Apple IIs klassiske brikke blir gjenfødt: Denne gangen som en Twitter-kontrollert prosessor

Denne hotchpotch av kretser og mekaniske deler er et øyeblikksbilde av brikken som var kjernen i noen av de mest populære datamaskinene på 1980-tallet.
Knusing av data inne i Apple II, Commodore 64 og BBC Micro var MOS Technology 6502 mikroprosessor, en brikke som ikke bare drev terminatoren i sci-fi-flikken fra 1984 med samme navn, men hvis moderne varianter fremdeles driver med medisinsk skannere og lydutstyr. Hele TwitAlu-enheten. Bilde: Bristol University Studenter ved Bristol University i England tok på seg å gjenskape den aritmetiske logiske enheten (ALU) på 6502 og koble den til Twitter, slik at Twitter-brukere kunne utføre beregninger og logiske funksjoner på enheten ved å tweete på den.

ALU er motoren for informasjonsbehandling inne i en mikroprosessor, som utfører aritmetiske operasjoner, for eksempel addisjon og subtraksjon, og logiske operasjoner, for eksempel verdisammenligninger ved bruk av boolske operatører, på data.

Data mates inn i ALU fra registre - minne innebygd i mikroprosessoren - og operasjonene som utføres på disse dataene bestemmes av informasjon som sendes fra en annen del av brikken, kontrollenheten. Hvert program som kjøres på en datamaskin, vil stole på at et stort antall av disse operasjonene blir utført.

Moderne programmer er generelt skrevet på høyt nivå språk som er lesbare av mennesker. Før disse programmene blir kjørt blir de samlet til maskinkode som forteller ALU hvilke operasjoner som skal utføres.

Kommandoer kan sendes til enheten via Twitter-kontoen @ twittithmetic, og enheten vil beregne svaret og Tweet et svar.

En emulering av to 7483 tilleggere ved bruk av 24 mekaniske reléer. Bilde: Bristol University En Raspberry Pi håndterer kommandoer som kommer fra Twitter, og kommandoinformasjonen blir deretter oversatt til det som effektivt er monteringsinstruksjoner for 6502, som sendes videre til maskinvaren.

Enheten bruker en tilpasset ALU i 7400-serien basert på MoS 6502-prosessoren. Ulike deler av ALU realiseres ved hjelp av en blanding av teknologier for å gjøre skjermen mer engasjerende og vise frem det mangfoldet av utstyr som brukes i databehandlingshistorien.

For eksempel er tilleggere i ALU blitt konstruert ved hjelp av mekaniske reléer. Reléer ble brukt i tidlige datamaskiner som Z3 for å utføre logiske operasjoner. Verdier av data som går gjennom ALU, vises også på en skjerm laget av Nixie-rør.

En av tre femsifrede skjermer. Bilde: Bristol University Koden for prosjektet finner du i følgende GitHub-lager.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com