EXtplorer: Hvordan sette opp din egen online filbehandler

For mange betyr cloud computing å kunne få tilgang til data og programvare hvor som helst du befinner deg via Internett. Jeg har skrevet flere ganger i denne kolonnen at cloud computing er flott ... men bare så lenge det skjer i skyen din, det er i (gratis!) Programvaremiljøer som du kontrollerer, og at du kan bevege deg dit du vil. Jeg har allerede forklart, i et tidligere innlegg, hvordan du kan legge inn en så personlig sky bokmerkene dine. Denne gangen skal jeg vise deg en av de enkleste måtene å administrere dine egne filer (og filene til dine venner, familie eller kolleger!) I skyen.

eXtplorer er et gratis programvare som fungerer i hvilken som helst grafisk nettleser som en enkel filbehandling på et hvilket som helst nettsted der du bestemmer deg for å kjøre den. Det er egentlig ikke fullt utstyrt og heller ikke veldig raskt, men det har alle grunnleggende forhold og vil fungere stort sett overalt: det eneste kravet er en mappe på en webhotellkonto som støtter PHP (i det minste versjon 4.3!) Og hvilken som helst nettleser med JavaScript aktivert.

Som du ser i figur A, gir EXtplorer et veldig rent grensesnitt (skjermbildene her er fra versjon 2.1.0) der du kan:
  • opprette mapper
  • flytt filer og mapper ved å dra og slippe
  • kjør søk med vanlige uttrykk
  • sorter filer etter hvilken som helst kolonne som vises i hovedruten
  • last ned mange filer som et komprimert arkiv
  • laste opp arkiver og utvide dem på serveren

Figur A

Klikk for å forstørre.

Installasjonsprosedyren er veldig enkel. Det er bare ikke dokumentert helt, men ikke bekymre deg! Jeg skal vise deg nøyaktig hvordan du gjør det, etter å ha fortalt deg hva jeg liker mest i eXtplorer.

Til å begynne med er det flere klasser av brukere eller mer nøyaktig tillatelser. Administratorer konfigurerer eXtplorer og kan opprette andre brukere. Hvis du trenger å legge til mange kontoer samtidig, kan du gjøre det automatisk med et skript.

Hver bruker kan ha en annen "hjemmekatalog", helt usynlig, hvis du ønsker det, for alle andre vanlige brukere. Figur B viser at "root" -mappen for "venner" -brukeren i Konqueror er forskjellig fra "root" til eXtplorer-administratoren i Firefox-vinduet.

Figur B

Du kan til og med kontrollere hvilke filer hver bruker ser gjennom vanlige uttrykk (se figur C ).

Figur C

Generelt kan du la en bruker se filer og mapper, men ikke opprette eller endre dem, og forby ham å endre sitt eget passord. Et problem med alle disse "tillatelsene" er at de bare har betydning i eXtplorer, som på filsystemnivå har de samme tillatelsene til kontoen som kjører webserveren (la oss kalle den kontoen "www").

Dette kan forvirre brukere som allerede har en FTP-konto på samme datamaskin. Hva om John vanligvis legger filene sine via FTP i en mappe som / home / john, som bare systembrukeren "john" har tilgang til? I et slikt tilfelle vil ikke John se filene sine når han logger seg på som "john" på eXtplorer-siden : operativsystemet vil avvise den forespørselen, fordi den kommer fra "www", ikke den eneste "john" den vet om . Heldigvis kan eXtplorer håndtere disse situasjonene ved å bytte til en FTP-modus (øverste høyre hjørne av figur A) der brukere kan jobbe med sine faktiske FTP-kontoer.

Den andre tingen jeg liker i eXtplorer er bokmerker. Når du klikker på den lille stjernen i den øverste sentrale delen av vinduet, vil eXtplorer be deg om et alias for den gjeldende katalogen og deretter hoppe til den når du velger det aliaset fra rullegardinmenyen for bokmerke.

Hvordan installere og konfigurere eXtplorer

Installasjonen av eXtplorer er veldig enkel. Last ned det nyeste zip-arkivet, pakk det ut i en dedikert undermappe (som vi vil kalle $ eXtplorer for enkelhets skyld) på webområdet ditt og pek nettleseren til www.yourwebsite.com/$eXtplorer for å konfigurere programmet. Det er der problemer starter (hvis du ikke har lest dette innlegget, selvfølgelig!)

Det aller første du bør gjøre er å endre standard administratorpassord som er, du gjettet det "admin". Dokumentasjonen sier tydelig at før du gjør det, bør du sørge for at filen $ eXtplorer / config / .htusers.php er skrivbar av webserverkontoen.

Vel, jeg gjorde akkurat det, og alt jeg fikk da jeg klikket på Save var en elendig blank skjerm. Etter hvert fant jeg årsaken i feilloggen til webserveren min (redigert for klarhet):

 PHP Advarsel: include (): Kunne ikke åpne '$ eXtplorer / scripts / features.js.php' for inkludering (include_path = '.: / Usr / share / pear: / usr / share / php') i $ eXtplorer / include / init.php på linje 171 
Det var faktisk ingen "skript" undermappe i $ eXtplorer! Det var imidlertid et glidelås tjærearkiv kalt scripts.tar.gz . Jeg pakket den ut og se !, alt fungerte! Vel, alt annet enn en annen ting, like rask å fikse. For å lagre bokmerker, trenger eXtplorer skrivetilgang til filen $ eXtplorer / config / bookmarks_extplorer_admin.php . Hvis den filen ikke eksisterer, må du lage skrivbare mapper $ eXtplorer / config / i stedet. Det er to ting du må ta hensyn til, for å få eXtplorer til å fungere akkurat som du og brukerne dine trenger. Den ene er å plassere de flere "hjemmekatalogene" utenfor webserverens dokumentrot. Ellers (med mindre det er det du faktisk ønsket, selvfølgelig), kan det hende at folk kan bla gjennom mappene uansett og omgå helt eXtplorer. For så vidt angår eXtplorer selv, kan Johns "hjem" veldig godt være mappen $ eXtplorer / john . Imidlertid kan den mappen også være synlig, med mindre du fikler med webserverkonfigurasjonen, for alle som peker nettleseren hennes på www.yourwebsite.com/$eXtplorer/john ! Måten å unngå dette på er å plassere eXtplorer "hjem" i en mappe som webserveren ikke har tilgang til direkte, som / home / eXtplorer_users.

Den siste, men ikke minst tingen å vurdere er sikkerhet. Hvis du kan, ikke la brukerne få tilgang til eXtplorer over vanlig, det vil si ukryptert, HTTP-tilkoblinger. Tving disse tilkoblingene til å skje via sikker HTTP, i stedet ved å endre konfigurasjonen til webserveren som for eksempel forklart her.

© Copyright 2021 | pepebotifarra.com