Hvordan bli en rsync-strømbruker med Grsync

Grsync er et fint, lite grafisk verktøy som har flere fordeler. Den første er veldig praktisk: Grsync letter bruken av kommandolinjeprogrammet rsync, som utfører en kritisk oppgave som å sikkerhetskopiere lokale eller eksterne katalogtrær på en veldig effektiv måte. Den andre fordelen er lærerik: Grsync gjør det lettere å lære å skrive visse slags manus. Endelig er dette verktøyet et godt eksempel på hvordan "å lære kommandolinjen" kan gjøres mye enklere for nybegynnere.

Installasjon og brukergrensesnitt

Grsync er tilgjengelig som en binær pakke i flere Gnu / Linux-distribusjoner. Skjermdumpene i dette innlegget kommer fra Grsync 1.2.0, som er versjonen tilgjengelig i Fedora 16. I henhold til endringsloggen har den nåværende stabile versjonen, det vil si 1.2.2, bare mindre endringer.

Det grafiske grensesnittet gir, som du kan se på skjermdumpene, tre separate paneler for grunnleggende, avanserte og ekstra alternativer.

Figur A

Figur B

Hver alternativknapp du klikker, legger til den tilsvarende teksten til en rsync-kommandolinje. Når du er ferdig, kan du klikke på missilikonet for å faktisk utføre det, eller ganske enkelt få informasjon om hva som ville skje hvis du startet sikkerhetskopien: knappen for å klikke for dette formålet er den med "i" -merket.

Lokal bruk er et blunk

Åpningsparagrafen på grsync-man-siden sier at Grsync ... kan brukes effektivt for lokal katalogsynkronisering. Å bruke Grsync til å lage lokale sikkerhetskopier, for eksempel på eksterne USB-stasjoner, er virkelig enkelt. Du må bare huske hvor kresen rsync er når det kommer til skråstrek i stienavn.

Hvis du for eksempel ønsket å lage en perfekt duplikat av en bestemt katalog, si / home / marco / Documents, til en annen katalog med samme navn på / media / my_USB_drive, bør du angi kilden og destinasjonsstiene på denne måten:

 kilde: / home / marco / Documents / 
 destinasjon: / media / my_USB_drive / Dokumenter 

Ser du hva jeg mente? Du må sette en skråstrek på slutten av kildestien, og utelate den på slutten av destinasjonsstien. Ellers vil rsync (husk, bare Grsync er en front-end!) Sette alt i / media / mydrive / Documents / Documents. Bortsett fra dette vil Grsync fungere fint for de fleste brukere med standardalternativene, men det er enkelt å prøve dem en etter en. For å gjenopprette fra sikkerhetskopier, ville du selvfølgelig bare bytte kilde og destinasjon i Grsync File-menyen.

Fjernbruk ... er bare litt vanskeligere

Sikkerhetskopiering av kritiske data er bare fornuftig hvis du (også) lager eksterne, langt borte fra hjemmet eller kontoret. Det er den eneste måten å beskytte dataene dine mot brann, innbrudd eller andre katastrofer. Rsync kan utføre eksterne sikkerhetskopier via sikre SSH-tilkoblinger uten problemer. For å be den om å gjøre det gjennom Grsync, må du imidlertid vite den riktige måten å passere visse parametere.

La oss anta at du har en konto på en ekstern Unix- eller Linux-server, som bare er tilgjengelig via ssh, og at du vil lage en fullstendig kopi av katalogen / home / username / Documents der.

Standard TCP-portnummer for ssh-tilkoblinger er 22. Mange servere lytter imidlertid på andre porter av sikkerhetsgrunner som vi ikke vil diskutere her. For å bruke Grsync til eksterne sikkerhetskopier på en slik server, må du gå til programmet:

  • servernavnet
  • kontonavnet ditt
  • protokollen som skal brukes (det vil si ssh)
  • det tilsvarende portnummeret

Den rette måten å gjøre dette på er veldig enkel, når du først vet det, men kan forklares litt bedre i dokumentasjonen. Først må du plassere kontoen og servernavnet før destinasjonsstien:

 destinasjon: : destinasjonsmappe 

Protokoll og portnummer må i stedet skrives i tekstboksen "Flere alternativer" i panelet Avanserte alternativer, nøyaktig på denne måten :

 -e \ "ssh -p PORTNUMBER \" 

Hvis du glemmer å unnslippe dobbelt sitatene, vil Grsync ikke gi dem riktig til rsync, og det programmet vil mislykkes. Hvis du allerede har konfigurert datamaskinen din til å bruke passordløse tilkoblinger med SSH-serveren, er det ingenting annet å bekymre deg for. Ellers må du installere en av de grafiske frontendene til ssh-askpass, fordi Grsync vil trenge det for å spørre deg om passordet og gi det til rsync.

Kraften til "før" og "etter" kommandoer

Ta en titt på figur C, som viser en av de beste funksjonene i Grsync: muligheten til å stille andre kommandoer til å kjøre rett før eller etter rsync-sikkerhetskopien. For eksempel kan du, som jeg antydet på figuren, speile dine eksterne postkasser med offlineIMAP rett før du lager en ekstra ekstern kopi med rsync.

Figur C

Økter og manus

Grsync er nyttig, men hvis den bare kunne gjøre det jeg har nevnt så langt, ville det ikke være mye av en hjelper. Det som gjør det virkelig interessant, er etter min mening øktstøtte og skriptassistanse. Den første funksjonen lar deg lagre i eksterne, klare tekstfiler, alle parametrene for en viss rsync-prosedyre, og laste dem automatisk senere (grsync kommer også med et ledsagerprogram som kjører uten tilsyn, grsync-batch ).

"Scripting assistance" betyr at du kan bruke Grsync til raskt å opprette rsync-kommandoen som er best for deg, og deretter bruke den andre steder! For å gjøre dette, trykk Alt + R eller velg "Rsync kommandolinje" fra filmenyen, kopier og lim deretter inn en fil i teksten som vises i et popup-vindu. Det er en fungerende rsync-kommando som du kan studere eller sette inn i skript for å automatisere så mange operasjoner som mulig, også på datamaskiner der Grsync ikke er installert! . Er det ikke kult? Og hvor lettere ville det være å lære hemmelighetene til kommandolinjeprogrammer, hvis de alle hadde en grafisk "lærer" som Grsync?

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com