maskinen eller maskinvaren din, og begynne med installasjonen.

Installasjonen

Det første skjermbildet du vil se ( figur A ), krever at du velger en installasjonstype. Jeg kommer til å gå med det ikke-grafiske alternativet (velg Installer).

Figur A

Velge en installasjonstype.

De to neste skjermbildene krever at du velger et sted og et tastatur. Siden dette er en curses-basert installasjon, gjør du valget med piltastene på tastaturet, tabulatorer ned for å velge Fortsett og trykker Enter på tastaturet. Gjør disse valgene, basert på dine behov, og fortsett videre.

Neste gang må vi konfigurere vertsnavnet og domenenavnet. Disse gjøres på to forskjellige skjermer. Domenet trenger ikke å være et FDQN. Hvis du installerer dette for testing eller interne formål, kan domenet ( figur B ) være noe som debianvm.lan.

Figur B

Angi vertsnavnet.

De neste skjermbildene krever at du angir et root-brukerpassord og deretter oppretter en ny bruker. Deretter konfigurerer du tidssonen.

Det er nå på tide å partisjonere disken. Heldigvis inkluderer Debian en autopartioner, slik at du kan velge et av de tre forskjellige "Guidede" valgene ( figur C ).

Figur C

Tid for partisjon.

De neste skjermbildene krever at du:

  • Velg disken som skal partisjoneres.
  • Velg partisjonsskjemaet (alle filene i en partisjon, separat / hjemmepartisjon, eller separate / hjem, / var / og / tmp partisjoner).
  • Skriv endringer på disken

Det neste skjermbildet er bare funnet i netinstallasjonen. Installasjonsprogrammet vil ha skannet hele installasjonsmediet, og deretter spørre om du vil skanne en annen CD eller DVD ( figur D ). Tab til Nei og trykk Enter.

Figur D

Vi trenger ikke skanne en annen CD eller DVD.

Nå skal vi konfigurere pakkehåndtereren. Den første skjermen ber deg velge et land for speilet. Velg ditt land og deretter speilet for landet ditt (for eksempel ftp.us.debian.org) fra listen. I neste skjermbilde konfigurerer du en proxy (hvis aktuelt).

Du blir deretter spurt om du vil delta i en brukerundersøkelse. Du kan tappe til Nei og trykke Enter på tastaturet for å omgå dette.

Til slutt når vi pakkevalget ( figur E ). Naviger med piltastene til pakkene du vil installere, og trykk på mellomromstasten for å velge.

Figur E

Å velge våre pakker.

Siden jeg bare installerer en minimal web- og SSH-server, fjerner jeg valget av skrivebordsmiljøet, velger webserver og SSH-server og tapper for å fortsette. Når pakkene er ferdige med å installere, noe som ikke vil ta mye tid, må du konfigurere GRUB-startladeren. Velg Ja for å installere bootloader ( figur F ), og konfigurer deretter hvor neste startlaster skal bo.

Figur F

Konfigurere oppstartslasteren.

Når bootloader er installert, blir du bedt om å starte på nytt, og installasjonen er fullført. Du kan nå logge deg på Debian minimalserver og begynne å utvikle den for å passe perfekt til dine behov.

En enestående plattform

Når du bestemmer deg for en plattform som skal brukes i datasenteret ditt, vil du være oppmerksom på å ikke vurdere Debian. Dette enestående open source-operativsystemet er veldig stabilt, robust og klart til å tjene. Prøv det og se om det ikke passer perfekt med datasenteret.

Datasenter Trender Nyhetsbrev

DevOps, virtualisering, hybridsky, lagring og driftseffektivitet er bare noen av datasentertemaene vi vil trekke frem. Leveres mandager og onsdager

Registrer deg i dag

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com