Hvorfor Googles Search plus tar bort mer enn det legger til

Googles nye sosiale søkefunksjoner kan handle om at Google prøver å holde seg relevante for et sosialt slått på nettet - men de risikerer å gjøre Google enda mindre relevant ved å skjule det søkebrukerne ser, sier silicon.coms Natasha Lomas

Søk skal ikke være et sosialt nettverk. Den skal heller ikke ha en agenda. Men endringer som ble presset av Google forrige uke, kjører i ubehagelige retninger.

Google har lansert en ny funksjon som heter Search plus Your World, som for øyeblikket er tilgjengelig for brukere av Google.com som bruker engelsk og er logget på med en Google-profil. Funksjonen, som er standard på, men kan kobles til via en bryter øverst til høyre på skjermen, viser sosiale søkeresultater basert på en brukers Google+ kontakter og bilder som deles via Googles online bildedelingstjeneste Picasa.

Denne nye funksjonen promoterer spesifikt ikke søkeresultater fra alternative sosiale nettverkstjenester som Facebook og Twitter, selv om innhold fra disse konkurrerende tjenestene fremdeles kan vises blant søkeresultatene - men bare hvis det er spesielt relevant for det du søker etter. Google+ data vises uansett om du søker etter det.

Det store, ubehagelige poenget her er at Google behandler sitt eget sosiale innhold annerledes enn det sosiale innholdet i noen av rivalens tjenester. Google ser ut til å markedsføre innhold fra egne tjenester bare fordi det kan - snarere enn fordi det er det mest relevante og derfor nyttige resultatet for en brukers søk.

For eksempel, et søk etter følgende Twitter-brukernavn fører til at Twitter-brukerens profil blir returnert som toppresultat når du bruker standardversjonen av Google:

Et søk med Googles søk pluss din verden-funksjon ble slått avScreengrab: Natasha Lomas / silicon.com

Likevel blir dette resultatet - helt klart det mest relevante for dataene som blir søkt - ned til tredjeplassen når du bruker Søk pluss din verden:

Det samme søket med Googles søk pluss din verden-funksjonen slått på Bildet: Natasha Lomas / silicon.com

Og her er et eksempel på at Google promoterer eget innhold fremfor innhold fra en konkurrerende sosial tjeneste - når du søker etter ordet "Twitter" med Googles søk pluss at din verden-funksjonen er slått på, ledsages av en fremtredende promoteringsboks (se nedenfor, til høyre) som inneholder en serie Google+ brukere. Ikke akkurat hva du vil kalle relevant for et søk etter "Twitter"!

Googles promo-boks på Google+ som kan vises ved siden av søkeresultatene når Search Plus Your World er slått på Screengrab: Natasha Lomas / silicon.com

Relevans og søk blir samlet i hoften - og med god grunn. Hvis en søkemotor dukker opp noe du ikke leter etter, kommer det ikke til å være et programvare du bruker mye lenger. Likevel er dette en leksjon som Google ser ut til å ha glemt i denne stasjonen for å avverge tilsynelatende trusler fra slike som Facebook og Twitter - tjenester som har vært mer vellykket på det sosiale nettet.

Relevans er et sentralt tema her. Googles frykt er for den tradisjonelle søkevirksomheten den ble født i og har trivdes med å bli undergravet i en verden der folk finner det meste av det de leter etter på nettet i sine sosiale nettverk, snarere enn på det åpne nettet ved å bruke Googles søkemotor. Det er redd for å bli irrelevant i en verden der internett stadig blir duvet inn i lukkede lokalsamfunn som Facebook som ikke tillater at dataene deres blir gjennomsøkt av Googles edderkopper.

Sosialt har vært Googles store hinder de siste årene. Den ene nøtten den ikke klarer å sprekke. Eller som Marissa Mayer, tidligere Googles søkningssjef og nå administrerende direktør for geografiske og lokale tjenester, fortalte det til LeWeb-publikummet i slutten av 2010: "På nettet er det fire viktige plattformer: søk, video, sosial og mobil. Google har fått tre av de fire riktig, og vi jobber hardt med den fjerde. "Vi er virkelig opptatt av det - vi vil gjøre en god jobb."

Men hvem prøver Google å gjøre en "god jobb" for? Seg selv? Eller brukerne?

Search Plus your World ser ut til å tilby distinkte fordeler for Google, noen fordeler for brukere av Google+ og andre Google-tjenester, men et avgjort mindre nyttig, og til og med ganske skjevt syn på internett for alle som bruker eller bare vil være klar over hva som skjer på med rivaliserende tjenester som Twitter. Risikoen er at Google oppretter et ekkokammer av seg selv - en effektforfatter Eli Pariser har beskrevet som en filterboble - som krymper verden nettbrukeren ser. Og det er en annen risiko også: ved å legge for mye vekt på folk du allerede er koblet til, kan Google også redusere serendipiteten av søket - snubler over folk du ikke kjenner, og oppdager ting du ikke forventet.

Google sier at mangelen på data fra konkurrerende tjenester i Search plus Your World-tjenesten er nede i at de velger bort, snarere enn at det stenger dem. Googles klage på Facebook er at Facebook holder dataene sine for seg selv - og stenger litt av internett i prosessen. På Twitter-fronten hadde Google en avtale med Twitter som integrerte tweets i sanntid i søkeresultatene - men avtalen gikk ut i fjor sommer.

Bare fordi Google ikke kan koble til alt innhold fra Facebook eller Twitter, betyr det ikke at det ikke kan koble til noe av det. Da Twitter-avtalen gikk ut i fjor, sa en talsmann for Google: "Selv om vi ikke vil ha tilgang til denne spesielle innmatingen fra Twitter, opplyses det på Twitter

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com